Még el sem készült filmeket díjazott Hollywood

2012.10.24. 09:34

Robert De Niro, Richard Gere és Quentin Tarantino is a győztesek között volt a helyi idő szerint hétfő este megrendezett 16. Hollywoodi Filmdíjak (Hollywood Film Awards) gálán, amelyet a filmszakma "díjátadó szezonja hivatalos megnyitójaként" tartanak számon.

A rendezvény azokat az alkotásokat díjazza, amelyek várhatóan a filmszakma számos elismeréséért szállnak majd harcba a jövőben. Az elmúlt kilenc évben 85 Oscar-jelölést és 32 Oscar-díjat kaptak azok az alkotások és díjazottak, amelyeknek és akiknek az adott évben odaítélték a Hollywoodi Filmdíjakat.

Az év szövegkönyvírójának választott Quentin Tarantino beszédében elmondta, furcsa érzés volt átvenni a díjat egy olyan filmért, amelyet még be sem fejezett. Az író-rendező ugyanakkor hozzátette, a korán jött elismerést a Django elszabadul (Django Unchained) kissé hosszúra nyúlt párbeszédeinek védelmére fogja felhasználni a vágás során. "Ezután könnyen mondhatom majd, hogy, hé, csak nem akartok kihúzni egyetlen sort is a díjnyertes forgatókönyvemből?" - viccelődött.

Seth Rogen komikus a vígjáték kategória győzteseként szólította színpadra Judd Apatow író-rendezőt a karácsony tájékán mozikba kerülő 40 és annyi (This Is 40) című filmért. Robert De Niro és Bradley Cooper színészek, valamint David O. Russell rendező a várhatóan év vége felé debütáló Silver Linings Playbook című moziért vehettek át elismerést.

A Beverly Hiltonban tartott fényűző gálaest további győztesei között szerepelt Ben Affleck és Az Argo-akció (Argo) című thriller stábja, valamint Amy Adams, Dustin Hoffman és Marion Cotillard. Richard Gere-t életműdíjjal jutalmazták a gálaesten.