Lefényképezték a világ leghíresebb vandálját

2007.05.11. 16:34
Banksy bekokainozva ült Buju Banton nappalijában, mikor belépett egy fotós. Tekintetük összevillant, és ebből született a kortárs street art legviccesebb, vagy legszánalmasabb párviadala. Történelmi visszatekintés. Úgyis elfelejtik.

Nincs mit szépíteni, Magyarország a fejlett világ perifériáján van, így számunkra most derült ki a Mashkulture blog révén, hogy a világ legismertebb és leggazdagabb street artosát, Banksyt leleplezték.

Csak az vígasztal minket, hogy bár az Evening Standardben 2004-ben jelentek meg az addig csak kapucniban és maszkban fotózott graffitis képei, a világ hamar elfeledkezett a szenzációról. A legújabb árverési rekordjait vagy utcai munkáit taglaló híradásokban Banksyt azóta is a soha nem látott utcai művészként emlegetik.


Banksy vagy Robin Williams?

Pedig az alkotó menedzserének cáfolata ellenére is valószínű, hogy a 2004-ben, Jamaikában készült felvételeken az angol graffitis látható. Ezekből pedig világosan látszik: Banksy nemcsak hogy szemüveges, de különösen hasonlít Robin Williamsre.

A felvételeket egy jamaikai fotós csinálta, akit annyira kiborított a sápadt angol pökhendi stílusa, hogy a leleplező képek mellett két interjúban is ráhúzta a vizes lepedőt.

Az afflictedyard.com nevű blog írásában a fotós, Peter Rickards szavaiból kiderül: az egész a drogok és a fényképész túlérzékenységének számlájára írható.

Banksy egy reggae-t és elektronikus zenét keverő zenei projekt, a Two Culture Clash felvételei miatt utazott Jamaikára. Őt bízták meg ugyanis a lemez dizájnjának elkészítésével.

A fotós a neves dancehallelőadó, Buju Banton házában botlott bele a bekokainozott Banksybe, aki túltengő egóval így kezdte a beszélgetést: Hát te meg ki a franc vagy?

A fotós bemutatkozott, mire Banksy megjegyezte: rengeteg fotóst ismer, de ő azzal foglalkozik, hogy igazi képeket csináljon.

"Azon gondolkoztam, hogy ki ez a nagyszájú, fehér pöcs, mielőtt kivertem volna az egyik sárga fogát egy sörösüveggel" - mesélt érzéseiről a fotós, akinek ezután megmutatták a Banksy munkáiról készült könyvet, és végül a verekedés elmaradt.


A művész elolvassa, mit írtak neki

Rickards azonban nem enyhült, és napokon keresztül azzal foglalatoskodott, hogy olyasmiket firkált a vendégház falaira, hogy Banksy, vagy Banksy a kábítószer, vagy Pon di Banksy, ami valami nagyon durvát jelenthet jamaikaiul.

Bájos, áltisis firkaháború kezdődött, mert a feliratokra a művész olyasmikkel válaszolt, mint hogy "Te éretlen fasz".

Később Banksy bocsánatot kért, és kerülte a fotóst, aki szerint mindezt csak amiatt tette, mert nap közben nem szívtak kokaint. Továbbá megijedt a hírtől, hogy Kingstonban napi négy embert lőnek agyon.

Később Banksy a jellegzetes jamaikai üdvözléssel, a one love-val is próbálkozott néhányszor. Sőt, elomdása szerint a városban járva minden feltűnő, turbános feketéről megkérdezte, hogy vajon ő Sizzla (egy másik híres dancehallelőadó). De a sértődött fotósokat köztudottan nem lehet kiengesztelni. Rickards elküldte a képeket az angliai lapoknak, a világ azonban nem vett tudomást arról, hogy Banksy arca már nem ismeretlen.