A kerek sör, a szögletes sör, a hosszú sör, a rövid sör

12
2015.06.06. 11:07
Ezer fok van árnyékban, úgyhogy aki nem menekült vízpartra, annak az egyetlen értelmes választásnak az tűnik, ha a Városliget árnyas fái vészeli át a hétvégét, ahol éppen Főzdefeszt zajlik. Megnéztük, mire figyeljen.

Nemrég volt fizetésnap, és könnyű az egészet elverni

Főleg mivel a Főzdefeszten pénzt költeni a legegyszerűbb. A fesztivál még mindig készpénzmentes, azaz ha nincs Paypassos bankkártyánk, akkor a bejáratnál Metapay kártyát kell váltani, ezzel tudunk fizetni a fesztivál terültén. Egy tízezres töltés két embernek nagyjából egy körre elég, hiszen rögtön lejön 500 forint letét a kártyára, 200 forint kényelmi díj a kártyás feltöltésre, és 1000-1000 forint a korsó, amiből a sört inni kell. Egyrészt tök jó, hogy üvegpohárból lehet inni, amit a pohárpontokon rögtön tisztára is lehet cserélni, ha megcápásodott az alján az előző töltésből maradt szétkomlózott duplaipa, és nagyon úgy tűnik, hogy eltörni sem lehet, legalábbis pénteken nem láttunk senkit sem, akinek sikerült volna, de azért el tudtam volna képzelni szebb poharat is, amit 1000 forintért kötelezően megvásárolok a gyűjteményembe. A poharat a fesztiválon nem lehet visszaváltani, de a elkövetkezendő négy hétben a két legnagyobb sörös helyen, a Léhűtőben és az Élesztőben le lehet vásárolni az árukat, és szerencsére (még) nem árulnak hozzá olyan kiegészítőket, mint a nyakbaakasztható kistáska. 

A Városligetre, ahol végre nem Majális van

Visszasírhatjuk az időket, amikor még a Palotanegyedben lökdösődve először löttyintettük egymásra a Grabanc IPÁ-t, de az van, hogy a kézműves sörforradalom fütőtűzként terjedt szét a városban, úgyhogy muszáj volt olyan helyszínre vinni a rendezvényt, ahol ez a rengeteg érdeklődő elfér, és valami azért a hangulatból is marad. Végre nem sörvirsliperec Majális van a Városligetben, hanem egy értelmezhető rendezvény, még akkor is, ha ez végtelen bódésorokat és sörpadokat jelent: sötétedés után kis színes fényekkel próbálják feldobni a hangulatot, fűre, padra heverészni is lehet. 

 A kajára, hisz nem csak sörrel él az ember

Kapásból adódik, hogy egy sörfesztiválon legyenek mindenféle sörös ételek, ilyen hibridből kettőt fedeztünk fel és mindkettő elég bizarr volt a maga módján. Az egyik a sörzselé, ami pontosan az, aminek hangzik: sörből főzött gumicukor. A Legenda sörfőzde söreiből zselatin hozzáadásával főznek söröskorsó alakú gumicukrot, az eredmény nem lesz annyira sörízű mint gondoltam, egy Haribó zacskóba nyúlva nem rettennék vissza az ízétől, de hosszan szopogatva valóban olyan íz lesz a szájban, mintha előzőleg sört ittam volna. De ki vásárol ilyet egy sörfesztiválon? Funkcionális alkoholisták viszont feltankolhatnak vele, a szürke hétköznapokban úgy is sörözhetünk, hogy senki észre sem veszi, hogy alkoholt fogyasztunk, hardcore fogyasztóknak vannak egyébként kocka alakú pálinkazselék is, 4 cent pálinkával. Van belőle kóser változat? - szaladt ki a számon a legfontosabb kérdés, ami elsőre hülyén hangzik, de végül kiderült, hogy tökre kísérleteznek már azzal, hogy azoknak is jusson a zseléből, akik ilyen-olyan okokból nem esznek disznót. 

A másik sörös kaja, amit találtunk, az a sörfagyi: vaníliás és csokis ízben. Nekem a csoki jobban bejött, a komló keserűsége valahogy jobban rácsatlakozik a kakaóra, a vaníliás erősebben komlózott verzió, így aztán sokkal keserűbb, ha valaki esetleg a keserű fagyira gerjedne. Szerencsére adnak kóstolót, úgyhogy nem kell vakon dönteni a kérdésben. A fagyit egyébként újrahasznosítható dobozban árulják, még búzamagot is adnak hozzá, amit fogyasztás után rögtön elvethetünk a dobozban. 

Ami a rendes kajákat illeti: 

  • Kint van ismét a város legjobb tapasosa, a Padrón, ahol idén is ehetünk sült paprikát, apróhalat és olajbogyót. Az idei újdonság a tintahalas szendvics, amit nagyon-nagyon megéri kipróbálni. 
  • Kint van a Vörös homár is, az osztrigapultnál most is sorok kígyóztak, a vodkával felütött osztriga idén is népszerű választás. 
  • A város legjobb kolbászát is ehetjük a Főzdefeszten, ugyanis a Faszaládé is kitelepült, a bolti kínálatból hármat kóstolhatunk meg, de a kóserek itt is éhen maradnak, mert a kacsamájas csirkekolbászt is disznóbélbe töltik. 
  • Új versenyző a balkáni konyhában utazó Pola Pola, akiknek szintén elég szimpatikus a teljes étlapjuk, de a fesztre csak kétféle plejskavicával érkeztek.
  • A leghosszabb sor a hülyenevű Befaló Billnél állt: nem elég a név, még a húst is egy mozdonyszerű cuccban sütik. Péntek délután még kezelhető volt a sor: a marhára próbáltunk rá, ami elég jó omlós és füstös ízű volt, krumplisalátát, coleslaw és babot toltunk mellé, ami szintén elég jó választás volt. A kenyér viszont felesleges volt, ketten 2500 forintból teljesen jól laktunk. 

