Az utolsó pillanatban nevezték át a világ legmagasabb épületét

2010.01.05. 14:00 Módosítva: 2010.01.05. 14:54
A csődközelbe került Dubaj még a világ legmagasabb épületének nevét is eladta.

0A világ legmagasabb épületének átadása nem csak a lenyűgöző, tűzijátékos átadásával lepte meg a világot, és nem is csak azzal, hogy a torony egyáltalán elkészült. A hétfői megnyitón Dubaj vezetője a hivatalos magasság – 828 méter – mellett még bejelentette: a torony új nevet kap.

Bár a Burdzs Kalifa név jól hangzik, és az átnevezés PR-szempontból sem rossz döntés, Dubaj közelmúltjának ismeretében nyilvánvalóan nem ezek az okok játszottak szerepet.

A kezdetektől Burdzs Dubajként reklámozott épület új nevét a szomszédos emirátus, Abu-Dzabi emírjéről kapta. A gesztus, miszerint egy ország szimbólumát egy másik ország vezetőjéről nevezik el, már önmagában is szokatlan. Dubaj világelső lett azonban abban is, hogy a névadó nem Abu-Dzabi egyik jelentős, de már elhunyt államférfije, hanem a jelenlegi uralkodó: ben Szaid al-Nahajan sejk.

A történet annak ismeretében válik érthetővé, hogy Dubaj a múlt hónap végén államcsőd közelébe került, és csak úgy menekült meg, hogy Abu-Dzabi december közepén váratlanul tízmilliárd dolláros megasegéllyel ajándékozta meg.

Melyik szomszédos állam vezetőjéről nevezzük el a Szabadság-szobrot?

A titkos paktumban a kölcsön visszafizetésének módja mellett elképzelhető, hogy az is szerepelt, hogy a világelső épületet a nagylelkű hitelezőről kell elnevezni.

Dubaj vezetője ezeken túl verbális önkorbácsolást is végrehajtott, amikor az ünnepségen leleplezte a sejk nevét hirdető táblát, majd kijelentette: „Ez a nagy vállalkozás megérdemli, hogy egy nagy vezető nevét viselje.”

Mivel a gazdasági válságnak még nincs vége, hasznos lehet előre eldönteni, hogy egy gyorskölcsön esetén mi melyik szomszédos állam vezetőjéről nevezzük el a Szabadság szobrunkat.