Bejött a National Theatre Live: 120 ezren nézték Mirren darabját

2013.06.18. 12:30

Rekordszámú néző látta a Helen Mirren főszereplésével bemutatott The Audience (Az audiencia) című darab élő közvetítését a londoni Gielgud Színházból. A mozikban június 13-án vetített előadást Nagy-Britannia-szerte 80 ezer, Észak-Amerikában pedig 30 ezer néző látta. Ez volt az eddig jegyzett legmagasabb nézőszám a brit élő színházi közvetítések, a National Theatre Live program négyéves történetében. A tervek szerint a nyár folyamán az Egyesült Királyságban 800, Észak-Amerikában 700 vetítést szerveznek a darabból.

A National Theatre Live keretében évente világszerte nyolc darabot mutatnak be mozikban élő közvetítésben. Kezdetben 280 filmszínházban nézhette meg a közönség a darabokat, ma már 25 ország közel 700 mozijára terjed ki a hálózat. A program ötödik évadjában Othello-előadás is látható majd Nicholas Hytner rendezésében és Adrian Lester főszereplésével, Kenneth Branagh főszereplésével pedig a Macbeth kerül műsorra. 2014-ben a Coriolanus, valamint a War Horse című Donmar Warehouse-produkciót közvetítik.

David Sabel, a National Theatre Live executive producere úgy fogalmazott: a moziban vetített színházi előadás nem másodhegedűs a színházi élmények sorában, a moziban megtekintett előadás egyszerűen "más élményt" nyújt.