Ezt egye a Gourmet fesztiválon: kolbász, szarvas, házisör

2016.05.13. 19:01
Ismét itt a Gourmet Fesztivál, ismét itt a májusi özönvíz, mondhatnánk akár ezt is, de pénteken szerencsére egy kifejezetten napos kora délutánt sikerült kifognunk a csütörtök este nyílt fesztiválon. Néha egy-egy percre még melegem is volt! Estére sem mondanak esőt Budapestre úgyhogy menjenek bátran, ez tényleg egy remek esemény, ahol végig lehet kóstolni az ország összes éttermét, de leginkább beszélgetni lehet a szakácsokkal, étteremtulajdonosokkal, a szokásosnál jóval oldottabb hangulatban.

Én ilyenkor mindig a vidéki helyeket szeretem kipróbálni, mert ezekbe év közben nehezebben jutok el. Nagyon megörültem azért, hogy az első stand ami szembe jött, az a zebegényi Natura Hill, ami legújabb felfedezettem, éppen két hete voltunk nálunk. És bár a nevük olyan mint egy teljesen érdektelen ásványvíz márka, maga a hely a Duna-kanyar fölött remek. Kis szállodaként üzemelnek, a konyhán pedig minden nap egyféle menü van, ebédre három, vacsorára négy fogás, a séf pedig a szintén zseniális Petrusban edződött Ruga Endre.

Natura Hill: Mangalica, őzpopcornnal
Natura Hill: Mangalica, őzpopcornnal

Mivel az ez évi tematika a Bocuse d'Or-hoz kapcsolódva a vad és a hal, ezért ők is ilyen ételeket hoztak, például szürkeharcsát kapros túrós fagyival, valamint egy mangalica-őz nyalókát popcornnal. Meg is kóstoltam mind a kettőt, először a szürkeharcsát, mert biztos voltam benne hogy olyan könnyű, halas hangulatban vagyok. A tiszai harcsát halászlé alapon tálalták, és tetejére került a fagyi, ami elég hamar elolvadt és csodásan krémmé egyesült a halászlében (1250 Ft).

Aztán amikor megkóstoltam az őzet, kiderült, hogy inkább vadas hangulatban vagyok, a mangalica hússal kevert őz igen finomra sikerült. Mint Ruga Endre elmondta, az őzet ő maga lőtte, azért kevertek hozzá egy kicsi mangalicát, hogy ne legyen annyira száraz, de a són és borson kívül semmit nem kevertek bele, hogy jól kijöjjön az íze. Ezt a nyalókaszerűen, pálcára tűzött husit lehet a vadas-szerű szószba mártogatni. Pattogatott kukoricát adnak hozzá, mivel a malac szereti a kukoricát, bár nekem egy kissé szaftosabb kísérő jobb lett volna, mint a nagyon száraz kukorica, de persze látványra csodás volt (1450 Ft).

Alapvetően elmondható, hogy egyre jobban odafigyelnek a tálalásra a fesztiválon, egész kis költeményeket vonultatnak föl néhol, és a hulladék visszagyűjtésére is kezdenek odafigyelni. Pont a Natura Hillnél például minden lebomló műanyagból készül, és a visszagyűjtött hulladékot komposztálják.

Ikon: Debreceni páros
Ikon: Debreceni páros

A debreceni Ikon két standdal is kint van idén, az egyik a fine dining éttermük, a másik pedig a debreceniző, amiben az eredeti debrecenit árulják. Ezt nem csak annak ajánlom, aki szereti a kolbászt, hanem azoknak, akiknek fontos, hogy a pénzükért sok kaját kapjanak. A debreceni páros 1200 Ft és rendesen jól lehet lakni vele. Ennek a debreceninek saját sztorija van, az Ikon tulajdonosai úgy érezték szégyen, hogy nem lehet Debrecenben egy jó kolbászt enni, és már Bécsben is jobb a debreceni, ezért határozták el, hogy kizárólag az eredeti receptek alapján újjáélesztik a kolbásztöltést a városban. Az Ikon az egykori Debreceni Húsipari Vállalt 1974-es receptjével dolgozik, az volt ugyanis az utolsó, ami még csak színhúst tartalmazott. A debreceni íze szerintük legjobban sütve érvényesül, ezért ők soha nem főzik a kolbászt. Fontos, hogy a kolbász lédús legyen, kézzel töltött, fokhagymás, nagyjából 3 cm vastag, és 10-12 cm hosszú.

