Fliegauf Benedek a Lux-díj döntősei között

2012.07.25. 10:45

Az Európai Parlament 2007-ben alapított Lux-díjának három döntőse közé bekerült Fliegauf Bence Csak a szél című filmje. A korábban kiválasztott tíz jelölt közül a EP képviselői választották ki a magyar jelölt mellett a portugál Miguel Gomes Tabu és az olasz Andrea Segre Io sono li című munkáját. A döntőbe jutott három európai koprodukciót a velencei filmfesztivál önálló programjaként, majd ősszel a 27 uniós tagállamban megrendezett Lux Filmnapokon tűzik műsorra.

A film forgalmazását elősegítendő mindhárom alkotást feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, a Lux-díj ezen felül a nyertes film promócióját is biztosítja.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film. A 2012-es Lux-díjat november 21-én adják át Strasbourgban ünnepélyes keretek között.

A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a "Paris Cinéma" filmfesztivál zsűrijének a díját a francia fővárosban.