Megkóstoltuk az erdő heréjét

2022.06.25. 16:22

Miskolcra, a Végállomás étterembe, majd onnan a Bükkbe, aztán vissza a Végállomásba mentünk, hogy kipróbáljuk, milyen finom is lehet az erdő. Elöljáróban csak annyit, hogy eléggé.

A sztorit azonban ott érdemes elkezdeni, hogy Miskolcon erdei kisvasutazni jó. Ha bárki a környéken jár, ezt ne hagyja ki! A nyitott szerelvény fapadjai ugyan nem nyújtják a lillafüredi szálló kényelmét, de ha egy kis pálinkával felszerelkeztünk, akkor ez a kényelmetlenség sem jelenthet gondot. Márpedig velünk van a környéket az utolsó bokráig ismerő erdész, és azt tartják, hogy nem is igazi erdész, akinek nincs saját pálinkája. Ha pedig van, akkor kínálja is, így a fák között a napfényes vonatozáshoz birses forró lehelet és kellemes belső bizsergés társult, amely a fapad felől érkező bizsergést megfelelően kiegyensúlyozta.

Áldásnövény vs. madagaszkári vanília

De erre az ellenmunkára sem volt szükség sokáig, mert a vonatunk megállt a bükki erdő közepén, hogy kiránduljunk kicsit, és ehető növényeket gyűjtsünk Bózsó Gyula erdésszel, az erdő nagykövetével, valamint Várvizi Péter séffel, akit Magyarország legjobb szakértőiként tarthatunk számon.

Gyuláról hamar kiderül, hogy nemcsak érti az erdőt, hanem rajong is érte (talán az egyik nincs is igazán a másik nélkül). Nem sok időt pazarol arra, hogy levegőt vegyen, miközben a különféle hajtásokról, gumókról, levélkékről beszél. Hamar át is ragad ránk a lelkesedés, és könnyen fogadjuk be a tudást is, amit átad.

Kiderül mindjárt, hogy az erdei gyömbérgyökért, amit áldásnövényként is ismernek, fűszerként érdemes alkalmazni. Szegfűszeges aromája van, és fiatal korában akár salátaként is ehető. Az erdész szerint az éttermeknek érdemes lenne azon is gondolkodniuk, hogy ne vaníliát használjanak Madagaszkárról, hanem ilyen erdőkben fellelhető ízesítőket, így jóval egyedibbé alakíthatnák a konyhájukat, és persze ha a környékről gyűjtik be azokat, akkor a környezetkárosító hatásuk is jóval kisebb lehet.

Ez a gyömbérgyökér pedig mindjárt megmutatja az erdei növények egy másik jellegzetességét is. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott hajtást milyen korában gyűjtjük be. Ha a leveleket, szárakat fel szeretnénk használni, akkor érdemes fiatalon, zsengén leszedni, mert később már pergamenszerűen rostossá válhat.

Úgy tűnik, hogy legnagyobb számban most éppen madársóskát szedhetünk, amelynek kellemes savas jellege ízrobbanást okozhat az ételekben. A vad zöldségekből egyébként érdemes akár egy főzelék vagy saláta esetén is kombinációt összeállítani, így például a podagrafű és a salátaboglárka is jó párosítás lehet. Mindehhez pedig jól mehet a kis bükkcsíra is a két nagy sziklevéllel. Ez is olyan koncentrált íz, ami óriási potenciált rejt. Azt pedig különösen érdekes elképzelni, hogy ebből a kis falatból egy hatalmas fa fejlődhetne ki, ha a gyomrunk helyett megfelelő környezetbe kerülne, és a nagy fák között sikerülne elég tápanyaghoz és napfényhez jutnia, valamint ha egy erdei állat sem legelné le.

Aztán jönnek még a meglepetések. Például a hagymaszagú kányazsombor, amelynél kicsit késleltetve érkezik a fokhagyma íze a fekete magocskákból. Erre egyébként az is jellemző, hogy például a medvehagymával szemben az íze nem marad meg a szájban. Viszont arra érdemes figyelni, hogy ha túlérik, akkor keserű is lehet, ami ugyancsak jellemző más erdei növényekre is.

Gyula aztán egészen izgatottá válik:

Most ledobom az atombombát.

