Főszerepben a szexfüggőség

2012.02.24. 11:05 Módosítva: 2012.02.24. 13:32
Olyan, mint a Drive - adják egymásnak a nézők az infót a Shame - A szégyentelen című filmről, és valóban Steve McQueen a függésről az új lassú, szótlanabb stílusban késztette el filmjét. Csak itt a sofőrök helyett Michael Fassbender farka a főszereplő: ő vezeti a manhattani főhőst a film 110 percében a pokoljárásig.

Brandon Manhattanben él, egy irodában dolgozik és szexfüggő. Látszólag jól van, de a napi rutinja a munka mellett a következő: maszturbál, szexchatel, majd este prostit hív vagy egy bárban felszed egy nőt. Ezzel egész jól elvan, külső szemlélőnek is csak annyi tűnik fel, hogy munkába menet egy helyesebb nővel még a metróban is forr körülöttük a levegő. De valami kimozdítja ebből.

Ha ez egy új Tarr Béla-film lenne, akkor azt néznénk ismétlődve kisebb változásokkal 2 óráig, hogy vagy hatszor törli le egyre kevesebb lelkesedéssel a vécéülökét az egyre kellemetlenebb maszturbáláshoz a film alatt, és egyre elnyűttebb ruhájú prostikat hív fel a lakására. De mivel egy hollywoodi filmről van szó, már a film elején egy akkora fordulópont következik, ami megváltoztatja annyira az életét, hogy hotelszobáktól melegbárig különböző epizódokban láthassuk a szexfüggőségének felismerését egyenesen a mélyrepüléséig.

Mikor a húga berobban az életébe, törik meg a rutinja, hisz így nem hozhat nőt haza, és lassan a szimpatikus pasi (aki bármilyen helyzetben, szituációban szexuális feszültséget tud teremteni egy jó nővel) lebukik, és egy nyíltan szenvedő, érzelmi analfabéta lesz.

Drive-osan lassú a film (a New York, New York-ot is öt perc alatt elnyújtva énekelik el), vagyis nem zavaró, ahogy komótosan az emberi kapcsolatoknak (vagyis azoknak hiányának) az ábrázolására koncentrál. Hangulatleíró epizódokra és hangsúlyos tekintetekre épül inkább, mint nagyobb eseményekre és hatásos dialógusokra. Brandon szeretetéhes húga is csak a jelenlétével próbál hatni, és a gruppenszexből is pár lassabb képet kapunk csak, meg a főszereplő kiakadt fejét, bár ez utóbbit hosszabban is, mint szeretnénk.

A szégyent, ami Brandon arcára van írva, nem a szexfüggősége okozza, hanem annak a felismerése, hogy képtelen szex nélkül a kapcsolatokra. A főszereplők jók, és eredeti, ahogy a nemi szerveik megalapozzák a karaktereikről kialakított képet: Carey Mulligan kicsit lógó mellét sem hagyhatjuk ki az első jelenetében, ő ilyen is a filmben, csüggedten és nyíltan függ szeretetéhségével az embereken. Fassbender farka a hangsúlyos főszereplő: ezért már az első képkockákban az arcunkba kapjuk. Ez NC-17-es korhatárt jelent, nálunk 18 éven felülieknek.