Kétmillió dollárt várnak Kertész Oscar-díjáért

2012.06.26. 16:27

Két-hárommillió dollárt (460-670 millió forintot) várnak Kertész Mihály (Michael Curtiz) Casablanca című filmjéért elnyert rendezői Oscar-díjáért, amelynek online árverése csütörtökön zárul. Az értékes relikviát egy Los Angeles-i székhelyű árverési cég bocsátotta kalapács alá. Az online árverés múlt héten vette kezdetét, és hétfőre már 369 ezer dollárnál járt a licit.

A Hollywoodban dolgozó legendás magyar rendező 1943-ban kapta meg az Oscart a Casablancáért, minden idők egyik legromantikusabb mozijáért. Az Amerikai Filmintézet 2007-ben az elmúlt száz év harmadik legjobb filmalkotásaként könyvelte el a produkciót. A Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével forgatott film a második világháború idején játszódik Marokkóban.

Az Oscar-díjasok és az amerikai filmakadémia (AMPAS) közötti egyezmény értelmében 1950 óta a nyertesek vállalják, hogy díjukat nem bocsátják áruba, legfeljebb a filmakadémiának adják el jelképes, egydolláros összegért. Az 1950 előtt kiosztott Oscarok közül azonban az utóbbi években több is kalapács alá került, és az elmúlt tíz év során több mint a háromszorosára nőtt az Oscarok értéke.