Űrbuszok járhatnak London utcáin

2008.12.09. 10:22
A napi 6 millió embert kiszolgáló londoni buszvonalakra új dizájnbuszokat állítanának be, amelyek nem szennyezik a környezetet, több embert szállítanak és éjjel pedig tele lehet pakolni áruval.

Még Az ember gyermeke című remek, Londonban játszódó scifiben sem álmodtak olyan szép buszt, mint most Hugh Frost, aki a híres londoni emeletes buszoknak teljesen új külsőt és motorrendszert tervezett. Az emeletes busz panoráma ablakokkal, napenergiával működtetve lenne egyszerre a nappali utasszállítás kedvence, míg éjjel az áruszállításé.

00

Frost korábban a londoni tömegközlekedésre kiírt pályázaton már benyújtotta ezt a tervét: a csuklós busznál ugyan rövidebb lenne (a kisebb 9,5 méter hosszú, a nagyobb 13,5 méter), viszont 43-mal többen férnek el rajta, plusz tele lehet pakolni digitális reklámokkal. A belső teret úgy találták ki, hogy rengeteg lehetőséget adjon a rugalmas átalakításra.

A környezetszennyezés miatt a buszt olyan akkumulátorral működtetik, amelyik automatikusan feltölt, amikor a busz megáll. Frost a nappali utasszállítás mellett arra is gondolt, hogy éjszaka se álljanak üresen a menő buszok: a belső rugalmas átalakíthatóságának köszönhetően 35 raklapot tudnak elhelyezni a belsejében. A buszt kerékbe épített motorral működtetik, így bármilyen irányba könnyedén tudja majd a sofőr irányítani.

Nappal Londonban hat millió utas 700 buszvonal 6800 járatán közlekedik, és még éjszaka is 100 éjszakai vonal működik.