Árpád
-2 °C
4 °C

Lehűtve

2000.08.13. 20:09
Hívják cryonics-nak, (állítólag helytelenül) kriogenetikának, de biosztázisnak is. A lényeg: ha a halál után kellő időben a testet (vagy csak az agyat / fejet) mínusz 196 C (mínusz 320 Fahrenheit) hőmérsékletű folyékony nitrogénben, esetleg héliumban tároljuk, akkor azt - a technológia, leginkább a nanotechnológia fejlődésének függvényeként - előbb-utóbb életre lehet kelteni.
Az első halhatatlan
James L. Halperin The First Immortal (Az első halhatatlan, 1998) című regényének hősét, a krio-tudományokban hívő Benjamin Smith-t 1988-ban szívroham éri. Lehűtik, s nyolcvanhárom évet így "tölt el". Amikor - szeretteivel együtt - felélesztik, egy teljesen új világban találja magát: az örök ifjúság mindenki számára elérhető, és a klónozást is a tökélyre fejlesztették. Egyetlen sejtből immáron Isten-hatalommal rendelkező lényeknek adhatunk életet... Ben ráébred, hogy az emberiség előtt álló legnagyobb kihívások jelentik a legmélyebb erkölcsi dilemmákat is. Halperin másik, 1997-es regénye, The Truth Machine (Az igazság-gép) a közeljövő (2004) Amerikájában játszódó cyber-fikció.
Hogy mikor? Valószínűleg - már amennyiben beszélhetünk valószínűségről - valamikor a XXI. század első felében. Az eljárás hívei se beszélnek mellé: bizonyosság nincs, csak annyi, hogy - ellentétben a hamvasztással, vagy a hagyományos temetéssel - a lehűtött páciensek agya nem szenved helyrehozhatatlan károsodást, (a nitrogénnek illetve a héliumnak köszönhetően) nem érik mérgező hatások, és mivel az agy az emberi szervezet irányító központja, ennek felélesztése az új lét kezdetét jelentheti. Sokak szerint nem is szükséges az egész testet a célra kialakított speciális (az elpárolgó nitrogént folyamatosan pótló) tartályba helyezni, hanem csak a fejet. Ők azt vallják, hogyha a technológia adott az újjáélesztésre, akkor nyilvánvalóan a fejből levett DNS-minta alapján a test is elkészíthető lesz. Esetleg a fejet egy tetszés szerint kiválasztott testre illesztik.

Az abszolút (tehát mindennemű élettevékenységre alkalmatlan) mínusztól nem túl távoli nitrogénfürdő - a tudomány jelenállása szerinti - legkényesebb pontja a kristályosodás és az esetleges törések. Mert hiába fecskendőznek az agysejtekbe különböző fagyálló szereket, bizonyos mérvű károsodás mindenképpen várható. (És - a szakzsargon szerint - a halott tulajdonképpen nem is halott, hanem a biosztázis, más kifejezéssel: a kriosztázis állapotában leledzik...)

Árak
A csak egész testes lehűtést végző Cryonics Institute tarifái tűnnek a legbarátságosabbnak. Az egyszeri befizetés 28000 dollár. Viszont ha ez az "utolsó pillanatban" történik, akkor 35000, melyhez lakóhelytől függően szállítási költségek is járulnak.

Az Alcor árai borsosabbak: 50000 és 120000 dollár között mozognak. Mindehhez feliratkozási és tagsági díjak is kapcsolódnak. Az sem mindegy, hogy fiatalon, illetve időskorban döntünk a lehűtés mellett.

Ugyanakkor, ha olyan életbiztosítást kötünk - márpedig adott a lehetőség - melynek kedvezményezettjeként valamelyik céget tüntetjük fel, lényegesen olcsóbban jövünk ki.

Egyébként mind a Cryonics Institute, mind az Alcor - és a többi intézet is - nonprofit szervezetek.

A kriobiológia, az "alacsony hőmérsékletű biológia" egyébként produkált már "csodákat": lefagyasztott spermiumból élet teremtetett, de a vért is szokásos (és nem is annyira új-keletű) bőven mínusz alatt tárolni. Kutyákon - igaz élő kutyákon - szintén végeztek sikeres kísérleteket: 2-3 óra hűlt-állapot után teljesen épen, sértetlenül, mi több, vígan ugattak a nagyvilágba.

