66,7 millióval nyitott az új Disney-rajzfilm

2012.06.25. 10:46

A Disney és a Pixar legújabb 3D animációs filmje, a Merida, a bátor 66,7 millió dolláros nyitóhétvégével került az amerikai toplista élére. A Pixar-mesék közül ez volt az első, amiben egy lány (ezúttal egy fiúkat megszégyenítően harcoló és lovagló skót hercegnő) a főhős, viszont ez volt a stúdió tizenharmadik olyan alkotása, ami azonnal a box office lista élén mutatkozik be. Paul Dergarabedian, a hollywood.com elemzője szerint ez azért van, mert mára a Pixar olyan erős húzónév, hogy szinte mindegy miről szól az új filmjük, a közönség vevő rá (itthon sajnos csak augusztus 2-től láthatjuk).

A toplista második helyére szintén egy animációs film került: a Madagaszkár 3 20,2 millió dollárt szedett össze, így az amerikai bevétele mát 158 millióra hízott. Timur Bekmambetov új akcióhorrorja, az Abraham Lincoln, a vámpírvadász viszont csak 16,5 milliót szedett össze: a kritikusoknak és az akciófilm-rajongóknak sem igazán jött be.

Woody Allen Rómának szeretettel című filmjét Amerikában csak öt moziban kezdték vetíteni, de így is sikeres: a 380 ezer dolláros bevétele azt jelzi, hogy átlagosan mozinként közel 76 ezer dollárért váltottak rá jegyet a nézők, míg a 4164 moziban forgalmazott Meridánál ez az átlag csak 16 ezer dollárra jön ki (az új Woody Allen-film itthon csak augusztus 30-tól lesz látható).

Az amerikai toplista további eredményei:

4. Prometheus: 10 millió dollár
5. Hófehér és a vadász: 8,01 millió dollár
6. Mindörökké rock: 8 millió dollár
7. Apa ég: 7,9 millió dollár
8. Bosszúállók: 7,04 millió dollár
9. Men in Black - Sötét zsaruk 3: 5,6 millió dollár
10. Míg a világvége el nem választ: 3,84 millió dollár