Film készült Almásy György ázsiai útjáról

2012.10.29. 19:35

Almásy György magyar utazó 1900-as belső-ázsiai útjáról készített dokumentumfilmet Somfai Kara Dávid etnológus és Fejes György operatőr. Az Almásy gróf nyomában - száz év múltán, Vándorúton Ázsia szívébe című alkotás bemutatóját kedden este tartják a budapesti Uránia moziban.

Somfai Kara Dávid keletkutató etnológus elmondta, hogy 2006 nyarán jártak a közép-ázsiai területeken, összesen 21 napig forgattak az Ázsia-kutató Almásy György 1900-ban tett útjának nyomvonalán.

A 74 perces film elkészülése anyagi nehézségek és egyéb teendők miatt csúszott hat évet, az utat és a filmet önerőből finanszírozták. Somfai Kara Dávid volt a film producere, rendezője, narrátora, szakértője, szövegírója, Fejes György az operatőri teendőket látta el.

Almásy György - Az angol beteg című filmből is ismert híres Afrika-kutató, Almásy László édesapja - Belső-Ázsia szerelmese volt, két nagy utat tett, 1900-ban és 1906-ban - mondta a kutató, kiemelve, hogy az első útról könyv is született, ám a közel 700 oldalas mű utoljára 1903-ban jelent meg, így könyvritkaságnak számít, amely antikváriumokban is csak nagyon nehezen elérhető.
"Érdekes látni, hogy milyen volt száz éve ez a vidék az első magyar utazó szemével".