Holtakat viszont még nem támasztottak fel, bár eddig egyetlen tudományos értekezés se cáfolta az eljárást. Működőképességét - érthető okokból - szintén nem. S ha azt hinnénk, hogy a különböző vallások bőszen ágálnának a cryonics ellen, akkor tévedünk: az alapgondolat az élet maximális igenléséből fakad. S még egy, gyakorlati megjegyzés: lehűteni csak legálisan halottnak nyilvánított személyeket szabad. (Holott a műveletet - a legminimálisabb károsodást megelőzendő - nem ártana közvetlenül a halál beállta előtt megkezdeni.)

Mások szerint, ha a nanotechnológia beváltja a hozzáfűzött reményeket, a lehűtésre utódaink csak átmeneti tudományként emlékeznek majd.

Robert C. W. Ettinger
1919-es születésű amerikai fizikus, író, gondolkodó.
Gyerekkorától lelkes sci-fi olvasó, különösen Hugo Gernsback "Meghökkentő történetek" című magazinját bújta. Matematikai és fizikai tanulmányait a Michigan, majd a Wayne State egyetemeken végezte.
A második világháborúban súlyosan megsebesült, majd több évet kórházban töltött. Később különböző michigani középiskolákban tanított matematikát és fizikát.
1948-ban jelent meg The Penultimate Trump című, sci-fi novellája.
1962-ben, saját kiadásban jelent meg először A halhatatlanság lehetősége.
1964 - a könyv második, javított változata hatalmas sikernek bizonyult. Azóta számos kiadást ért meg, több nyelvre fordították le. Ettinger médiasztárrá vált.
1974 - megjelenik a (transzhumanizmust előlegező) Man into Superman.
1976 - a Cryonics Institute megalakulása. Igazgatója: Robert C. W. Ettinger.
Az elméleti alapokat egyébként Robert C. W. Ettinger, 1964-es The Prospect of Immortality (A halhatatlanság lehetősége) című dolgozatában rakta le. Az eljárást első-ízben 1967-ben - kétszer is - alkalmazták. A legismertebb központ, a jelenleg az arizonai Scottsdale-ben székelő Alcor 1972-ben alakult, s ma már európai "lerakata" is létezik, mégpedig Eastbourne-ben, a dél-angol tengerparti városkában.

A Cryonics Institute a Michigan állambeli - Detroithoz közeli - Clinton Township-ben található, de hasonló létesítményeket több országban (például Kanadában, Új Zélandon) szintén fellelhetünk.

S hogy mennyire sci-fi az egész, vagy mennyire realitás, arról változatlan hévvel dúlnak a viták. A leendő kliensek száma viszont egyre gyarapodik, mégpedig főként a legiskolázottabb rétegek várják az eljövendő újjáélesztést. Az ügy mellett szól az is, hogy olyan neves tudósok, mint Marvin Minsky, Ralph Merkle, sőt maga K. Eric Drexler szintén a majdani Alcor-páciensek számát szaporítják...

Az utolsóelőtti fickó
Ettinger 1948-as novellája H. D. Haworth, az eszközökben nem éppen válogatós milliomos történetét beszéli el. Szinte mindent megtesz azért, hogy a halált elodázza, de kilencvenkét éves korában mégis úgy tűnik, hogy eljött a végső óra. Ekkor azonban találkozik egy Stevens nevű tudóssal, aki előbb dehidratálja, majd lehűti.

Háromszáz évvel később, hosszú folyamat eredményeként, életre keltik. Rendkívül boldog, már-már önkívületi állapotba kerül. Csakhogy a különböző technológiák közben annyit fejlődtek, hogy léteznek olyan eljárások, melyek segítségével egy-egy személy jelen és múlt gondolataiban is olvashatunk. Mégpedig elképesztő matematikai precizitással.

A cselekedet-ellenőrzés a lét minden területére kiterjed. Haworth-t - korábbi vétkei miatt - egy büntetőbolygóra száműzik. A bolygót régebben Marsnak hívták, most Pokolnak...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?