Indiában is bemutatják Rushdie titkos filmjét

2012.10.10. 16:00

Minden valószínűség szerint decemberben műsorra tűzik az indiai mozik Salman Rushdie Az éjfél gyermekei című könyve alapján tavaly a legnagyobb titokban készült filmet.

Deepa Mehta, az alkotás Oscar-díjra jelölt rendezője nemrég úgy fogalmazott, félő, hogy "bizonytalankodó politikusok" megakadályozzák a film indiai bemutatását.

Az indiai születésű Rushdie Az éjfél gyermekei című Booker-díjas regényével lett világhírű, a kötetben India, Pakisztán és a majdani Banglades történetét dolgozza fel 1947-től, a függetlenség elnyerésétől az 1970-es évek végéig, beleértve az 1970-es évek rendkívüli állapotát. A filmforgatás Srí Lankán zajlott és nagy titkolózás övezte, elsősorban azért, hogy elkerüljék a vallási konfliktusokat.

"Ő a muzulmánok szemében szálka, én a hindukéban. De szerettük volna megcsinálni ezt a filmet és ennek a hallgatás volt az ára" - jegyezte meg az íróról korábban a rendező, aki elismerte: nehéz dolguk volt 800 statisztával titokban tartani a forgatást.

Az író ellen Iránban fatvát bocsátottak ki Sátáni versek című munkája miatt, Deepa Mehta pedig hindu fundamentalisták támadásának célpontjává vált Tűz, majd Víz című filmjei miatt. Indiában betiltották a Sátáni verseket, Az éjfél gyermekei pedig többek közt a néhai Indira Gandhinak a rendkívüli állapot idején játszott szerepe miatt vitatott a szubkontinensen.

Ennek ellenére a forgalmazó PVR Pictures úgy fogalmazott, nem számítanak gondokra, mert a film nem ellentmondásos. Azt viszont nem árulta el, hogy a brit állampolgárságú író elkíséri-e az alkotást Indiába, ahol egy cenzortestület dönt a bemutatásra kerülő filmekről.