Gyerekmodellek és HIV-fertőzött anyák a Verzión

2012.11.06. 15:17 Módosítva: 2012.11.06. 15:25

Szerdán kezdődik a 9. Verzió Dokumentum Filmfesztivál, melyen az idén több mint 50 filmet vetítenek a Toldi, a Cirko és a Művész moziban (részletes programért katt ide).

A fesztivált kedd este 7 órakor Parti Nagy Lajos nyitja meg a Toldiban, a nyitófilm a dél-koreai Csigabolygó lesz, amelynek főszereplője egy siket és vak férfi, aki megtalálja a szerelmet és a kiutat a sötétségből és csendből. A program része lesz Patricio Guzmán nagy hatású Égen s földön című filmje is, amely a csillagászok felfedezéseinek kozmikus léptékét kapcsolja össze a tragikus chilei közelmúlttal.

A nemzetközi program része lesz többek között az Öt törött kamera, ami egy palesztín falu életét mutatja be az izraeli telepektől elválasztó fal árnyékában, a cseh Napfogyatkozás, ami egy zambiai humanitárius segélyprogramról szól, és szintén Zambiában játszódik A vírusgazda, egy poligám házasságban élő, HIV pozitív anya drámája, aki meg akarja óvni születendő gyermekét a fertőzéstől.

A gyerekek életére és jövőjére kérdez rá a Kislányok a kifutón is, a divatvilág kulisszái mögé pillantva. A Palazzo delle Aquile pedig azt dokumentálja, hogyan foglalta el 18 olasz hajléktalan család a palermói városházát, hogy lakást követeljen magának.

A filmfesztivál Idei tematikus programja a Fókuszban Oroszország, amely a mai orosz társadalom problémáit láttatja kívülről és belülről, valamint a Lázadó tömegek, amely a tömegmozgalmak működését és dinamikáját tárja fel különböző történelmi kontextusokban és korszakokban.

A fesztivált az iráni Jafar Panahi Ez nem egy filmje zárja, a rendezőt hat év börtönre és 20 év foglalkozásától való eltiltásra ítélték, filmje a mozgóképes kreativitást példázza, amelyet nem tudnak börtönbe csukni vagy meggátolni a tekintélyuralmi rendszerek.