Saját magától lopott a Disney

2012.11.14. 13:15

Vicces hasonlóságot fedezett fel a Slashfilm bloggere: a Disney legújabb, jövő márciusban mozikba kerülő, kasszasiker-várományos élőszereplős meséje, az Óz, a hatalmas kísérteties hasonlóságot mutat a Disney 2010-es slágerfilmjével, az 1,02 milliárd dollárt kaszáló Alice Csodaországbannal. Az Óz, a csodák csodája előzményfilmjének szánt, látványos CGI-fantasy plakátjáról legalábbis ugyanaz a cuokrmázas-borongós Tim Burton-dizájn köszön vissza: középen a főszereplő, mögötte a Disney-logóra emlékeztető kastély, oldalt pedig szörnyek, göcsörtös fák és fura szerzetek minden mennyiségben.

oz-or-wonderland
Fotó: Walt Disney Pictures / The Walt Disney Company

A két Disney-blockbuster színvilága természetesen nem véletlenül ugyanolyan. Mindkét mese látványtervezője és produkciós dizájnere a kétszeres Oscar-díjas Robert Stromberg volt, és a cég szándéka egyértelmű: az ismerős mesét ismerős külsőségekkel felépítő, régi mesétől ugyanakkora rekordbevételt várnak, mint Tim Burton Alice-feldolgozásától.

A nagy varázsló bűvészinaskodással telt éveit és a varázsbirodalom trónjának megszerzését elmesélő filmet a Pókember-trilógiát és az Evil Dead-szériát is jegyző Sam Raimi rendezi. A prequel fiatal főhőse a Majmok bolygójából ismert James Franco lesz, a jócsajfaktort Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Abigail Spencer és Mia Serafino emeli az egekbe. Hivatalos magyarországi premier. 2013. március 7.