A sorbanállásra, amely európai szokást bátran lehet alkalmazni a Főzdefeszten

A Főzdefeszt a Városligetben sem veszítette el azt az értékét, hogy olyan emberek látogatják, akik európai értelemben állnak sorba. Azaz türelmesen várakoznak a sorukra, nincs tolakodás, és mivel egy-egy bódéban kevésfélét árulnak, és tudják az emberek, hogy mit kérnek, és igen, Metapay van, és vissza adni sem kell, így aztán gyorsan halad a sor. Tehát ha tizen állnak előttünk, akkor sem kell legyintve továbbállni, hogy ezt ugyan ki nem várom, mert nagyon gyorsan sorra lehet kerülni. Igen, a vécénél is, ahol szintén Metapayjel kell fizetni azt a bizonyos száz forintot, de több kiskapu is van a rendszerben: egyrészt a Városliget egyébként is üzemelő nyilvános vécéi, és a jófej vécések, akik készpénzért is beengednek, ha nagyon-nagyon kell már. A vécé meg pont olyan, mint bármelyik fesztiválon, ahol nem ToiToi, hanem rendes angol vécé van. Van papír és kezet is lehet mosni, ami egy steet food fesztiválon szintén nem utolsó szempont. 

 Jahogy ez egy sörfesztivál, akkor igyunk már valamit!

 Tehát van már Metapay kártyánk és korsónk, ettünk és pisiltünk is már, de sört még nem ittunk. Elég sok idő el is telt, mire konzervatív értelemben vett sört tudtunk inni pénteken, mert elsőként a komló nélkül készült Zero Hopsra próbálunk rá az OK Brewerynél, ami ebben a melegben az egyik legjobb választásnak tűnt a 4,5 százalékos alkoholtartalmával. (A másik terméküket, a Fusion Cidert továbbra is csak az elszánt kísérletezőknek ajánlom - a Főzdefeszt söreiről itt írtunk bővebben.) “Ilyen savanyú sört sem ittam még!” - kiáltottunk fel, ami hülyén hangzik, de tényleg mindenféle kézműves sör létezik már, ihatunk túlmalátázott túl édeset, túlkomlózott túl keserűt, túlciderezett túl savanyút, és valahol kell lennie túlsózott túl sósnak is, csak mi nem találtuk meg péntek este. Több mint kétszáz sört lehet inni a Főzdefeszten, aminek csak a töredékére próbáltunk rá egyetlen este alatt, nagyon kell tudni, hogy mit akarunk inni, mert a kézműves sörök Gombóc Artúrjai könnyen begolyózhatnak, annyiféle sörből lehet választani. A választás egyik útja lehetne az, hogy az újdonságokat próbáljuk ki, de akkor meg úgy járunk, mint én, aki ugyan vettem két deci licsis sört, de meg nem ittam. A másik út az, hogy megkérdezzük, hogy mi a jó, és mit ajánlanak, a sorbanállás közben terjedő buzz alapján az APA és fia nevű teljesen szétkomlózott sör volt az egyik érdekes választás a Rekettyésnél, szinte éreztem a fogaim között a komlót, a másik pedig a Happy Finish nevű sör a Csakajósörös Armandótól. És az is igaz, hogy a békésszentandrásiak nyári söre, a Vári nővérek csapolva még ideálisabb választás az elsőbálozóknak, mint az üveges próba után tűnt - és ez egyébként az összes sörre igaz, hogy mind sokkal-sokkal jobb hidegen a csapról, mint kézmeleg üvegekben. 

És igen, a helyzet az, hogy a boros szakértősködés, szájban öblögetés, ízlelgetés és jelzőhalmozós leíráskodás teljesen megfertőzte a korábban egykedvűen sörözőket is. A Rekettyésnél a Kinja bloggere, Rebák Tibor kinálja első saját sörét, a Thorazine Sunriset, és poharazgatás közben elmeséli, hogy egy Jonathan Franzen regény fiktív zenekarának fiktív számára utal a sör neve, és hogy ő csak annyit szeretett volna, hogy ne legyen túl száraz az első söre, hanem a maláta miatt legyen benne egy kis édesség is. (Erről nagyon sokat lehet olvasni a blogján.)

Úgyhogy az egyetlen kérdés csak az, hogy miért kell nekünk fenekünk alá tolt Főzdefeszt ahhoz, hogy végre kimenjünk a szabadba, és ott együnk-igyünk, amikor ezt minden hétvégén megtehetnénk, ha a Városligetről nem a vurstli lenne az első dolog, ami eszünkbe jut. Pedig az most egyértelműen kiderült, hogy van a város közepén egy szórakozási célokra is teljesen jól hasznosítható zöldterület, amit egyáltalán nem használunk ki, és ha beindul a Liget projekt, akkor az egészből egy szép emlék marad.  

Főzdefeszt vasárnapig a Városligetben, szombaton hajnali kettőig, vasárnap éjfélig.