Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMNagyon magyaros és sós – boglári büféé az év strandétele
További Degusztátor cikkek
- Étterem a bazilika árnyékában, ahol a perui és japán konyha tétován borul egymásba
- Lévai Anikó: Nem volt könnyű feladat
- Rácz Jenő nyakig benne van, ezt tette a Michelin-csillagos étteremmel
- Bőrös a pipi, az egész vidék tudja, spaetzlekirályság van az esztergomi piacon
- Hét revolvergolyó és csokis babka a Klauzál téren
- Az év strandétele idén a balatonboglári Bundi sós kürtőse.
- A legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach malacfülsalátája.
- A vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.
A büfék versenyében tehát
a boglári Bundi Bijó strandbüfé lett a győztes az ételükkel, a Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskaláccsal. a zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül
– derült ki a fövenyesi Kalóz strandbisztróban csütörtökön tartott eredményhirdetésen.
A győztes, 2190 forintba kerülő étel alapja egy külön a számukra készített kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstöltkolbász-kocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra és csípős paprikás szósz kerül.
A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Az év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. A csütörtöki díjkiosztót július végén megelőzte egy előválogatás, a zsűri ezután szerdán kóstolta végig a döntőbe jutott tíz ételt. A győztes kiválasztásában Wolf András, a Gundelt is üzemeltető Eventrend Group executive chefje és több médium mellett az Index.hu is részt vett. Így volt alkalmunk nekünk is letesztelni az ételeket.
A nyertes fogásnál érdemes tudni, hogy a kürtőskalács alapesetben három dologból áll: a külső roppanós cukorrétegből, a belső lágy, fonalszerűen körbefutó vajas, tejes, édes kelt tésztából – és persze a lyukból a közepén. Esetünkben itt a cukorréteg helyett a külső burok sajtos, roppanós kéreg, mint a kifliknél, a belső elem egy cukor nélküli kalácstészta, amelyben a kürtősre jellemző szálakat ugyancsak megtaláljuk. A lyuk mindehhez nem teljes, hiszen ez a tészta egy tölcsért formáz, hasonlóan a Prágában árult kürtősökhöz vagy éppen a kolbice tésztatölcséreihez. Ez a forma pedig igencsak alkalmassá teszi strandételnek, hiszen a belekerülő kolbásszal, sonkával és friss salátával pont jó egy sör, egy csobbanás és egy fagyi sorozatába beillesztve.
A Balaton Kör pályázat célja egyébként többek között az is volt, hogy az étel máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújítva és akár műfajt teremtve. A Bundi Bijó büfé ezzel most elnyerte a Tork Az év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand Beach Food mezőnyét.
A zamárdi Tiki Beach koviubi-levesével már korábban is nyert ezen a versenyen, és idén vegán vonalon is izgalmas fogással jelentkeztek: kölesalapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350 forint).
A bisztró kategóriát megnyerő Malacfülsalátájukat (3450 forint) viszont tényleg bármikor ennénk a parton.
Tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát. Ebbe tesznek póréhagymát, különböző színű paprikákat, kínai kelt, tökmagolajat. A malacfület borókával, gyömbérrel megabálják, majd megpirítják, ami közben az ázsiai ízeket is hozzáadagolják, így ilyenkor kerül hozzá szójaszósz, lime és gyömbér is.
Végeredményben a fül maga egyfajta állagjáték, mert a kis csíkok közepe roppanós marad a porctól, míg körbeveszi egy zselés, ragacsos, ízes, lágy burok. Hozzá a saláta kellően friss, roppanós. A malacfül és a salátaágy arányát is jól eltalálták, mert így a szájban keletkező tapadósságot jól le tudja tisztítani a gyümölcs sava és a friss zöldség, persze egy-egy korty ciderrel vagy borral még rásegíthetünk. A fogást érdemes gyorsan enni, mert a malacfülcsíkok hajlamosak összeragadni és a roppanósságukat elveszíteni.
A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, amit az aligai Tarow „Borsófőzi” Dim Sum vegán étele kapott. Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba–kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába, és olajban sütik ropogósra.
A sok trükköt, szaktudást és ízlést igénylő fogásnál fontos, hogy minden épp megfelelő legyen: a zöldségek roppanjanak, a veloute harsány zöld legyen, ne érződjön ki a sűrítőanyag, a wonton roppanjon.
Ez utóbbinál figyelni kell arra is, hogy éppen csak tálalás előtt kerüljön a főzelékre, hiszen különben eláztatja a tészta alját. Ezt is szívesen ennénk bármelyik teraszon.
