Jorge Bottyán, a tüzes argentin találkozása holisztikus natúrborokkal Veszprémben

2023.09.23. 14:58

Csütörtök óta poharak csengése, ételek illata lengi be a Séd partján pompázó, szó szerint szemet-szájat kényeztető ligetet Veszprémvölgyben a 2. Balaton Wine & Gourmet fesztivál jóvoltából. Hófehér sátrak hosszú sorából kínálják a térség legjobb borászai és séfjei tudásuk és a régió gasztrokultúrájának legjavát. Pénteken mi is ellátogattunk a vasárnapig tartó rendezvényre.

Kapcsolódó
Argentin steakvarázs, francia csúcsgasztró és balatoni fine dining találkozik Veszprémben

Argentin steakvarázs, francia csúcsgasztró és balatoni fine dining találkozik Veszprémben

Szeptember közepén újra Balaton Wine & Gourmet fesztivál lesz Veszprémvölgyben.

Buborék és nyugalom

Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, mire számíthatnak a vendégek az idei veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon 2023. szeptember 2124. között. A hétvégén – a teljesség igénye nélkül, lesz még francia Champagne- és argentin Malbeck mesterkurzus, argentin élményebéd, valamint és vörös-Balaton bemutató a borszakmai sátorban a tó környékének buborékos és vörösboros eredményeiről.

A pénteken szerzett személyes benyomásaink alapján

a valóságban még jobb, ez a kiváló gasztroünnep.

Megérkezésünk után minket is – mint minden ide látogatót – először a környezet ejt csapdába. A jezsuita templom szakrális tömbje, a gondozott medrében csörgedező Séd patak, amit a liget előtt kis tóvá duzzasztottak, a hófehér sátrak, a patyolattisztaság, a rengeteg növény ellenállhatatlanul otthonos érzést kelt. A vendégek láthatóan nem is próbálkoznak az ellenállással, inkább kisebb-nagyobb csapatokban kóstolgatják a finomságokat, vagy épp valamelyik gasztroprogramot figyelve élvezik az ízek és a tudás találkozását.

A világ legjobb borai

Mi elsőként a soha fel nem szentelt templom falai között zajló Burgundia mesterkurzusra néztünk be. Az előadó Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, aki – mesterien adagolva a pontos információkat – érdekes történeteket mesél a világ egyik leghíresebb borvidékéről. Persze jóval könnyebb dolga van, mint mondjuk egy kémiatanárnak, hiszen az előadásait kóstolóval szakaszolja.

Miközben árkategória szerint növekvő sorrendben kóstolgatjuk a térség világverő fehérborait – William Fevre Chablis 2021, Domaine de Bellene Savigny-les-Beaune Blanc 2020, Domaine de Montille Saint Aubin „En Remilly” 2020 Premier Cru (Bio) –, nem várjuk az óra végét.

A savakban és aromákban gazdag nemes burgundik után jólesik megvizsgálni a konyhai kínálatot is. Szerencsére Forrai Miklós és – élete minden területén társa – Forrai Krisztina, a balatonszőlősi Casa Christa két tulajdonosa nem hagy sokáig éhezni.

Vaddisznó és kecskesajt szívből

A Balaton-felvidéki birtokukra kétezer fából álló mandulaerdőt, két hektáron „látványszőlőt” és egész évre elegendő alapanyagot szolgáltató zöldségeskertet varázsoltak a hét kibérelhető házuk és az éttermük köré. Jövőre már saját szárnyasaik is lesznek. Sajtot, húst a környéken vásárolnak. Természetesen szállóvendégeik is részesei lehetnek mindennek. Olyannyira, hogy például ők is szedhetnek maguknak almát, körtét, szilvát, cseresznyét, ami épp érik a gyümölcsösben.

Nem csoda, hogy nyolcvan százalékban visszatérő vendégeik foglalják le szálláshelyeiket egész évben. Az ilyen szinten személyes, és emellett a legmagasabb színvonalú vendéglátás nagyon sok munkával jár, de azt mondják, hogy minden percét élvezik.

Ahogy mi is az elénk tálalt konfitált vaddisznótarját hajmáskéri kecskesajtos rizottóval, és a madártej sem méltatlanul szerepel a menüben.

A Forrai házaspár nagyon élvezte a csütörtöki közös főzést a négy balatoni Bib Gourmand-díjas étterem séfjeivel. Miklós szerint csütörtökön ismét kiderült, milyen magas színvonalú tudás halmozódott fel a legújabb kori magyar gasztronómiában:

Kapcsolódó
Balaton Wine & Gourmet: közös vacsorát főznek a balatoni Michelin-díjazottak

Balaton Wine & Gourmet: közös vacsorát főznek a balatoni Michelin-díjazottak

Vaddisznós lecsó, pontykrém, sóban érlelt fogas, körömvirágos sajtkrém is szerepel a közös menüben.

