Könyékig a birkában

2012.07.24. 13:43

Amikor két nagy durranás között (Pókember, Batman) csak olcsó vígjátékokat mernek bedobni a piacra a forgalmazók, ráadásul pörög a nyári szabadságok ideje, előfordul, hogy olyan filmekről kell írni, amiket egyébként az ember úgy lökdös félre a DVD-turkálókban, mint egy véres, taknyos rongyzsebkendőt.

A Harmadnaposok valószínűleg pont erre a sorsra jut majd, hiszen nincs az a jól tájékozott kritikus, aki bele ne verte volna az olvasói fejébe, hogy az egyébként zseniális Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjait jegyző Stephan Elliott, és a forgatókönyvíró Dean Craig egyszerűen csak lemásolta a Másnaposokat.

Na de mi van akkor, ha a kritikus minden, csak nem jól tájékozott? Ha nem látta a Másnaposokat, a Hangyák a gatyában sorozatot, sőt még a Bazi nagy görög lagziról is elkapcsolt? Nos, akkor az van, hogy hiába a jól értesültek fikázása, az "elitista idióta" csak hátra dől a vödörnyi pop cornnal, felelőtlenül vihorászik, és még be is vallja.

A Harmadnaposok ugyanis csak az első tíz percében kínos élmény, utána szépen lassan beszippant, és úgy visz át az 50 IQ-sok földjére, mintha Kharón ladikjában lebegnél egy palack kéjgáz tásaságában.

A sikeres lehülyüléshez minden adott, faék egyszerűségű történet, egydimenziós karakterek, dekára kimért, jól bejáratott fordulatok, megtoldva nagy mennyiségű alkohollal, fűvel és kokainnal. Na meg egy szerencsétlen kossal, akit elölről és hátulról állatkínzásnak is beillő inzultusok érnek.

A sztori még annyit sem ér, mint ez a 97 percet összefoglaló 2 perces videó, és arra sem érdemes sok karaktert szánni, hogy a boldog anyóst alakító Olivia Newton-John fejébe vajon hány ampullányi botoxot toltak a Grease óta.

A szereplők egyike sem a stockholmi színiakadémián végzett: David (Xavier Samuel) és szerelme, Mia (Laura Brent) a leggyengébb láncszem, de az ijfú feleség leszbikus nővérét alakító Daphne Remme, a túlpörgött barát Kris Marshall (Halálos temetés, Igazából szerelem), és a bomlott elméjű drogdíler, Steve Le Marquand miatt jelenlétük mégsem fájdalmas - és mi mást is kívánhatnánk még?

A Harmadnaposok nem lesz György Péter kedvenc esküvői mozi-példája, aminek hallatán fény gyúl az esztétika szakos egyetemista lánykák szemében, és a jobb sorsra érdemes Stephan Elliottot sem ezért fogjuk megőrizni a szívünkben. Egyszerűen csak az, ami: egy könnyű limonádé, és ez jól is van így, 7/10.