Hőség az Ultrabalatonon? A Badwateren 54 fok is van

LRM EXPORT 20180512 184311
2018.05.12. 23:23

Hiába rendezik a megszokottnál egy héttel korábban az Ultrabalatont (élő közvetítésünk itt), az időjárást nem nagyon érdekli ez, kutya meleg volt, napközben 30 fok körüli hőmérsékletben, tűző napon is futniuk kellett az indulóknak. A hőség sokakat megviselt, egyéniben vállalkozók közül többen emiatt is adták fel a versenyt. Az est hűvöse mindenkinek jól fog jönni. 

Az optimális teljesítmény és a meleg nem mindig jár együtt, különösen nem hosszútávfutásban. A megemelkedett testhőmérséklet, a gyorsan emelkedő pulzus, az izzadás miatti nagy mértékű folyadékvesztés akár ájuláshoz is vezethet (a közelmúltban a Nemzetközösségi Játékok maratonja adott ijesztő példát), de nem kell ilyen extrém helyzetbe sem kerülni, a legtöbb hobbifutó is átélte már azt az élményt, hogy nem megy neki melegben, lelassul, látszólag minden magyarázat nélkül kimegy belőle. Legérzékletesebben talán a megfőtt szó fejezi ki, mi ez. 

A hosszútávfutó barátja a hideg, több tanulmány szólt már arról, hogy az elit maratonfutók valahol 5 fok körüli hőmérsékleten tudják a legjobb időket. Ultrázásban talán ez már túl kevés, de 15-20 foknál többre nem nagyon vágyik senki sem.

A legklasszikusabb ultra, a Spartathlon is rendszerint 30 fokos melegben kezdődik, és a hőség erőteljesen befolyásolja is a teljesítők létszámát. Tavaly viszonylag hűvös is volt, több szakértő szerint emiatt is volt nagy a célba érési arány az indulók között. 

Az ultrák már a távok miatt is extrák, de az időjárás is tudja fokozni a szenvedést. Az amerikai Badwater ultramaraton talán mindenen túltesz. A Badwatert július közepén,  a legnagyobb forróságban, a nem túl bizalomgerjesztő nevű Halál-völgyben (Death Valley) rendezik, a 135 mérföldes (217 km) versenyen nem sokan érnek célba, pokoli a hőség, már 54 Celsiust is mértek verseny közben. Szóval az Ultrabalatonon igazából a legmelegebb órában is hűvös van, próbáljunk erre gondolni, és máris jobban mehet a futás.

Persze ennél célravezetőbb lehet, rövid távoknál is, ha betartunk pár szabályt. Így jó eséllyel teljesíteni is tudjuk. Lehetőleg melegben is végezzünk edzéseket, hogy hozzászokjunk. Igyunk rendszeresen folyadékot futás közben is, vízzel hűtsük közben a fejünket és a karunkat is. A nap ellen egy sapka nagyon sokat emel a komfortfokozaton. Többet, mint a szentségelés a rohadt meleg miatt. 

Ha csapatban futunk és utáljuk a hőséget, a legokosabb amit tehetünk, hogy éjszakai szakaszra kérjük magunkat.