És valóban, amikor megkóstolhattuk a hagymás fogasír gumóját: robban is minden a szájban. Ennek a sarjgumói egészen olyanok, mintha minikáposztafejek lennének, és ízre is a zsenge káposzta komplexségét hozza már-már némi csípősségig erősödve. Ezt akár valamilyen tejsavas fermentálással is el lehetne képzelni egy magas szintű ételen. A gumót amúgy az erdész szerint az erdő kaviárjának is nevezik. El lehet képzelni, hogy ha sokat szednek le, valóban hasonlíthat hozzá, és ha manapság a szedésébe befektetett munkaerő költségét nézzük, akkor lehetséges, hogy az ára is vetekedhet a tokhalak ikráival.

Gyula a legjobbat pedig a végére hagyja.

Ha az előbb az atombombát dobtam le, akkor most a hidrogénbomba jön.

Ez pedig az erdő heréje, amit nem kell sokáig magyarázni, ha a kis burokban megbújó bogyókra rátekintünk. A mogyorós hólyagfa termésének íze leginkább arra emlékeztet, mint amikor a szárított csicseriborsót egy estén át áztattuk, és levettük a héját, de a friss zsenge zöldborsó ízét is felidézi. Arról is ismert, hogy ha jobban megérik, teljesen megkeményedik, és olyanná válik, mint egy fényes gyöngy, így a cserkészek előszeretettel fúrják át, és fűzik nyaklánccá vagy karkötővé.

Ki ismeri fel a mérgező növényeket?

Közben Várvizi Péterrel is sikerül kicsit beszélgetni két madársóska begyűjtése közben. A Végállomás kreatív séfje előszeretettel indul ki az ételek ízpárosításánál a hozzávalók molekulaképletéből és azok közös halmazából. Szerinte az erdei növényeknél viszont ez jóval nehezebb megközelítés lenne, mert ebből a szempontból ez még feltérképezetlen területnek számít. Jelenleg az ehető fajták esetében inkább tapasztalati úton, ízlelés szerint találják ki, hogyan alkalmazzák őket.

A világ több neves éttermében egyébként már külön állássá vált az olyan erdőjáró ember (forager), aki begyűjti a kincseket, és szállítja a konyhába, hogy azok aztán a menübe kerülhessenek. Ma már Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy ilyen elemeket beemeljenek. Nálunk is van pár felkapott elem, mint például a medvehagyma termése, amelynek valamilyen fermentált vagy savanyított változata medvehagymakapri néven kerül az ételekbe. Legutóbbi a Gourmet Fesztiválon pedig láthattuk, hogy a Mák és az erdélyi Páva étterem is a medvehagyma virágát használta, amely így némiképp parfümös felhangokat kapott.

Várvizi Péter szerint itt lehet például tetten érni, amikor a fine dining hasznos munkát végez. Ezeket az értékeket, hozzávalókat ugyanis felkutatják, és kikísérletezik a használatukat, aztán az alapanyagok, elkészítési eljárások az egyszerűbb éttermekben is megjelennek, vagy akár a családok asztalán is.

A gond inkább az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, így egyre kevésbé élő az a tudás, hogy milyen fajtákat lehet felhasználni.

A gombákhoz hasonlóan ugyanis szinte minden ehető növénynek megvan a rá hasonlító mérgező fajtája. Míg gombaszakértőt könnyen találni a piacokon, viszont olyat, aki a vadon élő növényekhez értene, és átvizsgálná a begyűjtött termésünket, olyat már nem. Persze ha a netet megnéznénk, akkor az sem mindegy, hogy az egyes fajták milyen mértékben lehetnek mérgezők, hiszen van olyan növény, ami csak hatalmas mennyiségben és hosszú ideig fogyasztva lenne káros az egészségre, mégis mérgezőként van feltüntetve. Mindebben segíthet egyébként az Erdő finom című könyv, amely pont ezt a jellegű ismeretterjesztést tűzte ki célul.

