Hétfőn kezdődik a nyári szünet

2009.06.11. 10:38 Módosítva: 2009.06.11. 10:52
Több iskolában már pénteken befejezik a tanítást, de hivatalosan június 15-én ér véget a tanév. Idén többen nyaralnak a nagyszülőknél, miután a nyári táborok drágulnak, de a számítógépes és a lovas táborok mindig népszerűek.

Az idén hivatalosan június 15-én zárul a tanév, de mivel ez hétfőre esik, sok iskolában már pénteken befejeződik a tanítás. Erre a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet is lehetőséget ad, ha biztosított az évei 180, illetve 181 tanítási nap megtartása.

A minisztérium adatai szerint nappali rendszerű képzésben az általános iskolákban 788.639, szakiskolákban 123.865, speciális szakiskolákban 9785, gimnáziumokban 203.602, szakközépiskolákban pedig 236.518 diák számára ér véget a tanév. Összesen közel 1,4 millió diák szabadul ki az iskolából június 15-én.

Idén többen nyaralnak a nagyszülőknél

„Eddig bármilyen rossz helyzetben voltak a családok, arra mindig összegyűjtötték a pénzt, hogy a gyermeküket el tudják küldeni táborba "– mondta Sárvári István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke. Idén viszont arra számítanak, hogy a válság miatt inkább a nagyszülőkhöz küldik a gyerekeket.

„Egyre kevésbé tudják az önkormányzatok is támogatni a táboroztatást" - tette hozzá Sárvári István. Szerinte a táborok mintegy 10-15 százalékkal drágulnak majd, ennek egyik oka a júliusi 5 százalékos áfa-emelkedés.

A legnépszerűbbek évek óta a számítógépes és nyelvi táborok, valamint a sport- és lovas táborok. Keresettek ugyanakkor a napközis táborok is.
Áruk programtól függően igen változatos lehet, a napközis táborok 10-15 ezer forint körül mozognak, míg a bentlakásos táborok általában 35-40 ezer forinttól indulnak.

Nem adnak eleget enni

Sárvári István azt tanácsolta a szülőknek, hogy mindig körültekintően válasszanak szabadidős programot gyermeküknek, érdeklődjenek, mióta szervezik az adott tábort, és ha lehetőségük van, találkozzanak a szervezőkkel is. Problémák leginkább a tisztálkodási lehetőségekkel, a szállással vagy az étkezéssel, a nem megfelelő ételadagokkal kapcsolatban szoktak felvetődni.

Törvényi szabályozás a táboroztatásra gyakorlatilag nincs, a szállásadónak kell engedéllyel rendelkeznie, és az ÁNTSZ-nél be kell jelenteni a táboroztatást. Szabály még, hogy háromszáz fő felett kötelező tábori orvost alkalmazni.