A némafilmes rendezője Tom Hanks-szel forgat

2012.09.15. 14:47 Módosítva: 2012.09.15. 15:02

A némafilmessel Oscart nyerő Micchael Hazanavicius végleg Hollywoodba igazolt. A valós eseményeket feldolgozó filmben Tom Hanks a II. világháború előtti Németország amerikai nagykövetét alakítja. Náci vezetőkkel szerelmi kalandokba bonyolódó lányát pedig Natalie Portman játszaná.

Az Oscar-díj után új ajtók nyíltak meg Michel Hazanavicius francia rendező előtt, aki ebben az évben A némafilmesért vihette haza a legjobb rendezésért járó szobrot. Új filmje kapcsán Tom Hanks-szel kezdett el tárgyalni, és Natalie Portmant is kinézte egy fontos szerepre, akik – milyen meglepő – szintén nyertek már Oscart (Hanks a Philadelphiáért és a Forrest Gumpért, Portman tavaly a Fekete hattyúért) – adta hírül a HitFix.

A szóban forgó film Erik Larson 2011-ben megjelent bestsellere, a valós eseményeket bemutató A szőrnyetegek kertjében In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin alapján készül. A könyv William Dodd pályafutásáról szól, aki amerikai nagykövet volt Németországban 1933-1937-ig. A családjával Berlinben élő diplomata eleinte eltúlzottnak tartotta az antiszemitizmusról szóló jelentéseket, felnőtt lánya, Martha pedig sorozatosan szerelmi kalandokba bonyolódott a magas rangú náci vezetőkkel, köztük a Gestapo-vezér Rudolf Dielsszel.

Dodd idővel egyre komolyabban vette a zsidók elleni intézkedésekről szóló híreket, és bár az amerikai külügyminisztérium közönyösen reagált a jelentéseire, tovább figyelte a sajtószabadság állapotának romlását és a zsidótörvények születésének körülményeit. Miután a beavatkozást sürgető erőfeszítései süket fülekre találtak, 1937 decemberében lemondott posztjáról és visszatért az Államokba, ahol 1940-ben bekövetkezett haláláig azért kampányolt, hogy felhívja a figyelmet a közelgő tragédiára.

A nagykövetet alakító Tom Hanks a produceri munkában is részt vesz Playtone nevű cégével. Gary Goetzman társproducerrel épp azon igyekeznek, hogy megszerezzék Portmant Martha szerepére, bár hivatalosan még nem tárgyaltak róla.

Hankset egyébként legközelebb a David Mitchell 2004-es sci-fi regényéből készült Felhőatlasz című adaptációban láthatjuk. A filmet a Wachowski-testvérek Tom Tykwerrel együtt rendezték, és Amerikában október végén, nálunk pedig november 22-én lesz a premierje.