Terv nélkül maradt a Szupercsapat

2010.08.06. 11:07
A 80-as évek Szupercsapat tévésorozatának hagyományait hozzák moziba az azonos című filmmel: a sztárok tévéfilmesek, a sztori sorozatszerűen csörgedezik, a konfliktusok többségét is láttuk már az Aliasban. A film felesleges, de visszafogottan szórakoztató: rajongók széles vásznon megnézhetik.

A mozikban eddig bukás a 110 millió dollárból készült film: Amerikában 76 milliót hozott, miközben csak a bevétel 55 százaléka megy vissza a stúdióhoz. Pedig nemcsak a hagyományokat próbálja élesztgetni, egy börtönös kalanddal emlékeztet a jubileumi Bond-mozira is, és végig próbál vicces és könnyed lenni. Ezen csúszik el.

A Szupercsapat sorozat lazán eredeti hangulatát elkerüli a film. Már a kommersz alaphelyzet is csak a szájbarágó elbeszélése miatt szokatlan. Az oroszok és a dollármilliók hamisításához szükséges lemezekre utazó szaddámisták helyett a CIA-sek a főgonoszok, akikről a szereplők ki is mondják az akciófilmek nézői számára köztudott dolgokat: egyenpólós, a táborban is golyóálló mellényt hordó, diktatúrát építő bérgyilkosok. A félrelépő CIA-ügynök ellen küzd a különleges egység négy tagja, akik - ezt is a dialógusokból tudjuk meg - attól legyőzhetetlenek, hogy lazák és flepnisek.

A mozifilm egy több lépcsős, A-Team-esen jópofa terv helyett esetlegesen egymás mellé pakolt sorozatrészekre emlékeztet. A legenda előtérben van, aztán háttérbe szorul, az akciók hol távolodnak, hol közelednek, árulás, versenyfutás és egyéb hatásos elemek keverednek, véletlenszerűen. Ami biztos pont az irányítás nélküli történetben, az a bagdados akcióért járó börtön, ahol fél évet eltöltenek, hogy négy priusztörlést kelljen kialkudniuk, illetve a 15 perces, mindent megoldó végső akciójelenet.

Ebben a koncepciómentes stílusban a megtervezett cselekménysorozat helyett gyorsan pergő és csak félig használt dialógusokkal haladunk előre. Így ismerjük meg a képregényszerű felszínességgel ábrázolt karaktereket: Hannibal (Liam Neeson) kijelenti, hogy az idő a javára dolgozik: mára tízsszer annyit ér, mint régen, és tényleg sokat fiatalodott a sorozat óta. Flepnis Murdocknak nem volt hova romlania, túl őrült volt mindig is, most még csak nem is helyes, ahogy azt a többiek el is mondják: fagyállós pácot csinál a húshoz (mindezt Alföldi Róbert szinkronhangján). A sosem öregedő, eredeti egysorosairól is híres Rosszfiút a semmilyen és küzdősportban is hiába járatos Quinton Jacksonra cserélték: ő légidesszantosként fél a repüléstől, és bár a legerősebb, nem rúgta szét a többiek seggét, mert azok tisztek, tudjuk meg tőle. Közben a karizmatikus vonásainak elvesztését úgy heveri ki, hogy megbirkózik Gandhival. Bradley Cooper a borostás Másnaposok-beli szerepére emlékeztet inkább, mint az eredeti helyes Szépfiúra. Jessica Biel lefokozás után is hadnagy úrnőként viselkedve ellenkezik mindenkivel - függetlenül attól, hogy ez mennyire illik a durci arcához -, és előre figyelmezteti az ellenfeleit, hogy baj lesz.

Az Entertainment Weekly Jerry Bruckheimert hibáztatta, hogy nem állt a projekt mögé producerként a sorozat tesztoszteronnal dúsított változata érdekében. A New-Ark Star Ledge nem ajánlja megtekintésre az alkotást, azt írják, ha vacak akciófilmet akarna valaki nézni, inkább kölcsönözze ki a Vesztesek bosszúját, ha viszont keményebbre vágyik,  jobb, ha megvárja a The Expendablest.

A flepnis különítmény szájából a közhelyek mellett - "az igazságért megéri kockáztatni" - néha olyan vicces mondatok is elhangzanak, hogy "miért zuhanunk egy tankban?" Egy-két csúcsjelenet (Hannibal krematóriumi szökése) mellett pár jobb cgi-effektet is kapunk. Ugyanakkor csak sajnálkozhatunk azon, hogy a forgatókönyvíró és a rendező (minkdettő Joe Carnahan) a sorozat cool lazaságát rosszul értelmezetten a munkával és a logikával szemben értette. Az elmesélős módszer nem jött be annyira: 5,2/10 pont.

Szupercsapat

Az 1983-tól futó A-Team-sorozat mozifilmváltozatát már a 90-es évek közepétől betervezték: 2007-ben John Singletont kérték fel, 2008-ban már egy lehetséges szereposztást is bedobtak. Eszerint Bruce Willis lett volna Hannibal, Woody Harrelson Murdockot formálta volna meg, Rosszfiú szerepére esélyes volt Ice Cube. Singleton ezen kívül azt szerette volna, ha maga a szenzációs Mr. T alakította volna a karaktert. 2008 októberében Singleton lelépett, elege lett a sok huzavonából. Pár hónapra rá megtalálták Joe Carnahant, aki a forgatókönyvbe is belepiszkált, majd hamarosan Liam Neesont sikerült megnyerni az egyik főszerepre, aztán Bradley Cooper is leszerződött. A Rosszfiút Quinton "Rampage" Jacksonra, Murdockot a District 9-ban feltűnt Sharlto Copleyre bízták. A készítők szándékai szerint próbálták rávenni egy cameóra az eredeti szereplőgárdát: George Peppard 1994-ben már elhunyt, Dirk Benedict és Dwight Schultz viszont elvállalták a felkérést, Mr. T-t azonban sehogyan sem lehetett megnyerni, így ez elmaradt. Azt mondta, nem akarja, hogy a Fox stúdió vele reklámozza a filmet, ha csak pár másodpercre tűnik fel a produkcióban.
the-a-team