Hé, szülők, ti ott fent! Mutassatok nekünk jó példát!

GettyImages-53310479
2018.11.20. 10:20

Tudtátok, hogy ti, felnőttek, akik képesek vagytok az orrunk előtt dohányozni, ezzel rossz példát mutattok nekünk? Mert amit tesztek, azt mi, a gyerekeitek, utánatok csináljuk.

Tisztában vagytok vele, hogy ti sem vagytok tökéletesek? Hiába papoltok nekünk folyton...

Gyakran hibázunk vagy elrontunk valamit, de azért még nem kell állandóan a hibáinkról beszélni. Ha már gyereket vállalsz, tessék neki igenis példát mutatni.

Hallgass meg, mert tisztellek, és mert te vagy nekem a mindenem. Nekem is van véleményem és vannak ötleteim is. Sőt, tele vagyok ötletekkel!

Egyél egészséges ételeket, és akkor én is egészségesen fogok étkezni.

Ne legyen neked folyton csak a munka az első.

Ha baj van, ne pánikolj azonnal. Ettől én is kétségbeesem.

Állj ki értem, és ne csak az orrod alá dörmögj magadban.

A telefont nyugodtan vedd ki a kezemből, mert még nem tudok mindig határt szabni magamnak.

Ne tegyél meg mindent értem. Néha jó az, ha nekem kell elérni, megvalósítani azt, amire vágyom. Hagyd, hogy pofára essek, mert nem mindig sikerül a másik hibáiból tanulnom. És ha sikerült ezt szó nélkül végignézned, akkor lécci, a végén se tegyél megjegyzéseket...

Azt mondom nektek: még csak gyerekek vagyunk, egyszerűen mutassatok nekünk jó példát! És szeressetek minket, hibáink ellenére is.

A cikk szerzője nyolcadikos általános iskolás.  November 20. a gyermekjogok világnapja. Ez az írás az UNICEF  Gyerekhang kampányának részeként született az Index kezdeményezésére.