Ezután kötelező körömet róttam le az encsi szentélynél, az Anyukám mondtá-nál. Többször említettem már, hogy aki egyszer kóstolta sonkás-burratás focacciájukat, függő lesz. Ezért is döbbentem vettem észre, hogy a Dudás testvérek idén újítottak, ami egyébként valahol érthető. Nem pármai sonkát tettek ugyanis a focacciára, - aminek a tésztája is új idén, teljes kiőrlésű - hanem hajszálvékonyra szeletelt malacsültet. Sajnos, azt kell mondjam, hogy ez idén nem sikerült olyan jól, pedig nem szívesen mondom ezt. De sem a malacsült, sem a burrata, sem a tetejére szórt pisztáciás fűszerkeverék nem elég erős ízben, az egész túl semleges, nagyon hiányzik belőle valami erőseb íz,  akár a koktélparadicsom savanyúsága, vagy a rukola intenzitása, ami tavaly megvolt. Ez így önmagában nekem 1400 Ft-ért kevés, de ez persze nagyon szubjektív dolog. A szintén beígért báránypájsli sajnos már a Bocuse d'Or alatt elfogyott, és nem is lesz, mivel nem tudnak már bárányt szerezni.

Rosszul azért nem jártam az Anyukám mondtánál, de aztán átmentem Rosensteinékhez, és akkor úgy éreztem, megérkeztem. Semmilyen kaja nem esett annyira jól, mit az ő, házilag főzött saját sörük. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer söröket fogok majd dicsérgetni, de ez a sör annyira jó találat volt ott a napsütésben, mint bármelyik csodakaja. Persze jött hozzá egy Rosenbao is, így együtt lett igazán jó nekem (1200 Ft).

Rosenstein: Rosenbaó
Rosenstein: Rosenbaó

Tavaly is Rosenstein Robert baó-ja ízlett a legjobban, akkor csirkepaprikást töltött a gőzgombóca, idén pedig egy Londonban látott ötletet hozott. Nem főzte, hanem gombóccá gyúrták és kisütötték a bao-tésztát, és ebbe töltötték bele a libahúst. Megtévesztően hasonlít egy hamburgerre de teljesen más, csodás, finom szaftos. A flódnit idén is újraértelmezték, csakúgy mint tavaly, idén flódni szivarral érkeztek, én nem kóstoltam, mert édesség már nem fért belém, de nagyon kíváncsi vagyok rá, így majd visszamegyek.

Amikor úgy éreztem, már nem bírok többet enni, akkor láttam meg, hogy Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje is szarvas baó-val készült, amit egyszerűen nem tudtam kihagyni. Nem is bántam meg, azt hiszem végül ez a kaja futott be győztesnek nálam, csodálatosan harmonikus volt a gőzölt tészta a benne lévő szarvasgerinccel, és a hozzá pirított zöldségekkel együtt.