Megint megmutattuk, hogy ha nem egymás ellen, hanem egymást erősítve együtt dolgozunk a vendégekért, négy évszakossá tehetjük a Balatont.

Így jó a tűzzel játszani

A további borkóstolás előtt megálltunk a veszprémi Oliva étterem standja előtt, ahol Jorge Esteban Bottyán chef brillíroz az asado rács felett. A parázson sistergő nemes húsok mesterével először a nevét tisztázzuk. Elárulja, egyszerű a titok: szülei argentinok, de nagyszülei magyarok. Ő maga harmincöt évig „otthon” élt, amikor épp nem a nagyvilágot járta, aztán eljött nagymamájával Magyarországra rokonlátogatóba. Itt találta meg élete párját, azóta nálunk van „itthon”.

Diplomáját nem főzésből szerezte, de hamar rájött, hogy az ételek világában érzi legjobban magát. Az argentin grillezési technika, az asado alapszabályait ő is, mint minden gyerek Argentínában, az édesapjától tanulta meg. Nincs ebben nagy titok – mondja –, csak a tüzet kell ismerni. Pontosabban a parazsat, mert ott nincsenek felcsapó lángok, ahogyan szenes kéregbe bújt sületlen húsok sem. Az alapanyagokat nem szereti pácolni, szerinte

a jó argentin bárány és marha ízét nem szabad elnyomni mustárral, fokhagymával.

Inkább készít hozzájuk néhány mártást. A Veszprémvölgyben például egy erőteljes, mégis harmonikus chimichurrit.

Amikor a magyar alapanyagokról kérdezzük, elmondja, hogy az argentin hentesboltokban sosem hallottak olyasmiről, hogy az öreg, leellett tehenek húsát is el lehet adni. A Costes séfjeként szerencsére ismeri a magyar húsfelhozatalt javát is, és kiváló alapanyagokat talál a hazai marha- és bivalytenyésztőknél.

Borrepülő pilóta

A borászatok sátrai között összefutunk Besenyei Péterrel is. A világ egyik legjobb műrepülője ezúttal nem energiaitalos dobozt, hanem borospoharat tart a kezében.

Tavaly is járt barátaival a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon, amit idén sem szándékozott kihagyni. Elárulja, hogy a fehérboros kör felét már „megrepülték”, kóstoltak burgundiai Chardonnay-t, rajnai és olaszrizlinget, de még hosszú a borászatok sora, arról nem is szólva, hogy a vörösboros körnél kezdhetik elölről.

A biztonságos „körözéshez” persze finom ételek is kellenek, szerencsére óriási a választék – szögezi le. Majd hozzáteszi, hogy miért szereti a Balaton Wine & Gourmet fesztivált:

Imádom a boros rendezvényeket, ezeken mindig jó a hangulat, mindenki jókedvű, mégse látni sehol kellemetlen részegeket. Sosem okozott még csalódást a jó borkedvelő emberek társasága. Ez tényleg a kultúra része, és ezt a vendégek kulturáltsága is bizonyítja.

Ha már a boroknál tartunk, megvizsgáljuk, mit kínálnak a Natúr Sümeg feliratú sátorban. Ebben Egly Márk siet segítségünkre. A kiváló borász, a Balaton-felvidéki borvidék elnöke a natúrboros összefogást képviseli a fesztiválon is.

Csillagokat lát a borász

Sümegi lokálpatriótaként elmeséli, hogy szülőhelyén óriási hagyománya van a borkészítésnek, arra pedig különösen büszke, hogy 2021-óta eredetvédelmet kapott a régió, az ország legkisebb önálló apellációjaként. Arra pedig még büszkébb, hogy a sümegi az egyetlen hazai apelláció, ahol kötelező az organikus gazdálkodás.

Ebben a szabályrendszerben tilos a vegyszerek használata, nem szórnak ki műtrágyát, erős növényvédő vagy gyomirtó szereket sem. Az általa vezetett Egly borászat a még egy fokkal szigorúbban szabályozott, biodinamikus művelés alapján működik. Náluk csak természetes alapú növényvédelmi módszereket használnak. Gyógynövénykivonatokkal, csalánteával, mezeizsurló- és fűzfakéreg-kivonattal védekeznek a szőlőben megjelenő betegségek ellen. Ehhez persze muszáj folyamatosan ellenőrizni az ültetvény állapotát, és amennyiben az időjárás úgy kívánja, azonnal lépni kell.

A szőlőben figyelembe veszik az árapályt is szabályozó nap, hold és a távolabbi csillagrendszerek hatásait is, ami – mint meséli – olyan tudás, amit a XX. század elején még természetesen használtak a magyarországi szőlőművelésben is.

