Visszautasították a cannes-i zsűrielnök elleni korrupciós vádakat

2012.06.01. 12:59

A Twitteren utasította vissza Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti vezetője az idei zsűrielnök, Nanni Moretti olasz rendező ellen a díjak kapcsán megfogalmazott korrupciós vádakat. A vasárnap véget ért 65. cannes-i filmfesztivál után a világhálón a francia filmes szakma képviselői bírálni kezdték a zsűri döntéseit.

Az Aranypálmát elnyert Michael Haneke Amour (Szerelem) című drámájának fődíját nem vitatta senki. Azt azonban többen is szóvá tették, hogy a további hat díj közül ötöt olyan film kapott, amelyet az a produkciós iroda, a Le Pacte gyártott vagy forgalmaz Franciaországban, amely a zsűrielnök legutóbbi filmjének, a Van pápánk! című alkotásnak volt a koprodukciós partnere és franciaországi forgalmazója.

Közülük az olasz Matteo Garrone Reality (Valóság) című filmje a Nagydíjat kapta, a brit Ken Loach The Angels's Share (Az angyalok jussa) című vígjátéka a zsűri díját, Cristian Mungiu A dombokon túl című drámája a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb női alakításnak járó szobrot érdemelte ki, míg a mexikói Carlos Reygadas Post Tenebras Lux című művét ítélte a legjobb rendezésnek a zsűri.

Thierry Frémaux fesztiváligazgató a Twitteren válaszolt: "Morettinek csak egy szavazata volt a kilencből, rosszul ismeri, aki korruptnak gondolja őt, ahogy az egész zsűrit is. Még súlyosabb, hogy Auériano Tonet (a Le Monde újságírója) azt állítja, hogy Tarantino 2004-ben azért adta a fődíjat Michael Moore-nak, mert mindkettőjük producere Harvey Weinstein. 2004-ben Michael Moore 5-4 arányban győzött Chan-wook Parkkal (Oldboy) szemben. És hogy elég legyen: Tarantino nem Moore-ra szavazott".

Egyszerűen azt is válaszolhatta volna a Liberation szerint, hogy a probléma alapvetően az: az idei hivatalos versenyprogramba túl sok olyan gyenge film került be, amelyet nem a Le Pacte gyártott.