Borkonyha: Szarvas baó
Borkonyha: Szarvas baó

Sajnos rengeteg kaját nem tudtam megkóstolni, kollégáimra jutott a körtés-kéksajtos szarvasburger Gál Attila food truckjában, a Piknik UtcaBárban, és nagyon elégedettek voltak vele. Este biztosan megkóstolom még a Kistücsök menüjét, és hozott kóstolót a jövő héten nyíló Jamie's Italian is, méghozzá rákarancinit. Az arancini egy olajban kisütött rizses golyó, az egyik legjobb olasz street food kaja, kíváncsi vagyok itt milyen. Illetve a nagyon kíváncsi vagyok a Larus étterem menüjére is, Budapesten ugyanis mostanában ők az egyik kedvenc helyem, soha nem csalódtam még bennük.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

  • Kultúr
Hamarosan új rektora lesz a Zeneakadémiának

Hamarosan új rektora lesz a Zeneakadémiának

A szaktárca több mint egy év után kiírta az új rektori pályázatot.

február 17., 11:11

  • Kultúr
Még el sem kezdődött, de máris a legbotrányosabb Oscar-gáláról beszél a világ

Még el sem kezdődött, de máris a legbotrányosabb Oscar-gáláról beszél a világ

Több film és színész is érintett.

február 18., 05:49

  • Címlapon
Gőzerővel zajlik a munka, hamarosan rá sem ismerünk Tokaj belvárosára

Gőzerővel zajlik a munka, hamarosan rá sem ismerünk Tokaj belvárosára

Több milliárd forint kormányzati támogatás érkezett a történelmi léptékű fejlesztésekhez.

2 órája

  • Címlapon
Gyurcsány Ferenc közveszélyes kiskakast és technácit emlegetve szállt bele Orbán Viktorba és Donald Trumpba

Gyurcsány Ferenc közveszélyes kiskakast és technácit emlegetve szállt bele Orbán Viktorba és Donald Trumpba

„A Titanic süllyed, a kapitány italt és zenét rendel” – a Demokratikus Koalíció elnöke is évet értékelt.

2 órája

  • Kultúr
Kommandók szállják meg Révkomáromot Jókai Mór születésnapján

Kommandók szállják meg Révkomáromot Jókai Mór születésnapján

Kevés híján beolvasztották a nagy író bronzszobrát.

február 17., 17:54

  • Kultúr
Gurul a Száva fölött az elveszejtett szerelem

Gurul a Száva fölött az elveszejtett szerelem

Őrült nagy dobás lesz a keleti blokk találkozása a Nyugattal.

28 perce

  • Kultúr
E. T. miért ekkora gyökér a Citroën reklámjában?

E. T. miért ekkora gyökér a Citroën reklámjában?

A tét az ë-C4.

február 18., 05:46

  • Kultúr
Aggasztó a helyzet, az öngyógyítás rosszul is elsülhet

Aggasztó a helyzet, az öngyógyítás rosszul is elsülhet

Nem mindegy, hogy a könyvet szakember vagy önjelölt próféta írta-e.

február 17., 14:13

  • Kultúr
Kézi vezérlésű lett a MOME volt rektora, lejárt a kuratóriumnak szabott határidő

Kézi vezérlésű lett a MOME volt rektora, lejárt a kuratóriumnak szabott határidő

Böszörményi-Nagy Gergelyt is megkerestük az ügyben.

február 17., 17:01

  • Kultúr
Tom Jones júniusban ismét az MVM Dome-ban lép fel

Tom Jones júniusban ismét az MVM Dome-ban lép fel

Az énekes kilencedszer lép fel magyar közönség előtt.

február 18., 11:38

  • Kultúr
Budapestre jön a rocklegenda Billy Idol

Budapestre jön a rocklegenda Billy Idol

A Rebel Yell és a White Wedding című sikerslágerek szerzője három év után tér vissza.

február 18., 10:31

  • Címlapon
Orbán Viktor: Vannak dolgok, amikben nem engedhetünk, és nem is fogunk

Orbán Viktor: Vannak dolgok, amikben nem engedhetünk, és nem is fogunk

A miniszterelnök felsorolta az öt nagy csatát, amiben a kormány vitézkedik Brüsszellel szemben.