Az erdők kincseiből amúgy általában nem használunk fel óriási mennyiséget főzéskor. Ezeket sokkal inkább kiegészítő, ízesítő elemekként érdemes alkalmazni. Ahogyan a legtöbb esetben tapasztalhattuk a Végállomás bistro & wine menüjében is. A lillafüredi kisvasút egykori végállomás-épületében található étteremben ugyanis kiderült, hogy az ízbombák leginkább nem atom- és hidrogénbombaként tarolva látják el a feladatukat, hanem inkább lézerirányításos precíziós fegyverekként. Eszerint akkor működtek jól, amikor pont az adott elemet ízesítették meg, ahová majonézként, püréként vagy akár csak natúran rákerültek. Salátaként önállóan viszont a roppant erős ízű, de kevés elemet nehezebb volt értelmezni. Az ételekhez egyébként Vállai Béla sommelier ajánlott egészen izgalmas, kevésbé ismert borokat, így a korábbi Végállomás Bistorant nevében jogos a váltás, és érdemes a borkínálatot is alaposan letesztelni.

A vadgasztronómiában pedig várjuk a folytatást, hiszen rengeteg még a kiaknázatlan terület. Emellett pedig reméljük, hogy egyre több étterem fordul a környéke vadgasztronómiájához. Ha pedig a következő kirándulásunkkor egyfőzeléknyit nem is gyűjtünk be az erdő heréiből, de érdemes lesz belőlük elropogtatni párat.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM

Ehhez a cikkhez ajánljuk

  • Kultúr
Újabb álomhatárt döntött meg a Hogyan tudnék élni nélküled?

Újabb álomhatárt döntött meg a Hogyan tudnék élni nélküled?

Töretlen sikernek örvend a romantikus vígjáték.

március 3., 09:05

  • Kultúr
Pofon nem csattant, de valaki jókora gyomrost kapott az idei Oscar-gálán

Pofon nem csattant, de valaki jókora gyomrost kapott az idei Oscar-gálán

Nem a papírforma szerint alakult a díjátadó.

március 3., 06:31

  • Kultúr
Robert Pattinson meghalt, mégis túlélte ezt az új sci-fit

Robert Pattinson meghalt, mégis túlélte ezt az új sci-fit

A Mickey 17 című film egészen bizarr néznivaló lett.

tegnap, 20:49

  • Kultúr
Salt, avagy lesz itt olyan örömkörömpörkölt, hogy a fal adja a másikat

Salt, avagy lesz itt olyan örömkörömpörkölt, hogy a fal adja a másikat

Alternatíva, csillaggal dekorálva, és nem véletlenül.

március 3., 06:03

  • Kultúr
Súlyosan megrongáltak egy 2000 éves alkotást az egyik francia múzeumban

Súlyosan megrongáltak egy 2000 éves alkotást az egyik francia múzeumban

A múzeum tisztviselője szerint megesik az ilyen.

március 3., 09:51

  • Kultúr
Kilépett a bántalmazó kapcsolatából, majd egy nő karjai között találta magát

Kilépett a bántalmazó kapcsolatából, majd egy nő karjai között találta magát

Kihirdették a 2025-ös Nemzetközi Booker-díj hosszú listáját.

március 3., 11:27

  • Címlapon
Óriási bravúr: magyar aranyérem született a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon

Óriási bravúr: magyar aranyérem született a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon

Molnár Attila a küldöttség első érmét szerezte Apeldoornban.

tegnap, 21:23

  • Címlapon
Orbán Viktor az egészpályás letámadással visszavette a kezdeményezést?

Orbán Viktor az egészpályás letámadással visszavette a kezdeményezést?

Zajlik a harc a politikai napirend uralásáért.

tegnap, 19:02

  • Kultúr
„Betöltöd az ötvenet, és hirtelen rájössz, hogy tényleg nem élsz örökké” – Bauer Barbarával beszélgettünk

„Betöltöd az ötvenet, és hirtelen rájössz, hogy tényleg nem élsz örökké” – Bauer Barbarával beszélgettünk

Bauer Barbara az ötven éven felüli női olvasóknak címezte új könyvét.

március 3., 18:23

  • Kultúr
Irdatlan botrány kerekedett, egész Olaszország tajtékzik

Irdatlan botrány kerekedett, egész Olaszország tajtékzik

Tommy Cash, az észtek Eurovízió-győztes dala verte ki a biztosítékot.

március 4., 06:18

  • Kultúr
Jelentősen megromlott Gene Hackman egészsége a halála előtti hónapokban

Jelentősen megromlott Gene Hackman egészsége a halála előtti hónapokban

Újabb részletek derültek ki a rejtélyes körülmények között meghalt színész utolsó napjairól.

