Jenő
-3 °C
6 °C

Lefényképezték a világ leghíresebb vandálját

2007.05.11. 16:34
Banksy bekokainozva ült Buju Banton nappalijában, mikor belépett egy fotós. Tekintetük összevillant, és ebből született a kortárs street art legviccesebb, vagy legszánalmasabb párviadala. Történelmi visszatekintés. Úgyis elfelejtik.

Nincs mit szépíteni, Magyarország a fejlett világ perifériáján van, így számunkra most derült ki a Mashkulture blog révén, hogy a világ legismertebb és leggazdagabb street artosát, Banksyt leleplezték.

Csak az vígasztal minket, hogy bár az Evening Standardben 2004-ben jelentek meg az addig csak kapucniban és maszkban fotózott graffitis képei, a világ hamar elfeledkezett a szenzációról. A legújabb árverési rekordjait vagy utcai munkáit taglaló híradásokban Banksyt azóta is a soha nem látott utcai művészként emlegetik.


Banksy vagy Robin Williams?

Pedig az alkotó menedzserének cáfolata ellenére is valószínű, hogy a 2004-ben, Jamaikában készült felvételeken az angol graffitis látható. Ezekből pedig világosan látszik: Banksy nemcsak hogy szemüveges, de különösen hasonlít Robin Williamsre.

A felvételeket egy jamaikai fotós csinálta, akit annyira kiborított a sápadt angol pökhendi stílusa, hogy a leleplező képek mellett két interjúban is ráhúzta a vizes lepedőt.

Az afflictedyard.com nevű blog írásában a fotós, Peter Rickards szavaiból kiderül: az egész a drogok és a fényképész túlérzékenységének számlájára írható.

Banksy egy reggae-t és elektronikus zenét keverő zenei projekt, a Two Culture Clash felvételei miatt utazott Jamaikára. Őt bízták meg ugyanis a lemez dizájnjának elkészítésével.

A fotós a neves dancehallelőadó, Buju Banton házában botlott bele a bekokainozott Banksybe, aki túltengő egóval így kezdte a beszélgetést: Hát te meg ki a franc vagy?

A fotós bemutatkozott, mire Banksy megjegyezte: rengeteg fotóst ismer, de ő azzal foglalkozik, hogy igazi képeket csináljon.

"Azon gondolkoztam, hogy ki ez a nagyszájú, fehér pöcs, mielőtt kivertem volna az egyik sárga fogát egy sörösüveggel" - mesélt érzéseiről a fotós, akinek ezután megmutatták a Banksy munkáiról készült könyvet, és végül a verekedés elmaradt.


A művész elolvassa, mit írtak neki

Rickards azonban nem enyhült, és napokon keresztül azzal foglalatoskodott, hogy olyasmiket firkált a vendégház falaira, hogy Banksy, vagy Banksy a kábítószer, vagy Pon di Banksy, ami valami nagyon durvát jelenthet jamaikaiul.

Bájos, áltisis firkaháború kezdődött, mert a feliratokra a művész olyasmikkel válaszolt, mint hogy "Te éretlen fasz".

Később Banksy bocsánatot kért, és kerülte a fotóst, aki szerint mindezt csak amiatt tette, mert nap közben nem szívtak kokaint. Továbbá megijedt a hírtől, hogy Kingstonban napi négy embert lőnek agyon.

Később Banksy a jellegzetes jamaikai üdvözléssel, a one love-val is próbálkozott néhányszor. Sőt, elomdása szerint a városban járva minden feltűnő, turbános feketéről megkérdezte, hogy vajon ő Sizzla (egy másik híres dancehallelőadó). De a sértődött fotósokat köztudottan nem lehet kiengesztelni. Rickards elküldte a képeket az angliai lapoknak, a világ azonban nem vett tudomást arról, hogy Banksy arca már nem ismeretlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?