200 millióval nyithat az új Batman-mozifilm

2012.06.29. 15:45

A Warner stúdió és a hollywoodi box office-elemzők már most azt találgatják, vajon a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia záródarabja, a július 26-án mozikba kerülő A sötét lovag: Felemelkedés képes lesz-e 200 millió dollárt szakítani az első hétvégéjén. A jelenlegi csúcstartó ugyanis pont a konkurens Marvel képregénykiadó Bosszúállókja: Amerika kapitány, Vasember, Hulk és a félszemű Nick Fury csapata 207,4 millió dollárt kaszált az amerikai premier hétvégéjén.

A 2005-ös Batman: Kezdődik! 48,7 millió dolláros bevétellel nyitott Amerikában, az azóta egymilliárd dollárt kaszáló 2008-as folytatás pedig 158,4 millióval kezdett.

Christopher Nolan többször is kijelentette: nem hajlandó több szuperhősfilmet forgatni a Warnernek, ráadásul valami hatalmas dologgal akarja lezárni a többi batman-filmtől független trilógiáját. A rajongók szerint az új főgonosz, a börtönlázadást kirobbantó, izomhegy Bane (Tom Hardy) megöli a köpenyes a hőst, ám hogy Gotham ne maradjon álarcos védelmező nélkül, a korrupcióra nemet mondó John Blake nyomozó (Joseph Gordon-Levitt) felveszi denevérruhát és leveri a rosszfiúkat. A trailerben elhangzó "A Sötét lovag legendája hihetetlen véget ér" mondat és Gordon felügyelő kórházi jelenete ("-Batmannek vissza kell térnie. - És mi van, ha már nem is él? - Élnie kell!") is azt az elméletet erősíti, hogy nem a városvédő szuperhős személye a fontos, hanem az, hogy ha a rendőrök begyújtják a Batman-reflektort, akkor mindig jöjjön egy fekete köpenyes nindzsa, aki rendet tesz Gorham bűntől fuldokló utcáin, bárki is legyen a maszk alatt.

Egy ilyen sztori egyáltalán nem lenne ördögtől való: az eredeti DC-kérpegényekben is előfordult, hogy Bruce Wayne helyett más hordta a fekete gatyát és a köpenyt. Nolanék forgatókönyve a 93-as Knightfall és a 94-es Knightquest alapján készült, ezekben pedig Bane és Batman összecsapása után már nem a törött gerincű Bruce Wayne volt a Batman-maskara alatt, hanem a szemet szemért-elvet valló, brutális Jean-Paul Valley, aki Azrael álnéven, saját fejlesztésű testpáncélban üldözte a bűnt Gotham utcáin. Batman halálával ráadásul Ra's al-Ghul feltámasztása és Liam Neeson állítólagos jelenete is értelmet nyerne: Nolan ugyan megöli ugyan Bruce Wayne-t, de a stáblista végére a Warner megnyugtatására berak egy jelenetet, amiben Batman halhatatlan mestere egy Lázár-veremhez, az örök élet forrásához viszi a halott hőst, hogy majd a stúdió későbbi filmjeiben is harcolhasson a gonosz ellen. (via cinemablend)