Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kipróbáltuk a Balaton legújabb éttermét

image
2015.06.14. 09:48

Amikor 8-10 éve utoljára Badacsonyban voltam, akkor az egyik helyi barátunk beavatott, hogy a parti bódésoron lévő büfék közül az egyikben nem olyan rossz a kolbász, mint a többiben. Így persze ott vacsoráztunk, és nagyon örültünk magunknak, hogy milyen jót ettünk. Ehhez képest most, amikor leültem a KisHableányban a hosszú pult mellett, a parthoz közeli teraszon, nem hittem, el, hogy ez a hely a Balatonnál van. A KisHableány pont az a dolog, amit Közép-Európa legnagyobb tava a többévtizedes mélypont után végre megérdemel.

Pedig nem is vitték túlzásba a rákészülést, az új étterem az eddig is létező KisHableány, abszolút szocreál épület teraszán nyílt meg, nem cserélték ki még a járólapot sem, és mégis teljesen friss az egész. Nem nyitottak fine dining helyet: pizza, szendvics és hamburger van az étlapon, az azonban, hogy a Balatonnál egy ilyen hamburgert lehet enni, nekem annyira meghozta a kedvem az élethez, hogy néhány pillanatra megérteni véltem azok lelkivilágát, akik a környéken járva folyton magyar Toscanát emlegetnek. Ezen a hamburgeren érződik, hogy hosszú kísérletezés áll mögötte. A KisHabelányt üzemeltető Laposa Zsófinak és Bezerics Dánielnek már volt ideje kísérletezni, ők üzemeltetik a hasonló profilú keszthelyi Fröccsteraszt és a balatonboglári Palettát is, - ahol szintén ugyanez a kajaválaszték.

Nem volt kérdés, hogy hamburgert kérünk, két méret közül lehet választani. Van egy nagyobb 200 grammos, férfiasabb adag, ez már csak azért is férfias, mert a húsnak erős rózsaszín a közepe, az általam kért, 140 grammos kisebb, lányos adag pedig jobban át van sütve. A Tapolcai Medencében tenyésztett marhák, és a Terra Pannónia Angus Marhahúsát használják, benne saláta, paradicsom, karamellizált lila hagyma, egy szelet savanyú uborka (elhagyható lenne, de nem zavaró), pirított magalicasonka, sárga cheddar és házi ketchup. Mindez vajon pirított, kissé édeskés, maggal szórt buciban. Az egész kreáció kicsit édes egyébként az én ízlésemnek, de a legtöbben éppen ezért szeretik.  Sokáig tesztelték a burgert, és ha nem lenne ilyen édes, a házi ketchup és a buci, túlságosan a sós íz dominálna a hamburgerben, amit nem akartak.

Ami azonban mindent ver, az a sült krumpli. Nagyon sok hamburgeresnél, sőt a fish and chips esetében is szinte mindig a sült krumpli a gyenge pont. A KisHableányban nem. Szerencsére közel van a Keszthelyi Egyetem Burgonyakutatási Központja, egy általuk kikísérletezett fajtát, a hópehely burgonyát használják. Ízre tökéletes, szintén kissé édeskés, belül szinte krémes, és jól bírja az olajat, nem szívja tele magát, mégis ropogósra sül. Hogy milyen katasztrofális itthon a krumplihelyzet, arról nemrégiben a vidéki séfek is panaszkodtak nekünk, kiemelve, hogy a nálunk fogyasztott burgonyafajták többségét külföldön csak takarmánynak használják. Tavaly ősszel a Magyar Gasztronómiai Egyesület burgonyatesztjén is a hópehely jött ki egyébként győztesnek (a 20 pontos skálán 15 pontot ért el.)

A KisHableány tényleg a legjobb dolog, ami a Balatonnál történhet. Egy ilyen új hely, ami ráadásul ételkínálatában is újszerű, egy nyár alatt nyilván nem térül meg. Nincs tehát könnyű helyzetben, aki bármit újítana a Balatonnál, a KisHableány sem volt tömve, míg a part menti lángosos-hekkes büfésor most is tele volt. Ha feltétlenül kellene rosszat mondanom a helyről, akkor talán a bor árát kifogásolnám. Főképp a már említett Laposa és Bezerics borok vannak, 750 Ft egy deci (folyó borból 400 forint a kisfröccs, ami nem rossz) de fönt a hegyen, a Laposa borozó teraszán, amit szintén nagyon ajánlunk, ennél olcsóbb a bor.

A Laposa család a KisHableány egész épületét megvette egyébként, bár most csak a teraszt csinálták meg, a tervek szerint 2017-re a pincészet is leköltözik ide, a fenti szinten pedig egy komolyabb étterem nyílik, jóval túlmutatva a hamburger-pizza kínálaton. Ígéretesnek hangzik tehát az egész.

11350878 710336162410102 856937649979506336 n
Fotó: Kishableány

Nagyon sajnálom utólag, hogy a pizzát nem tudtam megkóstolni, de valószínűleg legközelebb sem fogom, maradok a hamburger-sült krumpli vonalon. A kis hamburger 1600 Ft, a nagyobb 2000 Ft, plusz 400 Ft-ért kérhető hozzá egy adag sült krumpli. Ez a Zing Burger 1000 Ft-os alapáránál jóval több, de az adag is nagyobb, én például egy sima Zing burgerrel nem lakom jól. Reggelire az újonnan megalkotott balatoni beach food fogalmának egyik fő képviselőjét, a Balcsi bagelt ehetjük, kecskekörözöttel és mangalicasonkával, mákkal szórt bagelbe pakolva, amit ugyanúgy egy keszthelyi pék süt, mint a bucit. Mindezek mellé még Cézár-saláta szerepel az étlapon, illetve 2-3 -féle süti egy helyi cukrászlánytól. A kaják mellett pedig pénteken és szombaton este buli is lesz majd a teraszon. 

Aki Badacsony környékén jár, próbálja ki a KisHableányt, ha pedig bárhol máshol jó hely nyílik a Balaton körül, írják meg nekünk!