22 perce

  • Kultúr
Meghalt Návai Anikó

Meghalt Návai Anikó

Az újságíró-műsorvezető 76 éves volt.

február 18., 09:08

  • Kultúr
Elnémult a kritikus, mert kakaópor került a kacsamájba, a marhaszívet meg füstre tették

Elnémult a kritikus, mert kakaópor került a kacsamájba, a marhaszívet meg füstre tették

Pierre a Costes Downtown étteremben járt.

február 17., 06:37

  • Címlapon
Nagy Márton elmondta, mikor érkeznek a hatósági árak

Nagy Márton elmondta, mikor érkeznek a hatósági árak

A nemzetgazdasági miniszter szerint az infláció a legrosszabb dolog a világon.

1 órája

  • Címlapon
Puzsér Róbert: A pedofília megértésének visszautasítása nem oldja meg a problémákat

Puzsér Róbert: A pedofília megértésének visszautasítása nem oldja meg a problémákat

A publicista nem számított arra, hogy Rogán Antal és Magyar Péter közösen vádolja „kabátlopással”.

33 perce

  • Címlapon
Nem jöttek be a nagy mellek és a szűk egyenruhák, a csőd szélére került Amerika ikonikus étteremlánca

Nem jöttek be a nagy mellek és a szűk egyenruhák, a csőd szélére került Amerika ikonikus étteremlánca

A vállalat 300 millió dolláros adósságot halmozott fel.

7 órája

  • Kultúr
Budapesten forgatott film vitte a legfontosabb elismeréseket a BAFTA-díj-átadón

Budapesten forgatott film vitte a legfontosabb elismeréseket a BAFTA-díj-átadón

A legjobb férfi főszerepért járó kitüntetést Adrien Brody kapta.

február 16., 22:18

  • Kultúr
A nő kiléte továbbra is rejtély, barát vagy szerető lehetett

A nő kiléte továbbra is rejtély, barát vagy szerető lehetett

A párizsi éjszakában örökítették meg.

február 16., 06:08

  • Kultúr
Verbális mészárlás és szenvedés a luxusban – így emlékeznek a forgatásra A Fehér Lótusz szereplői

Verbális mészárlás és szenvedés a luxusban – így emlékeznek a forgatásra A Fehér Lótusz szereplői

Négy sztárt is mikrofonvégre kaptunk az HBO új évaddal visszatérő sorozatából.

február 16., 14:06

  • Kultúr
Navalnij-évforduló: ikonikus orosz lapnak szólalt meg Alekszej Navalnijról az Index szerkesztője

Navalnij-évforduló: ikonikus orosz lapnak szólalt meg Alekszej Navalnijról az Index szerkesztője

Péter Alvarez egyedüli magyar újságíróként nyilatkozott az Oroszországból kitiltott médiumnak.

február 16., 18:55

  • Kultúr
Ilyen nagyszerű, amikor Lengyelország és Magyarország újra egymásra talál

Ilyen nagyszerű, amikor Lengyelország és Magyarország újra egymásra talál

Kiváló művészek kellenek hozzá.

február 16., 13:05

  • Kultúr
Holtan találtak rá a Netflix sikersorozatának 24 éves színészére

Holtan találtak rá a Netflix sikersorozatának 24 éves színészére

Kim Szeron holttestére a barátja talált rá.

február 16., 15:53

  • Kultúr
Álomnyaralásnak indult, de végül agyoncsapta őket az áram a jakuzziban

Álomnyaralásnak indult, de végül agyoncsapta őket az áram a jakuzziban

Rózsa magát okolja emiatt a Mákfagyiban.

február 16., 10:15

  • Címlapon
Lopott bankkártyával vásároltak kaparós sorsjegyet, osztoznának a 200 millió forintnyi nyereményen

Lopott bankkártyával vásároltak kaparós sorsjegyet, osztoznának a 200 millió forintnyi nyereményen

Filmbe illő sztori, a rendező: két francia hajléktalan.

4 órája