Percekig nézték és fotózgatták az elájult futót, mielőtt segítettek volna rajta

2018.04.16. 10:19

Zavarba ejtő, kényelmetlen és drámai perceket okozott a Nemzetközösségi Játékok férfi maratonfutása, ahol az óriási előnnyel vezető Callum Hawkins két kilométerrel a cél előtt elájult a hőségtől, majd percekig nem kapott segítséget. 

Az olimpiai kilencedik, világbajnoki negyedik skót Hawkins az ausztráliai Gold Coaston rendezett versenyen több mint két perccel vezetett a címvédő Michael Shelley előtt, amikor már csak alig több mint két kilométere volt hátra. Ekkor Hawkins mozgása egyre bizonytalanabbá vált, nem tudott egyenesen futni, újra és újra nekiverte magát az utat szegélyező korlátnak. Egyszer megkapaszkodott, de támolyogva tovább ment, nem jutott messzire, a hőstressztől (30 fokot is mértek) és a kimerültségtől összeesett. Megpróbált feltápászkodni, de már nem tudta uralni a testét. 

(A videó felkavaró jelenetet tartalmaz, óvatosan az elindításával.)

A futó reménytelen küzdelmét többen is centiméterekről figyelték, de sem az ott lévő nézők, sem a szervezők nem avatkoztak közbe hosszú percekig, inkább fotózgatták a szenvedő Hawkinst. Miközben Shelley megérkezett, és bajban lévő vetélytársára rá sem pillantva elfutott, majd meg is nyerte a versenyt. 

A közvetítést nézők közül sokan felháborodottan kommentáltak, hogy miért nem kapott segítséget a skót. A késedelem oka a versenyszabályzat egyik pontja volt. A szabálykönyv szerint tilos külső segítséget elfogadni futás közben. Ha Hawkinst ápolni kezdik, azzal ki is záratják. (Tavaly hasonló jelenet játszódott le a varsói maratonon.) Persze, ha valaki ilyen ijesztő állapotban van, akkor talán nem kéne mérlegelni ezt. 

A skót futót a pályáról a kórházba szállították, a vizsgálatok alapján nem került súlyos állapotba. 

Közben arról is megy a vita, hogy elegendő orvosi személyzet volt-e a pálya közelében. A főszervező Mark Peters szerint nem lehet minden kilométerre egészségügyiseket állítani. Arra sem gondoltak, hogy különösen extrémek lennének a körülmények, a maratonisták 30 fokban és hóban is futnak. Peters egyébként kivizsgáltatja, hogy késedelmes volt-e a segítségnyújtás, vagy sem.

(via Letsrun.com, Mirror)