Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Cserhalmi Sára filmje díjat nyert Varsóban

2012.10.22. 11:48 Módosítva: 2012.10.22. 11:55

Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmje győzött a 28. alkalommal megrendezett Varsói Filmfesztivál (WFF) elsőfilmes versenyében. A lengyel fővárosban vasárnap zárult tíznapos nemzetközi filmszemlén több mint 200 filmet vetítettek a világ közel 50 országából. A fesztivál versenyprogramjának zsűrijében magyar részről Berger József producer vett részt.

Az elsőfilmes versenyben 15 pályakezdő között indult a magyar alkotó, aki rendezői vizsgafilmjével személyesen mutatkozott be Varsóban. A nemzetközi közönség előtt júliusban Karlovy Varyban debütált film főszerepeit Cserhalmi György és Derzsi János alakítja.

A filmproducerek nemzetközi egyesülete által három éve a tizennégy legrangosabb nemzetközi seregszemle között számon tartott fesztivál fődíját Frederic Fontayne rendező Tango Libre című alkotása nyerte. A belga film egy börtönben játszódik, ahol a hősnő férjét és szeretőjét látogatja. A találkozások azt a börtönőrt is érdeklik, aki a nőt egy tánciskolában ismerte meg.

A legjobb rendezésért Andrzej Jakimowskit díjazták Imagine című filmjéért, amelynek hőse, a vak Ian a térben való tájékozódásra tanítja a látássérültek klinikájának pácienseit.

A dokumentumfilmek versenyét - amelyben Matusik Szilárd Vakondok 2 című alkotása is ringbe szállt - a lengyel Michał Marczak Fuck for Forest produkciója nyerte. A rendezőt a lengyel média szerint meglepte a kitüntetés, mivel a szakmai kritika egy része bírálta, hogy "idiótákkal foglalkozik". A film ugyanis a címben szereplő szervezetet mutatja be, amely saját készítésű pornófilmekkel keres pénzt ökoprojektek finanszírozására.