március 2., 09:33

  • Címlapon
Elvitték az ötös lottó főnyereményét, több mint négymilliárd forint talált gazdára

Elvitték az ötös lottó főnyereményét, több mint négymilliárd forint talált gazdára

A jövő heti várható főnyeremény 200 millió forint.

tegnap, 20:37

  • Címlapon
Már tíz éven belül megszűnhet a világ, amit ismerünk

Már tíz éven belül megszűnhet a világ, amit ismerünk

2035-re a harmadik világháború kitörése is valószínűsíthető.

tegnap, 11:28

  • Címlapon
Kovács Gergely: Magánkézre játszották a reformátusoknak ingyen adott, 9 milliárdos budai területet

Kovács Gergely: Magánkézre játszották a reformátusoknak ingyen adott, 9 milliárdos budai területet

Az ügyben az adatvédelmi hatósághoz fordul a polgármester és hivatala.

tegnap, 17:25

  • Címlapon
Célba ért Rakonczay Gábor, kenuval szelte át az Atlanti-óceánt

Célba ért Rakonczay Gábor, kenuval szelte át az Atlanti-óceánt

Az extrém sportoló a Kanári-szigetekről indult 2024. december 23-án.

tegnap, 22:21

  • Címlapon
Haláleset miatt el kellett halasztani a Barcelona szombat esti bajnokiját

Haláleset miatt el kellett halasztani a Barcelona szombat esti bajnokiját

Az Osasuna elleni mérkőzés pótlásáról később határoznak.

tegnap, 21:19

  • Kultúr
A csendes óriás: a szegedi Széchenyi tér története

A csendes óriás: a szegedi Széchenyi tér története

Így lett a régió leghatásosabb köztere.

március 2., 18:55

  • Kultúr
Tömegesen mondtak fel a Kolibri Színházban, de az új igazgató szerint ez nem felmondási hullám

Tömegesen mondtak fel a Kolibri Színházban, de az új igazgató szerint ez nem felmondási hullám

Harmincan távoznak Zalán János érkezése miatt.

március 4., 15:40

  • Kultúr
Kedves olvasóink, technikai probléma miatt a közvetítést megszakítjuk. A koncertet később felvételről visszanézhetik

Kedves olvasóink, technikai probléma miatt a közvetítést megszakítjuk. A koncertet később felvételről visszanézhetik

A koncertet egy későbbi időpontban visszanézhetik, erről időben tájékoztatunk mindenkit.

március 2., 19:23

  • Kultúr
Meghalt Angie Stone

Meghalt Angie Stone

A 63 éves énekesnő egy tragikus autóbalesetben vesztette életét.

március 2., 12:59

  • Kultúr
Elvesztette a rák elleni küzdelmet a punkzene úttörője

Elvesztette a rák elleni küzdelmet a punkzene úttörője

David Johansen 75 éves volt.

március 2., 10:30

  • Kultúr
Hankó Balázs beavatkozik az akadémiai perbe, a Zalán-ügyet lezártnak tekinti

Hankó Balázs beavatkozik az akadémiai perbe, a Zalán-ügyet lezártnak tekinti

A kulturális és innovációs miniszter beszélt az Erasmus-perről és a Pride-ról is.

március 2., 11:08

  • Kultúr
Övsömör miatt kénytelen kihagyni az Oscar-gálát Harrison Ford

Övsömör miatt kénytelen kihagyni az Oscar-gálát Harrison Ford

A díjátadón műsorvezető lett volna a 82 éves színész.

március 2., 10:50

  • Kultúr
Beszéd, amit az Oscar-gálán soha nem mondtak el

Beszéd, amit az Oscar-gálán soha nem mondtak el

Ideje felébredni.

március 2., 11:19

  • Címlapon
Orbán Viktort a lámpánál kapta el egy virágárus

Orbán Viktort a lámpánál kapta el egy virágárus

A miniszterelnök nem kapott számlát.

tegnap, 18:15

  • Kultúr
Érkeznek a hírességek

Érkeznek a hírességek

március 2., 23:27

  • Kultúr
Vicces nyúl a skóciai havas tájon

Vicces nyúl a skóciai havas tájon

március 2., 13:50