Lehangoló csend Pécs kultúrfővárosban

2010.01.10. 12:04 Módosítva: 2010.01.10. 20:59
Pécsen a várakozásokkal ellentétben csak a széteső Széchenyi tér emlékeztet arra, hogy a város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa. A megnyitón pécsi kulturális energiákból gyúrnak Napot, Demjén Rózsi playbackelni fog, miközben Halott Pénz a kultúra felé fordulna. Pécsi előkészületek.

- Hol lesz buli vasárnap?
- Miért lenne buli?
- Mert lesz ez a megnyitó.
- Melyik?
- Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa.
- Ja, az nem érdekel.

Még nem érezték át a pécsiek, hogy 2010-ben a Ruhr-vidék és Isztambul mellett ők Európa harmadik kulturális fővárosa, és  így megannyi lehetőség birtokosai. A Kino nevű moziba rejtett szórakoztató egységben legalábbis biztosan nem. Kicsit furcsa, hogy éjjel egykor befejeződik az élet, és háromkor a Zöld nevű helyen hatalmas fejszével kergetnek kifele viccesen. Az almaecetes máj és a gulyásleves egyébkén remek a Dining Guide 10 legjobbja között szereplő Corsóban, ez viszont jó.

Népünnepély Pécsen  Fotó: Huszti István
Népünnepély Pécsen
Fotó: Huszti István

Rendkívüli szeretetünk és felfokozott várakozásunk ellenére Pécs semmi jelét nem mutatja annak, hogy milyen szuper évnek néz elébe. Néhány kajás pakolt csak szombaton teljesen feleslegesen, a gyroshús zacskókban vár. A város lehangoló csendben készül Magyarország történetének egyik legfontosabb és legtöbb pénzzel járó kulturális eseménysorozatára. Nem látszik a nagy eseményből semmi. Vajon segíthet Káel Csaba a magyar ezotériába visszanyúló ötlete, hogy pécsi kulturális energiával töltik fel a Napot a  megnyitón, ami majd besugározza a várakozó pécsi szíveket?

Mit jelent Európa Kulturális Fővárosának lenni?

Egyszerre semmit és rengeteg mindent, de jár vele egy csomó felelősség. Meg 38 milliárd forint, ami épp elég kellene legyen Pécsnek ahhoz, hogy kitalálja magát néhány évtizedre, és adjon egy esélyt magának és az országnak, hogy először egy évre, de inkább hosszabb időre megszűntesse nemzetünk vízfejűségét, Budapest-központúságát. Debrecen ezzel próbálkozik ügyesen évek óta, a focicsapattal, a Tankcsapdával és a Modemmel Kósa Lajos városa él és virul. Pécs évek óta adóságokkal küzd, plusz a helyi MSZP-s erős emberekkel, akiknek fontos bástyájuk volt Baranya központja.

Készen vannak az építkezések?

A köztereken kívül nem készült el semmi, mondják a városban sokfelé, hogy ez ciki, pedig lett volna rá idő, ha a politikusok nem magukkal foglalkoznak. A 2005-ös győzelem óta sokféle változáson átesett a Pécs2010 menedzsmentközpont, az eredeti pályázatíró csapatot gyorsan leváltotta Toller László, akinek balesete megroppantotta a rendszert, így a helyére kerülő Tasnádi Péter hulladékgazdálkodási szakembert, majd dohányipari lobbistát nevezett ki. Tasnádi halála után a fideszes Páva Zsolt csak a véghajrát tudta felpörgetni. A kezdeti civil összefogást felváltotta a felülről irányított szervezés. Elsősorban egyéves programsorozatban gondolkodnak, nem új várostestben és -lélekben. Pécsen lesznek programok, átadnak új létesítményeket, de csak reménykedni lehet benne, hogy az egész városra hatással lesz.

