Elmarad a pamplonai bikafuttatás, a polgármester is fertőzött

2020.04.21. 15:23

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem rendezik meg a bikafuttatásairól híres San Fermín-ünnepet az észak-spanyolországi Pamplona városában, írja a BBC Ana Elizalde ügyvivő polgármester keddi bejelentése nyomán.

A kilencnapos fesztivált július 6. és 14. között rendezték volna meg. "Bár várható volt, mélyen elszomorít minket a hír" – fogalmazott Ana Elizalde, aki a város koronavírus-fertőzött polgármesterét, Enrique Mayát helyettesíti.

A város védőszentjének – Szent Fermin – tiszteletére rendezett többnapos ünnepségre kb. másfélmillió turista látogat el a 200 ezer lakosú városba minden évben. A bikafuttatások során százak sérülnek meg, rendszeresen halnak meg résztvevők, az állatvédők is gyakran támadják a rendezvényt, mégis fontos része a régió kulturális örökségének.

Az MTI híre szerint az ünnepségre szánt összeg egy jelentős részét most a járványügyi helyzet, valamint az abból adódó gazdasági és szociális károk kezelésére fordítják. "Családok százai kérnek segítséget" – mondta Ana Elizalde.

müncheni Oktoberfest után ez a második nagy turisztikai esemény Európában, amit a járvány miatt kell elhalasztani. A világ legnagyobb sörfesztiváljának elmaradását szintén kedden jelentették be.

Spanyolország a turizmusát félti

legfrissebb adatok szerint Spanyolországban az elmúlt 24 órában 430-an haltak meg a járvány miatt, ezzel 21 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma. A vírus hétfőn 399, vasárnap 410 ember halálát okozta. Közben az elmúlt nap alatt közel négyezerrel (3968) nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, vagyis mostanáig összesen 204 178 fertőzöttet szűrtek ki.

Az országnak azonban vannak olyan térségei, ahol lényegesen alacsonyabb a fertőzések száma: a Kanári-szigetekről eddig például összesen 2085 fertőzést jelentettek, ebből 18-at az elmúlt egy nap alatt, de három szigetén – El Hierro, La Gomera, La Graciosa – hetek óta nincs új fertőzött.

A turizmusából élő Kanári-szigetek elnöke, Ángel Víctor Torres ezzel kapcsolatban kifejtette: ma már "túl optimista" elképzelés, hogy a szállodákat június elsejével újranyissák, de azt reméli, hogy július-augusztustól fogadhatnak belföldi turistákat, első körben csak a szigetek között, majd októbertől már akár külföldi vendégek is érkezhetnek.

Spanyolországban több mint egy hónapja van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot. A kormány a héten arra tesz javaslatot a parlamentnek, hogy ezt május 9-ig meghosszabbítsa.

Kedden tárgyalnak arról is, hogy a korlátozások első enyhítéseként április 27-től a gyerekek kimehessenek az utcára. Sajtóhírek szerint a 12 év alatti gyerekek egy felnőtt kíséretével tehetnek majd egy rövid sétát a szabadban.