A Deák Krisztina-film fődíjas lett Törökországban

2012.10.13. 12:00

Deák Krisztina a török filmünnep díjátadóján vette át a nemzetközi versenyprogram legjobb játékfilmjének járó díjat és a török filmkritikusi szövetség SİYAD díját legújabb, Aglaja című filmjéért. A magyar-lengyel-román koprodukciós játékfilmet csütörtöktől vetítik a magyar mozik.

Az Eszterkönyv és a Jadviga párnája rendezőjének kelet-európai artistacsaládról szóló filmje alapjául Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című könyve szolgált. A történet szerint a sikeres magyar-román artistacsalád a Ceausescu-diktatúra idején Nyugatra szökik. Aglaja anyja, Sabina, akit Ónodi Eszter alakít, egzotikus műsorral lép fel: saját haján lóg a cirkusz kupolájában. Deák Krisztina hosszú keresés után talált rá a hatéves Aglaját játszó Jávor Babettre, és a későbbi Aglaját alakító Móga Piroskára. Tandaricát, a bohócot Bogdán Zsolt kolozsvári színész alakítja. További szerepekben a mágikus pinaszőrrel fellépő Jordán Adél, a cirkuszigazgató Kamarás Iván tűnik fel. Muhi András, a film producere szerint a filmet 460 millió forintból, 42 nap alatt forgatták Budapesten, Bécsben, Konstancában és Berlinben, 2009 óta. A költségvetésben vagy 200 millió forint állami támogatás van még az előző évekből.

Ha szépet szeretne olvasni a filmről kattintson ide, ha inkább a lehúzás érdekli, akkor olvassa el a negatív kritikánkat.