Pórázon érkeztek az animetalálkozóra

2008.09.29. 11:46
Még Hiller István is értetlenül állna a kulturális sokszínűség előtt, ami a hazai Animeconokat jellemzi. Pórázon vezetett lányok, punkloliták és embernagyságú kardokat cipelő rajongók töltötték meg hétvégén a Petőfi Csarnokot. Ehhez az alapot a kétnapos cosplayverseny adta, amire animeszereplőnek öltözött rajongók nevezhettek.

Egy másfél méteres szablyával, legalább öt szamurájkarddal és más méretes szúróeszközökkel találtuk magunkat szembe a Petőfi Csarnok bejáratánál a vasárnapi Animeconon. A fegyverarzenált a biztonsági őrök foglalták le az animeszereplőnek öltözött résztvevőktől, de a japán kultúrából valami az ő szívüket is megdobbantotta: "Az igazi katanákon sokszor hetekig dolgoznak" - mondta átszellemülten egyikük, miután pengét vizsgált.

Cosplay. Klikk!

A fegyvert azokkal tetették le, akik nem a cosplayversenyre öltöztek be. A Bleach című fantasysorozat főszereplőjének öltözött harcosok a Városliget gyepén idézték meg a kard második szintjét. A cosplayversenyről még annyit, hogy a résztvevői rajzfilmszereplőknek öltözött animerajongók, akik az animés összejöveteleken a karakterüket sokszor el is játsszák.

A villamoson kinézik, itt beolvad a tömegbe

A környéken rajzottak az angyalszárnyas, szamurájruhás, vámpírfogas, habos-babos, falatnyi sortos tizen- és huszonévesek. Zavarbaejtően sok japán kifejezést használtak, ezért az általunk ismert japán szavak száma félóránként öttel nőtt. "Ez a szexi no jutsu a Narutóból. A villamoson kurvának néztek: megkérdezték, mennyi a tarifám" - ráncolta a homlokát egy harisnyatartós nindzsalány. Itt viszont már zaklatásmentesen flangálhatott félmeztelenül a mellét és a bugyiját vattapamacsokkal borító szerelésében. Nála Motoko Kusanagi őrnagy sem öltözött sokkal melegebben a Ghost in The Shellből. A cosplayversenyekről, amikre a nevezők szigorúan házilag varrják a ruhát, a korábbi években is írtunk. Most inkább a kinti tömegben merültünk alá, hogy az elképesztő rétegirányzatokat tanulmányozzuk.

Loliták és lányos fiúnak öltözött lányok

Az Animecon

Az őszi Animecononnak a beöltözés csak egy szelete, mellette ott a vásár, ahol a kiadókkal lehet találkozni. Itt a mangák és animék mellett az ezekhez tartozó kiegészítőket is meg lehet venni, de még japán fürdősót vagy porcelánt is kapni. Versenyt rendeznek még konzolos játékokból, japán konyhatudományból, animerajzolásból is, lehet karaokézni, kalligráfiát rajzolni, babát készíteni, és tartanak előadásokat, beszélgetéseket, vetítéseket.

Aki nem animeszereplőként érkezett, az általában valamelyik bomlott japán irányzat szerint öltözött, és úgy is viselkedett. Volt, aki kendőt hordott az orrán a The Gazette nevű együttes basszusgitárosa után. "Szerinte csúnya az orra, ezért eltakarja - mondták a barátnőivel kórusban a gitárosról. - De én láttam róla fotót. Turcsi, de nagyon aranyos." Lolitából több különböző vonal képviseltette magát. Itt nem valami pedofil huncutságra kell gondolni, ez kifejezetten ártatlan divat: a viktoriánus és a rokokó öltözködés az alapja. Vasárnap találtunk például gothlolit, punklolit és egy gyönyörű gorulolit, aki vérpettyekkel díszítette a saját készítésű tüllruháját. A goru lolita elnevezés a groteszk szóból ered, és az összhatást leginkább egy törött porcelánbabához lehetne hasonlítani. Egy lány, aki tíz nyakláncot és legalább ugyanennyi hajcsatot hordott, harajuku dekoraként határozta meg a stílusát. Harajuku egy tokiói városrész, ami a teljesen őrült utcai divatról ismert.

A bejáratnál egy leszbikus jelenetbe is beleszaladtunk: két lányka ugrott egymás nyakába, amiből előbb gatyaletolás, majd örömcsók lett. Kiderült, hogy ez is egyfajta irányzat. "Ez egy yaoi - kiáltotta egyikük. - Ez a fiú-fiú páros, a buziszerelem." Ettől a magyarázattól eleinte még jobban összezavarodtunk, de megfejtettük, hogy a lányok a The Gazette együttes tagjainak öltöztek be, akik fiúk, és a visual kei irányzatot képviselik. Ez zenében a metál és a punk keveréke, de a feltűnő ruhák és a smink legalább ennyire fontosak.

Visual kei. Klikk!

