Pitt szerint színjáték Amerika drogellenes harca

2012.10.17. 10:20

Brad Pitt színjátéknak nevezte az Egyesült Államok drogellenes harcát a The House I Live In dokumentumfilmjének promóciós körútján. A háború előjátékát is jegyző Eugene Jarecki filmje azt állítja, az amerikai kormány drogcsempészet-ellenes lépései teljes kudarcra vannak ítélve, és egy alapvetően új irány szükséges a sikerhez. Pitt producere is a filmnek.

A filmet a hónap elején kezdték vetíteni az amerikai mozikban, feltehetően november végén jut el az európai vásznakra. Idén megnyerte a zsűri nagydíját a 2012 Sundance filmfesztiválon, ami úgy harangozta be, hogy "nemcsak a tökéletes film Amerika drogellenes harcának kudarcáról, de egy mestermű tele reménnyel és a változás lehetőségével".

"A drogos napjaimat már jócskán magam mögött hagytam, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy bármelyik amerikai városban egy napon belül bármilyen anyaghoz hozzá tudnék jutni, - mondta a bemutatón Pitt. - Mégis azt a színjátékot éltetjük, amit drogellenes harcnak neveznek. 40 év alatt egymilliárd dollárt költöttünk el az ügy érdekében, és nem egy ember vesztette közben életét."

"Vessünk egy pillantást az alkoholra" tette hozzá Jarecki, aki viccelődve drogfüggőnek nevezte Pittet a felkonferálásánál. "Az alkoholtilalom után újragondoltuk a dolgot, és azt mondtuk rossz irányba haladunk. Most egy olyan rendszerünk van, ahol az alkohol tiltott a gyermekek számára; az állam nyer rajta; a felnőttek felelősségteljes keretek között használhatják. De miért van, hogy a droghasználatot - mely kevésbé káros a közegészségre, mint az alkohol - sokkal súlyosabban elítélik?" - kérdezte a rendező.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
Fotó: Samuel Cullman

Pitt azért kötelezte el magát ezzel a filmmel kapcsolatban, mert régóta nem hagyta nyugodni a kérdés. "Ez egy értelmetlen, ellenkező hatást kiváltó  stratégia. Semmilyen javulást nem látunk, ennek ellenére tovább masírozunk előre a kijelölt úton, mintha a győzelem felé tartanánk. Eközben az egész csak még több droghasználatot eredményez."