Rézangyalok és japán menedzserek a Műcsarnokban

2004.03.05. 02:39
A bennem bujkáló Frei Tamás a kamerába nézve, szaggatottan, lassan artikulálva elismételte az összeget: "Igen, jól hallották, kettőmillió-négyszázezer forint egyetlen fürdőkádért!". Riporterünk a Lakástrend kiállításon járt a Műcsarnokban.
Tekintse meg képeinket!
Hidegfront közeledtével, amikor hasogat a fejem, és előítéletes leszek, több más tévképzetem mellett hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyedi formatervezésű design-termékeket kizárólag unatkozó milliomosfeleségek vásárolnak, akik leginkább az aromaterápia és az esti operaelőadás szünetében látogatnak lakberendezési boltokba, hogy aztán egy konyhabútor árát adják ki egyetlen kecsesen hajló króm krumplihámozóért. A Műcsarnok aulájába lépve éppen ezért némiképp meglepett, hogy a pénztár előtt ácsorgók nem testőrrel vagy személyi edzővel érkeztek, nem voltak sehol a férjük arany hitelkártyájával vadul hadonászó negyvenes úriasszonyok, vagy a méregdrága mobiltelefonjuk előlapját kedvenc körömlakkjuk színére polírozó harmincas szeretők, sőt a látogatók alapján akár a szemközti Monet-kiállításon vagy a Lehel piacon is lehettem volna.

A kissé drága, ezerháromszáz forintos belépő megvásárolása után pár prospektusvadász tinédzsert és egy megfontoltan haladó ötvenes párt megelőzve bevetettem magam a legközelebbi kiállítási terembe, de a lendületes kezdést sajnos megtörte a döbbenet, amit a "kokainfüggő bróker nappalija nagytakarítás után" fantázianevű bútorkombináció közepén elhelyezett plazmatévéből áradó kelta pop dallamok váltottak ki. A Corrs koncertfelvétellel ráadásul Vangelis egyik kései nótája próbált meg dacolni a szomszéd teremből, ezzel is bizonyítva, hogy a design már rég nem csak a jó ízléssel rendelkezők kiváltsága.

Kényelemhez a forma

A kiállítást egyértelműen a nyugodt vonalvezetésű topmenedzser-stílus uralja, ami ugyan flörtöl a feng shuival, de azért kitart a már megszokott fa-króm kombinációk mellett, és a kimért eleganciát legfeljebb néhány retro elemmel hajlandó megtörni. Mintha a formatervezők többsége az ázsiai mamutcégek igazgatótanácsát tartaná legfontosabb célcsoportnak: japánkertet idézően kimért terek, és hidegen tükröződő felületek, amiket sebészacél csillogású, ultramodern konyhagépek vagy éppen high-end szórakoztató elektronikai eszközök egészítenek csak ki. A standok egy része azért dacol ezzel a trenddel, van, aki furnérlemezből antikolt koloniál bútorokkal és rézutánzatú puttókkal száll harcba a látogatók kegyeiért, mások a fiatalos IKEA-életérzést próbálják egy más minőségre konvertálni.

Nyitvatartás
A lakástrend és design kiállítás március 7-ig látogatható a Műcsarnokban délelőtt 10 óra és este 7 között. Szombaton hajnali kettőig várják az érdeklődőket, este a kiállítás mellett koncertek és divatbemutatók is lesznek.
A kiállítók egy része nem bútorokat, hanem különleges csaptelepeket, és egyéb, kedvenc vízvezetékszerelőm által csak szaniternek nevezett terméket kínál, így nincs hiány formatervezett vécécsészéből és bidéből sem. A lekerekített, vagy éppen ellenkezőleg, számtalan élből álló kreációk azonban nem csak szebbek, mint az egyszerű fajansz, de ahogy azt a prospektusokból megtudtam, minden eddiginél különlegesebb élményt is nyújtanak a föléjük hajolónak. A haladás és a tudomány iránti őszinte lelkesedés akkor hatalmasodott el rajtam végleg, amikor megismerkedhettem azzal a modellel, aminek mikropórusoktól mentes felületén természetes ionzáró réteg található, így a szennyeződések nem tudnak megtapadni a falán, feleslegessé téve a vécékefe használatát.

Költséges szenvedély

A bennem bujkáló Frei Tamás a kamerába nézve, szaggatottan, lassan artikulálva elismételte az összeget: "Igen, jól hallották, kettőmillió-négyszázezer forint egyetlen fürdőkádért!". Eközben én zavartam pislogtam, a prospektust szorongató hostess pedig megpróbált úgy viselkedni, mintha nem tudná, hogy én tudom, hogy mindketten tudjuk, hogy nem tartozom a termék célcsoportjába, és momentán még akkor sem venném meg az ősi kínai fürdőket idéző, szobába is elhelyezhető kádat, ha esetleg kilencven százalékos árengedményt adna.

Klikk a képre!
"Természetesen van részletfizetési lehetőség is" - bökte ki végül, csak úgy a megszokás végett, majd a kezembe nyomott egy részletes tájékoztatót, amiből kiderül, hogy akár már hetvenezer forintos kezdő részlet befizetése után felállíthatom a nappalimban a kádat, de ha megelégszem egy hétszázezer forintos székkel, akkor a helyszínen csak negyvenezret kell leszurkolnom.

A hitelkondíciókat, illetve egy esetleges fogyókúra költségmegtakarítási tényezőit mérlegelve indultam el a kijárat fel, elhaladtam a formatervezés csúcsaként kiállított Ferrari F360 Modena mellett, még egy utolsó pillantást vetettem álmaim százötvenezer forintos csaptelepére, ami egy kínai buddhista kolostor mellett kanyargó forrás csobogását varázsolja közvetlenül a vécé mellé, osztottam, szoroztam, és végül úgy döntöttem, hogy inkább megnézzem, árulnak-e shopban formatervezett dugóhúzót esetleg híres desingerek által jegyzett fogpiszkálót.