Ők is versenyben voltak
A fenyvesi Konyhám már két ízben nyert. Most sajtos vegakosárral indultak, helyi sajttal és külsőre sült krumplinak látszó grillsajttal. Ez a fogás volt talán a legszebb a versenyen, de arányaiban egy kicsit túl soknak lehetett érezni a sajtkrémet, ami a többi elemet így háttérbe szorította.
Balatonmárián két döntős is volt. A Lángos World büfé profilját különféle, a világkonyhákat idéző lángos különlegességeire építi. A kiírásnak megfelelően erre a versenyre a leginkább helyi alapanyagokat használó fenyvesi Angus marhából készült tatár beefsteakes lángossal neveztek, kovászolt lila hagymával és rukkolával egészítve ki az ételüket. A lángos tésztája könnyű volt, és az apró kis buborékpöttyök a tészta felszínén jelezték, hogy hosszan kelesztett verzióról van szó. A tatár a tetején az old school pépes, kicsit kolbászkrémre emlékeztető változat, ami ma már nem éppen korszerű, de továbbra is nagy a rajongótábora. Bár a zsűri tagjait a rusztikusra vágott savanyított hagyma a tetején megosztotta, de szerintünk jó könnyítése volt a végeredményében mégiscsak nehézkes falatnak.
A Port bisztró idén a töltött paprikát választotta a versenyre, amikor kamadóban füstölt-töltött kápiapaprikával neveztek, amelyhez zellerhab és sült burgonya érkezett. Kiindulási pontnak nyáron egy jó töltött paprika igazán jó ötlet, ahogyan a füst is jól állt mindennek, de a töltelék kicsit morzsalékosnak érződött, míg a paradicsomszósz túl édesnek.
A két éve holtversenyben a Porttal első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén két ételt nevezett: a harcsamáj „nyalóka”, cékla, kalács és a tokhalas borsós rizottó egyaránt színgazdag tálalásban ad jól harmonizáló ízeket és textúrákat. A verseny során meglepő, hogy a Balaton partján csak ők indultak halas ételekkel, amit önmagában nagyra lehet értékelni. A rántott harcsamájas pálcikás fogást valóban el tudnánk képzelni strandfogásként, de valahogyan még lehetne javítani a kissé száraz állagán és a vasas kesernyésségén.
A Vitorlás bisztró évek óta meghatározó keszthelyi szereplője a balatoni Beach Foodnak. Idén egy vörös lencsés vega bolognai spagettivel indultak. Bár idén is a déli part dominálta a mezőnyt, azért Vonyarcon is akadt egy új strandbüfé, a Party hangulat, akik Zsákbamacska nevű pulled porkos töltött lángosukkal indultak. Balatonszárszón egy családi pincészet indított új helyet Esszencia ház néven: a Paradisu magyar változatában a piros-fehér-zöld csatos üvegben lecsóval adják a fokhagymás kenyérágyon tálalt helyi mascarponés krémet, míg az olasz zöld-fehér-piros sós pohárkrém verzió bazsalikomos.
Csak egy játék
A Balatoni Kör versenyén az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, a Big Mekk, a Pulled Ponty, a Gofcsi, a Répa-dog vagy a koviubi-leves. Ezek közül több is komoly karriert futott be, amelynek a népszerűsítésében a verseny sokat segített. Ezzel pedig valóban erősítették a part kínálatát.
A pályázaton ugyanis elvárás volt, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, illetve gyorsan és akár büfében is elkészíthető. Idén bisztró kategóriában pedig már lehetett nevezni különlegesebb ételekkel is, olyannal, amely akár elvitelre is alkalmas, és szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Mindemellett a versenyt összességében érdemes egyfajta játékként felfogni, amely bizonyos merítés alapján mutat képet a balatoni strandételekről, de mivel a korábbi győztes ételek újra már nem indulnak, és persze a jó büfék közül sem mindenki kíván itt megmérkőzni, a kínálat közel sem ad átfogó képet. Azt pedig végképp nem állítanánk, hogy valóban az itt győztes étel lenne az év balatoni strandétele.
Arra viszont jó lehet, hogy megmutassa: vannak olyan büfék, bisztrók a Balaton partján, amelyek a kemény tempó mellett is képesek foglalkozni a kreativitással, és hajlandók újdonságokat is megjeleníteni a kínálatukban.
Rovataink a Facebookon