A natúr bor tehát bioszőlőből készül, és a borrá alakulás közben sem szűrik, derítik, és lehetőleg kenet sem használnak.

– Nem adunk hozzá, de nem is veszünk el tőle semmit – idézi a natúrbor-készítés egyik alapszabályát, majd hozzáteszi, miért is hisz mindebben:

Egészséges talajon, egészséges szőlő növekedik, amely egészséges fürtöket terem. Ebből egészséges bort készítünk, amitől egészséges marad, aki megissza.

A népszerű média- és gasztroszakértő, Gianni Annoni is feltűnik a fesztivál különféle pontjain, ami nem csoda, hiszen a magyar szívű talján a rendezvény házigazdája.

Gianni a tónál

– Ilyen minőségű, őszinte, családias, mély érzésű gasztronómiai rendezvény nincs több Magyarországon. Helyszínként is ez a legjobb – vallja teljes hittel.

Gianni erősen töri a fejét azon, hogy valamit ő is kezd majd a Balatonnál. Természetesen mediterrán ízvilágban gondolkodik, magyar alapanyagokból olasz virtussal, amit már eddig is sikeresen csinált a Trattoria Pomo D'oro társtulajdonosaként a magyar Toscanaként is emlegetett Balaton-felvidéken.

„Itt érzi az ember a föld erejét, ennek a vidéknek lelke van, és ilyen helyen érdemes vendéglátással foglalkozni” – szögezi le.

A Balaton Wine & Gasztro fesztivál alapján ezzel nem is vitatkoznánk. Bár pénteken még jó volt az idő, biztos, hogy egy kis eső sem ronthatja el az élményt ezen a fesztiválon, ahol vasárnap estig állnak a vendégek rendelkezésére az esemény változatos kulturális és gasztronómiai ínyencségei.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Balaton Wine & Gourmet közreműködésével jött létre.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM

Ehhez a cikkhez ajánljuk

  • Kultúr
Magyar siker Belinben, Kristály Medvét kapott Balogh Mirjána animációs rövidfilmje

Magyar siker Belinben, Kristály Medvét kapott Balogh Mirjána animációs rövidfilmje

A legjobb filmnek járó díjat egy fiatal nő szexuális ébredését bemutató film kapta.

február 23., 18:17

  • Kultúr
Biga, ez a jó pizzatészta lelke, és ezt a Pannónia utcában pontosan tudják

Biga, ez a jó pizzatészta lelke, és ezt a Pannónia utcában pontosan tudják

A pizza valójában vallás.

február 24., 05:49

  • Kultúr
Szutyok, retek, hányadék – ettől zengett az ELTE előadóterme

Szutyok, retek, hányadék – ettől zengett az ELTE előadóterme

Puzsér Róbert, Kassai Lajos, Müller Péter Sziámi és Pajor Tamás az élet értelméről beszélgetett.

február 23., 18:07

  • Címlapon
Volodimir Zelenszkij sietősen elhagyta a Fehér Házat, nem írták alá a megállapodást

Volodimir Zelenszkij sietősen elhagyta a Fehér Házat, nem írták alá a megállapodást

Az amerikai elnök azt mondta az ukrán elnöknek, hogy a harmadik világháborúval játszik.

tegnap, 18:52

  • Kultúr
Lezsibbadt az agyunk, akkora bődületes marhaság ez az új film

Lezsibbadt az agyunk, akkora bődületes marhaság ez az új film

A Star Wars, a Dűne, egy Zs-kategóriás felnőttfilm és a francia paraszti világ keveréke.

tegnap, 18:38

  • Kultúr
Megrendülten búcsúznak pályatársai Harkányi Endrétől

Megrendülten búcsúznak pályatársai Harkányi Endrétől

Megható történetekkel emlékeztek vissza elhunyt kollégájukra a színművészek.

február 23., 17:12

  • Kultúr
Ez a rémálmok elűzésének legjobb módszere

Ez a rémálmok elűzésének legjobb módszere

Az álomfejtést segíti a prog-metal.

február 23., 18:08

  • Kultúr
Tompos Kátya-emlékkiállítás nyílik a fővárosban

Tompos Kátya-emlékkiállítás nyílik a fővárosban

Február 28-tól látogatható.

február 23., 13:44

  • Kultúr
Tragikusan fiatalon meghalt Kylie Jenner és Jennifer Lopez fodrásza

Tragikusan fiatalon meghalt Kylie Jenner és Jennifer Lopez fodrásza

Jesus Guerrero csupán 34 éves volt.

február 24., 08:44

  • Címlapon
Nemzeti kincs volt, most közellenség lett a Trumppal barátkozó világsztár

