Tényleg a Filmalaphoz kerül a filmes vagyon

2012.09.04. 15:01

Kedden a Fővárosi Törvényszék jóváhagyta az MMKA és a Magyar Nemzeti Filmalap között nyáron született egyezséget, amit Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos, a Filmalap igazgatója, Havas Ágnes és az MMKA jelenlegi kuratóriumi elnöke, Kőrösi Zoltán írta alá. Az egyezség célja az MMKA filmvagyonának átadása a Filmalapnak.

Az 5,6 milliárd forintos értékű vagyonátadás összesen 6,3 milliárdos tartozás miatt történik, ami abból ered, hogy a Filmalap megvásárolta az MMKA filmgyártásból keletkezett tartozásait állami támogatásból, és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a Filmalap haladéktalanul megkezdte.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 alapítójából öt kívánt beavatkozni a perbe, akik a teljes aktív szakmát leképezték, élükön Tarr Bélával, a Magyar Filmművész Szövetség elnökével. Az aláírók lemondásra szólították fel az egyezmény után a saját kuratóriumát, többek között azért, mert az MMKA részéről aláíró kuratóriumelnök, Kőrösi Zoltán a tagokhoz hasonlóan a Filmalaptól kapja a fizetését. De a bíróság a kérelmüket a - Filmalap közleménye szerint - elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt.

A Magyar Filmművészek Szövetségének közleménye

"Ez a megállapodás végképp ellehetetleníti a magyar filmesek által húsz éve létrehozott alapítvány helyzetét, végképp felszámolja a filmes önkormányzatiságot. A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak és illegitimnek tartja azt a struktúrát, amelyik szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre, és nem fogadja el, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozási rendszer helyett egycsatornássá váljék a támogatás, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett központosított elosztási mechanizmust érvényesítsen. Nem fogadjuk el, hogy a támogatási rendszer a szakmánktól függetlenül működjön, hogy a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét. A magyar film hosszú évtizedeken keresztül elért eredményei a Magyar Filmművészek Szövetségét arra kötelezik, hogy továbbra is hitet tegyen a sokszínű és plurális magyar film mellett, és mindent megtegyen annak védelmében." Tarr Béla, A Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke