Olivér
5 °C
8 °C

Sörszagot fúj a dunai szél

2004.07.15. 12:34
Egy kilométer hosszú szórakozóhely, vacogó pultoslányok és csocsóasztalok a folyóparton. A Dunaterasz alternatívát kínál az elhagyott pesti bérházak dekadens kerthelyiségeivel szemben. Már, ha egyszer végre jó idő lesz.
Hűvös, őszi szél sodorja a techno ritmusokat a budai rakparton, a Lágymányosi híd és a Petőfi híd között. Miniszoknyás pultoslányok vacognak a sörpultok mögött, bomberdzsekiben feszítő biztonsági őrök bújnak össze fázva, csak a gyrosárus izzad boldogan a forró nyárs mögött. Csak néhányan lézengenek a rakparton, ahova kiköltözött az összes budapesti szórakozóhely, amelyiknek már nem jutott lerobbant, szanálás előtt álló pesti bérház nyárra.

Próbaüzem

Tekintse meg képeinket!
A Petőfi hídnál, az A38 előtt a Zöld Pardon kihelyezett bárpultjával és New York-i gettófilmeket idéző olajos hordókkal kezdődik az utcahossznyi szórakozóhely, majd jönnek sorba a többiek: a Renegade, a Ping Pong, a kert nélkül maradt Romkert, a Moszkva téri szürkeség és húgyszag nosztalgikus elegyéből trendi szórakozóhelyet építő Moszkva tér bisztró, a nyári terasznak kissé különös elnevezésű Télikert, és a Kálvin téri aluljáróból hunyorogva előbújó Cha-cha-cha.

A szórakozóhelyek kihelyezett bárpultjai közé lacipecsenyék és mobiltelefon-promóciós standok ékelődnek, így egy derűs éjszakán akár azt is képzelhetjük, hogy a Sziget Fesztivál portól és gagyiárusoktól fuldokló főutcáján toporgunk éppen. A hatást fokozzák az egymás mellett sorakozó pultokból dübörgő különféle stílusú zenék: a dunai szél különös mixekre képes, így ha szerencsénk van, megtapasztalhatjuk, hogy milyen, ha egy keményebb drum and bass szám lassan átúszik az LGT Szól a rádió című slágerébe.

A szórakozóhelyek különféle stílusokkal készültek a nyári műszakra, a Renegade például a francia Riviérát idéző kényelmes nyugágyakat rakott ki a Duna-partra, a Cha-Cha-Cha viszont a kádárista Balatont varázsolta a Pázmány Péter rakpartra műanyag kerti székekkel, kemény viaszosvászon terítőkkel és megannyi muskátlival. A nyugágyak és a székek egyelőre még üresek, pedig a fagyos szélben is gyönyörű a kilátás a kivilágított Nemzeti Színházra, a pesti rakpart üres építési telkeire és a félóránként elhúzó HÉV-re.

Nem csak este

Klikk a képre!
A Dunaterasz nem csak sörrel és gyrosszal várja az érdeklődőket, esténként akár a lassan hömpölygő folyó mellett is csocsózhatunk, vagy felkapaszkodhatunk egy mobilszolgáltató mászófalára, ráadásul mindehhez a legjobb hazai dj-k vagy éppen neves alternatív zenekarok szolgáltatják majd az aláfestő zenét.

A terasz azonban nem csak sötétben mutat majd jól, a szervezők nappalra könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és kiállításokat iktattak be, így akár egy nyugágyban terpeszkedve is elvitatkozhatunk a magyar forgatókönyvírás jövőjéről, vagy egy eldobható söröspoharat szorongatva megbeszélhetjük az ökopolitikai alternatívákat.

Egyelőre még üres az utca, a változásokkal mint sem törődve rutinszerűen világítanak a jelzőlámápák, önfeledten forog a diszkógömb az üres tánctéren, és a szél csapkodja a mobilvécék ajtaját. Holnap viszont Aigner Szilárd és H. Bóna Márta felcsavarja a termosztátot, kitör a kánikula, ezért hétvégén már sorba kell majd állni a sörért, több százan fognak hullámozni ütemesen a tánctereken, és minden bizonnyal megjelenik majd a nyugágymaffia is, akiktől a legnagyobb tömegben is szerezhetünk majd kényelmes ülőalkalmatosságot jutányos áron.

A Dunaterasz programjából
DJ-k:
DJ Gerzson, DJ Minek (Tilos), DJ Pedrováts és DJ Malvin minden este a Télikertben
Pozsi, Zéró, Diamond, Meta a Moszkva tér bisztróban
DJ Magonyi, Badihali, Belányi és Márk a Romkertben
Superman, Infra Gandhi, Pedro, Badihali, Melo D., DJ Nagy - Nagyon Nagy, MADA (EGYP) a Cha-Cha-Chában

Koncertek:
Berkes Ensemble, Plutó zenekar, Nemes Bruders zenekar, Flaszteroid zenekar, Couscous zenekar a Télikertben
Skahecc, PASOundsystem a Renegade-ben

Kiállítások, előadások:
Fikció alkotói közösség: mozgó kültéri szobrok és dinamizált térplasztikák
Klub VH interart performansz
Németh Dániel (Magyar Narancs) fotókiállítása
Godot Dumaszínház a Moszkva tér bisztróban

Kerekasztalbeszélgetések:
A magyar forgatókönyvírás jelentősége és jövője: kerekasztalbeszélgetés és műhely
Ökopolitikai alternatívák, avagy hol vannak az igazi zöldek? (ZÖFI - Zöld Fiatalok Mozgalom)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?