Kómába esett a világhírű, magyar állampolgárságú rendező

2012.10.31. 10:50

Jurij Ljubimov 95 éves, több mint egy hete fekszik kórházban. 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától azután, hogy a The Times brit napilapnak adott interjúban bírálta a szovjet kultúrpolitikát. Ezt követően izraeli, később magyar állampolgárságot is szerzett.

Kómába esett kedd este Jurij Ljubimov világhírű rendező abban a kórházban, ahol már több mint egy hete kezelik - közölték orosz napilapok. Az orvosok nem adnak semmilyen tájékoztatást a rendező állapotáról.

A művész szeptember 30-án ünnepelte 95. születésnapját. A jubileumot követően megbetegedett, megfázott és nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Október 12-től egy moszkvai kórházban kezelik, nem messze a Taganka színháztól, amelyet 48 évvel ezelőtt az orosz rendező alapított.
A Moszkvai Nagyszínház, ahol Ljubimov az Igor herceg című opera premierjére készült, törölte a próbákat arra hivatkozva, hogy a rendező még kórházban van.

Ljubimov több színházzal áll munkakapcsolatban azóta, hogy 2011 nyarán a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta a Taganka színházat.

Jurij Ljubimovot 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától az után, hogy a The Times brit napilapnak adott interjúban bírálta a szovjet kultúrpolitikát. Ezt követően izraeli állampolgárságot kapott.

1989-ben visszakapta állampolgárságát az orosz vezetéstől és 1997-ben hazatelepült Oroszországba. 1999 óta Jurij Ljubimov magyar állampolgársággal is rendelkezik.