"A visual kei-ben az előadók kilencvenkilenc százaléka férfi, és a külsejük nagyon feminin. De nem melegek" - magyarázta később egy másik festett csajcsapat, akik a Dir En Grey tagjainak öltöztek. Ketten azt is bemutatták, hogy mi az a fan service, miközben egy harmadik narrált: "A gitáros beáll az énekesnek, és végignyalja a nyakát. Ez nagyon jó!" A yaoin belül a szereposztás sem mindegy, az uke az alárendelt, a seme a főnök. Azt viszont már csak találgatni tudjuk, hogy emiatt láttunk-e több olyan lányt, akit a barátnője pórázon vezetett. A yaoi-őrület persze nem azt jelenti, hogy itthon olyan szubkultúrák léteznek, aminek a tizenéves lánytagjai otthon leszbikus szadomazo-játékokkal töltik a szabadidejüket. Ez csak jelmez és póz. Játék, ami az Animecon idejére szól. A japán lányok sem szoktak csápos szörnyekkel szeretkezni, csak mert ezt látták valamelyik mangában.

Játék a játékban

Ettől függetlenül a yaoit ellenzők is saját szekértábort toboroztak. Két piercinges tizenéves egy gondosan megfestett Anti Yaoi Klub táblával rótta a köröket. "Sokan támogatnak minket, tegnap óta két és fél oldal aláírást és emailcímet gyűjtöttünk össze - mondta a fiú, és kicsit gyámoltalanabbul hozzátette. - Szerintem ez gusztustalan, és azt mondják, a yaoi támogatói már szervezkednek ellenünk."

Az animeconosok később megnyugtattak, hogy előző nap volt ugyan egy kis kergetőzés, de ez is csak a nagy Animecon nevű játék része. Azt is mondták, hogy az eddigi rendezvényeken minden elveszett laptopnak és fényképezőgépnek volt becsületes megtalálója. Ez általában jól méri, hogy az adott pontra összecsődult emberekben van-e valami közösségi szellem. Ha szülőként jártunk volna itt, akkor az első sokk után csak azokon a fiatalokon akadhattunk volna ki, akik a mentőautótól alig tíz méterre a helyszínen osztogatott héliumos lufikat szívogatták, mert az vicces.

Punklolita és gorulolita a yaioért. Klikk!

Közép-európai anime-nagyhatalom vagyunk

"A lényeg, hogy tegnap négyezer, ma háromezer azonos érdeklődésű fiatal gyűlt itt össze. Ez kétezerrel több a tavalyinál - mondta Solti Antal, az Animecont szervező Magyar Anime Társaság sajtósa. - A Pecsát már másfél éve kinőttük, de a Papp László Sportarénához még nem vagyunk elég nagyok." De tudnak miből tovább terjeszkeni: "Azt mondják, hogy a rajongói mag Magyarországon pár tízezres. Az RTL-en az Inuyashát már kétszázezren nézik, és az Animax sorozatai is elérhetik a százezres nézőszámot."

Solti szerint az első áttörés viszont még csak most jön a Death Note - A halállista című mangasorozattal, aminek a második kötetét itt lehetett kapni először: "Háromszáz darab készült el, ezt két óra alatt elkapkodták. Ez az első brand nálunk, ami rendesen fel van építve, és működik." A Death Note egy az átlagnál felnőttesebb manga, és nálunk először a hozzá tartozó animesorozat ment le a tévében. A két részes mozifilm első darabját pedig 25-től vetítik a mozik.

Ha a gazdasági mutatókban nem is, animerajongásban a szomszédaink messze le vannak tőlünk maradva: "Kelet-Európában most tényleg nagyhatalom vagyunk - mondta Solti.- Itt ez a legnagyobb rendezvény, ami csak manga meg anime. Ausztriában négyezren, a szlovákoknál, a cseheknél és a románoknál egy-másfélezren járnak ezekre."

Japán kisszótár

Dekora: japán rétegdivat, a követői színes csatokkal, ékszerekkel és műanyagjátékokkal díszítik magukat.

Harajuku: tokiói városrész, az őrült utcai öltözködés melegágya. Az itteni irányzatokat Gwen Stefani is meglovagolta, mikor 2004-ben Harajuku Lovers néven indított saját ruhamárkát.

Jutsu: technikát jelent, a ninjutsu például a különböző nindzsatechnikákat takarja. A Narutó című animében is fontos szerepe van, a karakterek különböző természetfeletti képességekkel rendelkeznek: van, aki 360 fokban lát, más klónozni tudja magát.

Szexi no jutsu: Ez Naruto specialitása, amit a tanárai bosszantására talált ki. A technika lényege, hogy szexi lánykává változik, amitől a tanárok orrvérzést kapnak, és összeesnek.

Katana: a japán kardok egyik típusa, aminek a pengéje 60 centinél hosszabb. Uma Thurmannak is ilyen volt a Kill Billben.

Lolita divat: japán rétegirányzat, ami a viktoriánus gyerekruhákat keveri a goth stílussal. A loliták gyakran hordanak magukkal plüssmacit is, hogy még ártatlanabbnak látsszanak. Rengeteg alstílusa létezik, a gothos lolita az egyik legelterjedtebb, a punklolita ismertetőjegyei a fűző, a biztostűk és a tépett ruha. A Wa lolita a hagyományos japán ruhákkal kombinál.

Yaoi: elsősorban japán mangairányzat, ami a fiúszerelemről szól, de általában lányok olvassák. A 80-as évek elején indult a sima fiúmangák paródiájaként. Egy yaoi kapcsolatban a domináns fél japánul a seme, az alárendelt az uke.