Nemzeti kincs volt, most közellenség lett a Trumppal barátkozó világsztár

Magára haragította honfitársait az egyetemes sporttörténelem kiemelkedő alakja.

tegnap, 15:40

  • Kultúr
Bűnösnek találták, akár 25 év börtönre is ítélhetik Salman Rushdie támadóját

Bűnösnek találták, akár 25 év börtönre is ítélhetik Salman Rushdie támadóját

A bíró áprilisban hirdeti ki az ítéletet.

február 22., 07:07

  • Kultúr
Káosztűzijáték ez a film, David Beckham és Matt Damon sem tudja megmenteni

Káosztűzijáték ez a film, David Beckham és Matt Damon sem tudja megmenteni

Túl sok hab, kevés történet.

február 23., 09:46

  • Kultúr
A Cziffra-fesztivál gálakoncertjén átadták az Életmű- és a Tehetség díjakat

A Cziffra-fesztivál gálakoncertjén átadták az Életmű- és a Tehetség díjakat

Keveházi Gyöngyit és ifj. Sapszon Ferencet is díjazták.

február 24., 12:44

  • Kultúr
Kell-e jobb múzsa a drogos modellnél és a groupie énekesnőnél?

Kell-e jobb múzsa a drogos modellnél és a groupie énekesnőnél?

Aki már mindenen túl van, jón és rosszon is.

február 24., 11:49

  • Kultúr
Budapestre érkezik a neves francia filmrendező

Budapestre érkezik a neves francia filmrendező

A Frankofón Filmnapokon 23 kortárs alkotást láthat a közönség.

február 22., 09:17

  • Címlapon
Manipulálták Orbán Viktor bejelentését, ráhúzták a vizes lepedőt Schmidt Máriára

Manipulálták Orbán Viktor bejelentését, ráhúzták a vizes lepedőt Schmidt Máriára

Politikailag motivált valótlanságok az szja-mentességről.

tegnap, 12:26

  • Kultúr
Magyarország lesz a világ legrangosabb fesztiváljának díszvendége

Magyarország lesz a világ legrangosabb fesztiváljának díszvendége

Tizenkét hazai projekt vehet rajta részt.

február 24., 11:56

  • Kultúr
Végighazudta az életét, mégis olyat alkotott, amit milliók csodáltak

Végighazudta az életét, mégis olyat alkotott, amit milliók csodáltak

Munkássága kulcs a manipuláció mechanizmusainak megértéséhez.

február 23., 07:19

  • Kultúr
Eltolták a Pókember 4 premierjét Tom Holland miatt

Eltolták a Pókember 4 premierjét Tom Holland miatt

Nagy veszélyforrást jelenthet egy másik film.

február 22., 16:03

  • Kultúr
Erzsébetvárosban csodát tettek, angolszász módszert vetettek be

Erzsébetvárosban csodát tettek, angolszász módszert vetettek be

Most az is kiderül, mi az a chapbook.

február 22., 19:05

  • Kultúr
Teljesen más lett volna a Star Wars egyik kulcsjelenete, ha Samuel L. Jackson nem lép közbe

Teljesen más lett volna a Star Wars egyik kulcsjelenete, ha Samuel L. Jackson nem lép közbe

Nem akarta, hogy egy „punk kölyök” ilyen hatalmat kapjon.

február 22., 18:01

  • Kultúr
Hosszú évekre eltiltották a rendezéstől az Oscar-díjas alkotót

Hosszú évekre eltiltották a rendezéstől az Oscar-díjas alkotót

87 éve született Jiri Menzel.

február 23., 06:24

  • Kultúr
A Peaky Blinders atyja újra elvisz minket az alvilág mocskába

A Peaky Blinders atyja újra elvisz minket az alvilág mocskába

A beszélgetés apropóját Steven Knight új bokszolós gengsztersorozata adta, de nyilván a Tabu 2. évada is szóba került.

február 22., 19:02

  • Címlapon
Onkológusok magyarázatot adtak a hazai rákbetegségek kedvezőtlen adataira

Onkológusok magyarázatot adtak a hazai rákbetegségek kedvezőtlen adataira

A precízebb leletezés is rontja a statisztikánkat.

tegnap, 17:59

  • Kultúr
Simon-Mazula Tibor festő kiállítása

Simon-Mazula Tibor festő kiállítása

február 24., 06:20

  • Kultúr
Biga

Biga

február 23., 08:38

  • Címlapon
Vatikáni források szerint hörgőgörcse volt Ferenc pápának

Vatikáni források szerint hörgőgörcse volt Ferenc pápának

A tájékoztatás szerint az egyházfőnek hirtelen kezdett romlani az állapota.

tegnap, 20:31