21 milliárdból épít múzeumot Hollywood

2012.10.19. 12:17

Százmillió dollárt - 21 milliárd forintnyi összeget - gyűjtöttek össze Hollywood befolyásos filmesei az új amerikai filmmúzeumra, amelynek már az építészeti koncepciója is megszületett.

A nonprofit intézmény a történelmi múltú, Los Angeles-i May Company Wilshire-épületet foglalja majd el - jelentette be csütörtökön az amerikai filmakadémia (AMPAS).

A Film Academy Museum látványterve
A Film Academy Museum látványterve
Fotó: Academy of Motion Picture Arts and Sciences / Facebook.com

Az 1938-ban átadott épület utcai frontját az olasz Renzo Piano (a párizsi Pompidou központ tervezője) és az ismert Los Angeles-i építész, a magyar származású Zoltan Pali (Páli Zoltán) tervei alapján renoválják, emellett egy új modern mozitermet is kialakítanak. A csaknem 28 ezer négyzetméter alapterületű múzeum 2016-ban nyitja meg kapuit.

Az első nagy amerikai filmmúzeum felépítésére a filmstúdiókon, filmes cégeken és szórakoztatóipari céheken kívül Hollywood olyan tekintélyes filmesei adták össze a pénzt, mint Tom Hanks, Jerry Bruckheimer, Bob Iger, George Lucas és John Lasseter. A filmakadémia további 150 millió dollárt akar gyűjteni a múzeum támogatására.