2005-ben A határtalan város címmel írt pályázatukban a pécsiek Takáts József vezetésével arról írtak, hogyan kell megújulni a kultúra segítségével, amire nemcsak a városnak van szüksége, hanem az erősen centralizált Magyarországnak is. Elszalasztották az esélyt, az szinte biztosnak látszik, és nem az át nem adott épületek miatt. A megnyitó hétvégéjén sem sikerül átadni semmit abból az örömből, ami a várost érte. Ha minden jól megy, a pécsiek az év folyamán néhányszor jól érzik magukat, a turizmusnak jól jön, az márciusi autópálya-átadás is segít, és ennyi.

Szétmálló város

"Annyi tér lesz Pécsen, hogy bárki leszállhat majd ide repülővel" - mondja a taxis, aki a legfontosabbnak a közterek és parkok felújítását tartja. Arról elképzelése sincsen, hogy a konferencia- és koncertközpontot eltartja-e a város. A megnyitó központi helyszíne, a Széchenyi tér a kereszttel díszített dzsámival a felújítás következtében minden eddiginél élettelenebb és színtelenebb. A legmeglepőbb, hogy kiölték belőle a látványtervekben is szereplő növényeket, a burkolólapok nincsenek fugázva, elmozdultak, eltörtek, nincsenek kész vele, hamarosan fel kell szedni, újra letenni.

Az elfelejtett fiatalok

A közöny az uralkodó a pécsi éjszakában, a legalább másfél éves csúszás hazavágta a projektet, a jelenlegi csapat próbálja menteni a lehetetlent. A Kanta bárban nem akármilyen hírességet, mint a tökéletes pimp művésznév birtokosát, Halott Pénzt ismertük meg. Pontosan bemutatta Pécs baját: "Mindenki elmegy innen, így nehéz kulturális fővárost építeni, de fontos, hogy az ipari múlt felől a kultúra felé forduljunk." Az informatikus lányok nem örülnek, hogy a programokkal nem szólítják meg őket, számukra semmi izgalmas nincsen, csak a néhány éve életre hívott Fishing On Orfű fesztivál, ami egy egyetemi városnál képtelenségnek tűnik. Ők árulták el azt is, hogy a szintén pécsi szimbólum tévétornyot se sikerült beépíteni a kulturális felfogásba.

Kit szólítanak meg a jazzkoncertek és a táncprogramok, vagy Michael Flatley fellépése? A gimnazistákat és egyetemistákat nem, ez derül ki néhány rövid beszélgetésből. Ráadásul a büszkén összeállított programsorozat jelentős része hosszú évek óta működik, legfeljebb most rájuk húzták a Pécs2010 logót.

A kulturális energiával feltöltött Nap

Január 10-én vasárnap Káel Csaba rendezésében megnyitják az EKF-évet. Nehezen, lassan és sok sértettség árán, mert azzal senki nem számolt, hogy a boldog győztes gyorsan roppant kedvetlen és szégyenlős hellyé változik. A történelmi, egyórás megnyitó rögtön olyan cikivel küzd, hogy Lovasi András lemondta a fellépést, mert nem volt hajlandó playbackelni. Rátgéber László azt mondta, beugrik helyette, Demjén Rózsi, Balikó Tamás és a Mizo Pécs kosaraslányai mellé. A megnyitóra szánt 80 millió forintos költségvetésből arra futotta, hogy a műsorban fellépőknek Zsolnay-emlékérmet adjanak, meg forraltbor-kupont. A hivatalos megnyitó végén várhatóan az este legizgalmasabb része következik, amikor "az instrumentális zenei részre Pécs kulturális energiáival feltöltött Nap az égre emelkedik. Nagy átmérőjű világító gömb lebeg majd a Széchenyi tér felett. A gömböt lézer és tűzijáték veszi körül, még jobban kiemelve azt". A magyar ezoterikus hagyomány minden eszközét be kell itt vetni. Kell a sikerélmény, ahhoz meg a csoda.