Tűzkereszt

2005.01.26. 11:23
Amerikai hősök, égő búza és hosszan síró skót duda. Egy tűzoltóval néztük meg A tűzből nincs kiút című akciódrámát. Kritika és szakértői vélemény 2 in 1.
2001. szeptember 11. óta járt már egy film a tűzoltóknak, de a World Trade Center összeomlását eddig nem merte színes szélesvásznú akciófilmbe álmodni Hollywood. Sean Penn merészkedett a legtovább, aki kisfilmjében megmutatta a leomló tornyok árnyékát, a többiek legfeljebb utaltak a tragédiára: döbbent emberek bámulnak felfelé, snitt, majd megtört, kormos arcú tűzoltók ülnek az útpadkán.

Kisvárosi hősök

A tűzből nincs kiút forgatókönyvírói sem merték számítógépes grafikával újból építeni a WTC-t. Talán igazuk van, nincs még itt az idő, hogy az első repülőgép becsapódását öt méterről mutassa a kamera, hogy Dolby Surroundban törjenek ki az ablakok, és hogy a robbanás előtt még megmerevedjen a pillanat, csak hogy a kamera körbefuthasson a torony körül, és eltűnjön egy döbbent irodai alkalmazott tág pupillájában. Pár év múlva Matt Damon talán majd legyőzi a terroristákat és az utasok tapsvihara közepette leteszi a gépet a Broadway-n, de addig maradnak a baltimore-i tűzoltók és a lángokban álló gabonasiló, ami ugyan nem toronyház, de azért irdatlanul magas.

A tűzből nincs kiút
Klikk a képre!

A tűzből nincs kiút szerint a tűzoltók, amikor éppen nem tűzet oltanak, egymást ugratják a laktanyában, vagy söröznek a sarki kocsmában, ahol a bárpult feletti tévén állandóan baseballmeccs megy, a zenegépből halkan dúdol egy countryklasszikus, a viszkis üvegek mellett pedig ott lobog egy apró amerikai zászló. Az idillt ugyan néha megtöri a feleség, aki nagyon szeret, de közben félt, a konfliktus azonban még idejekorán barbecue-partiba torkollik a hátsó kertben. Így megy ez egészen a tragikus végkifejletig, amikor is feltűnik pár díszegyenruhás tűzoltó, lesz díszsortűz és katarzis, még az is könnyezni kezd, aki eddig azt hitte, hogy őrá márpedig nincs hatással, ha egy századnyi egyenruhás egyszerre tiszteleg miközben kitartóan szól a skót duda. Mindezt John Travolta és Joaquin Phoenix prezentálja kicsit szájbarágósan, de profin felszegett állal, ha már a bátorságról van szó.

A tűzből nincs kiút tulajdonképpen nem is film, hanem az amerikai hősök himnusza, ezért nincs értelme számon kérni a forgatókönyv hibáit, annál inkább az akciójelenetek megvalósítását, hiszen az alkotók szerint ebben a filmben a tűz pontosan úgy ég, ahogy a való életben.

Hitelesítés

A hitelesség ellenőrzésére ezúttal egy szakértőt kértünk fel, aki maga is átélt olyan helyzeteket, mint a film főhőse. Tűzoltónk már a kísérlet első percében fokozott érdeklődést mutatott, és később sem tapasztaltuk, hogy a figyelme lankadt volna. A kísérleti alany a film százöt perce alatt sem mutatta az unalom jeleit, sőt becsmérlő megjegyzéseket vagy lekicsinylő nevetést sem dokumentált a kísérleti jegyzőkönyv.

A film katarzisjelenete során papírzsebkendő susogását és orrfújás hangját diagnosztizálták a megfigyelők, de a konkrét emóciók leírását megnehezítette a sötét és persze a tudományos tapintat.

A kísérletet követő elbeszélgetés során pedig minden kétséget kizáróan kiderült, hogy A tűzből nincs kiút egy hiteles tűzoltófilm, amelyben ugyan előfordulnak kisebb tévedések, de nevetséges túlzásokat vagy ferdítéseket még a sokat látott szakértő sem talált benne.

Tűzoltónk elmondta például, hogy a filmben a hatás kedvéért elszórt kis tüzekkel hintették tele a mentőegységek útját az épületekben, pedig a valóságban a tűz általában egy pontból terjed, tehát egy szoba vagy ég, vagy nem, a díszletszerű kis lángnyalábok felettébb ritkák.

A tűzből nincs kiút
Tekintse meg képeinket!

A szakértő megemlítette, hogy hiteltelen a film egyik legizgalmasabb jelenete is, amikor a főszereplő egyedül ront be egy égő családi házba, hogy a legfölső, még csak füstölgő emeleten rekedt kislányt kimentse, hiszen mehetne segítőtársakkal, ráadásul létrán is. Így a mentés sokkal biztonságosabb, és persze sokkal kevésbé hősies lenne.

Emellett tűzoltónk csendben megjegyezte, hogy a film elején két emeletet zuhanó szereplő fél órával később szinte puszta kézzel bont el egy falat, de persze ez sem lehetetlen, csak megfelelő védőfelszerelés, állóképesség és óriási mázli kell hozzá, vagy ha mindezekkel éppen nem rendelkezünk, megteszi egy nagyvonalú forgatókönyvíró is.

A szakértői vélemény szerint a kisebb hibák ellenére azonban legfeljebb túlzóak, nem hamisak a film akciójelenetei, így A tűzből nincs kiút nem fog csalódást okozni azoknak, akik szeretik a hiteles hősök hiteltelenül idilli magánéletét is bemutató akciódrámákat és persze nem szégyellik, ha őket is elkapja a könnyes katarzis.

Tűzoltók másodállásban
Az általunk megkérdezett tűzoltó szerint nem modernebbek a filmben látható felszerelések, mint amilyeneket a magyar tűzoltók használnak nap mint nap, sőt például az itthon rendszeresített francia sisak sokkal praktikusabb, mint az amerikai modell. Legfeljebb egy-két ultramodern és drága személyes felszerelést nem engedhet meg magának a Magyar Tűzoltóság, így például nálunk a tűzoltóknak nincs olyan vészjelzőjük, ami azonnal riaszt, ha viselője huzamosabb ideig nem mozdult.

A film és a magyar valóság közti lényeges különbség, hogy míg az amerikai tűzoltók a mentők feladatait is ellátják, addig nálunk a két szolgálat szervezetileg elkülönül. Ezenkívül a filmbeli egységben külön emberek végezték a személyek kimentését és a konkrét tűzoltást, míg Magyarországon a tűzoltókat mindkét feladat végrehajtására felkészítik.

Szakértőnk szerint a film és a magyar tűzoltók mindennapjai közti legnagyobb különbség az, hogy míg az Egyesült Államokban a tűzoltók a középosztályhoz tartoznak, addig nálunk másodállást kell vállalniuk, hogy eltartsák a családjukat.