A szipusoknak az orrukon folyik ki az agyuk

2005.11.23. 15:58
November közepén nyílt meg az orosz fővárosban az a kiállítás, amely többek között egy drogfüggő útját kíséri végig az első belövéstől a halálig. A kiállításon a látogatók nemcsak azzal ismerkedhetnek meg, hogyan kell egy rendes jointot megsodorni, hanem azzal is, hogy a drogfüggés a társadalom minden rétegét fenyegeti.

A szakadék szélén című kiállítást a Szentpétervári Viaszmúzeumok Szövetsége 2002-ben alkotta meg. Eddig húsz orosz városban mutatták be a Szövetségi Kábítószerellenőrző Szolgálat támogatásával, írja a MosNews.

#alt#
Fotó: MosNews.com

"A látvány sokkoló, de éppen ez volt a cél, bemutatni, hogy mit tehet a kábítószer az emberekkel." A szervezők még arra is felkészültek, hogy a látogatók a drogfüggés miatt eltorzult arcok vagy a kábítószeres anya formalinba tett csecsemője láttán esetleg eszméletüket vesztik, ezért a teremőrök ammóniát tartanak készenlétben.

A kábítószerezés kezdeteit bemutató ópiumszíváshoz például két kínai figurát gyártottak le, egyikük egy kékre festett priccsen fekve, autentikus ruhában szinte már elegánsan fogja a pipát, míg a másik férfi csipőre tett kézzel türelmetlenkedik.

#alt#

A nézőnek éppen kedve lenne kikapni a kezükből a pipát, de aztán jön a következő installáció, ahol feltűnik egy lány, akinek arcán angyali mosoly dereng, mikor először tép be, majd néhány hónap múlva már gyakorlott drogosként a földön fetreng egy tapasztaltabb, szétcsúszottabb arcú barátnője mellett, majd a végén kifordult, égre meredő szemekkel, kihullott hajjal, foltos bőrrel haldoklik, szinte felismerhetetlenül.

A viaszbábu-kiállítás nem szűkölködik a didaktikus elemekben. Jó példa erre az az installáció, ahol a látogatók a drogdílert a tükörben a Halálként, a fiatal vásárlót pedig lestrapált öregemberként láthatják. A viaszbábuk élethűnek nem nagyon nevezhetők, de azért a készítők ügyeltek a részletekre, még a drogosok piszkos körmeiről sem feledkeztek meg, az üszkös lábat és a fogyatékos csecsemőt ábrázoló bábuk pedig nagyon kidolgozottak.

#alt#

A kiállítás szerint a kábítószerezésnek csak az egyik mellékhatása az, hogy a drogost az orvoson kívül a rendőrök is kezelésbe veszik. Mint kiderül, a szipuzóknál két éven belül leáll az agykéreg rendes működése, ami a kiállítás képei szerint főként abban nyilvánul meg, hogy kifolyik az agyuk az orrukon (földhöz ragadtabb értelmezés szerint taknyuk, nyáluk összefolyik).

Az utolsó installációk egyikén a Queen frontemberének egy kevéssé ismert ábrázolása látható. Freddie Mercury háziköntösben, kockás pléddel a térdén ücsörög, a kísérőszöveg szerint azért, mert a sír szélére került a drogok miatt, azonban tudjuk, hogy ez erős csúsztatás, ugyanis a meleg énekes AIDS-ben halt meg.