Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Menjünk valahova, csak külföld legyen

2015.04.07. 10:41

Az utazási szokásairól kérdeztük az olvasóinkat, és többek között olyan részletekre voltunk kíváncsiak, hogy hova utaznak legszívesebben, mennyit költenek, és milyen gyakran használják a telefonjukat. Az eredmény alapján leszűrhető, hogy a kérdőívet kitöltők nagy része

  • évente többször utazik,
  • igyekszik mindenképpen külföldre menni,
  • hotelek helyett az apartmanokat preferálja,
  • átlagosan 100-150 ezer forintot költenek egy utazás alatt,
  • képtelenek meglenni a telefonjuk nélkül,
  • és csak nagyon minimálisan használják a roamingot.

A válaszadók 67 százaléka utazik évente többször, de egyszer biztosan. Viszont majdnem ugyanannyian vannak azok, akik csak pár évente mozdulnak ki messzebbre, és azok, akik kizárólag ünnepekkor engedhetik meg maguknak – 15 százalék körül. Mindössze egy százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem szeretnek utazni.

61 százalék mindenképpen külföldet jelölte meg úti célként, nincsenek többségben azok, akik inkább a szomszédos országokat választják. Magyarország csak a válaszadók 15 százalékának elsődleges kikapcsolódási hely, a Balaton-wellness kombó alig 5 százalékot mozgat meg.

A szállásfoglalási szokások jóval megosztottabbak. Legtöbben még mindig inkább apartmanokat keresnek pihenésképpen, és szinte ugyanannyian mennek 4 vagy annál több csillagos hotelbe (22%), mint amennyien maradnak 3 csillagnál, vagy annál kevesebbnél (23%). Legkevésbé az olyan közösségi oldalakat használják, mint az Airbnb vagy a Couchsurfing,  bár ennek az aránya is majdnem 10 százalék.

Egyébként átlagosan 100-150 ezer forintot küldenek utazásoknál (22%), de érdekes módon alig egy százalékkal kevesebb azoknak az aránya, akik

nem követik mennyit költenek ilyenkor

illetve 20 százalék, akik megtehetik, hogy akár 200-300 ezer forintot is elköltsenek egy-egy utazásra.

Ne zavarjon senki, csak ha van wifi

Ismerős lehet, amikor valaki azzal vagánykodik, hogy ő bizony nyaralások alatt kikapcsolja a telefonját, hiszen pihenni jött, ne zavarják már. Ehhez képest a válaszadók alig 5 százaléka kapcsolja ki a készülékét, és konkrétan a megkérdezettek fele magánál tartja, hátha akad valahol ingyen wifi. A maradék kisebbség pedig a biztonság kedvéért bekapcsolja, hátha kell valamilyen vészhelyzetre, esetleg karórapótléknak.

A roaming népszerűsége ellenben nincs az egekben a többség vagy csak teljesen minimálisan használja (31%) vagy csak egy-két naponta hazatelefonál. Viszont csak 19 százaléknyi ember igényli az állandó roamingot, és az ezzel járó telefonos, internetes elérést, és még mindig akad 20 százalék, akik a drága roamingdíjak miatt egyáltalán nem használja külföldön a telefonját.