A Közlekkaron nem melegítik fel a sört verseny előtt

2007.07.29. 16:22
Indexes blogokról hívtak minket beszelgetni a civis városba és ha már ott voltunk, elvegyültünk az EFOTT-os fesztiválozók közé és feltérképeztük, milyen debreceninek lenni. Kósa Lajos rajongókká válunk, női politikusokat ócsárlunk és Loki-sálat hordunk. Vigyázat, pozitív hangú beszámoló következik, egyenesen a közönség szájából!

Kedves debreceni vendéglátónk, Sixx a Comment:comból azzal hencegett napokig, hogy két óra alatt leérünk Debrecenbe. Persze a hangsúlyt mi vízfejű fővárosiakként a kínos "le" kötőszóra helyeztük, és gurgulázva nevettünk a vicces megjegyzésen. Minden ilyen vidéki próbálkozást a megapolisz jellegű fővárosunk felé vágyódással magyaráztunk, ezért itt szeretnénk bocsánatot kérni minden debrecenizésért, sajnáljuk.

EFOTT képekben

A napba öltözött várost tényleg meg lehet közelíteni két óra alatt, mivel európai értelemben vett autópálya fut a bejáratáig szinte. Tudták, hogy a világon egyedlüiként Debrecen rendelkezik a Tizenkét világverseny dicső városa címmel? Hiszen minden létező sporteseményt megrendeztek, amit csak lehet, és ezekhez uszodát, sportcsarnokot és stadiont építettek. A magyar futball EB-pályázat egyetlen vesztese Debrecen. És ha kultúra, akkor modern művészetek múzeuma, Kölcsey konferencia központ és sok más csoda.

Debreceninek lenni jó

Kósa Lajos focipályát ad át a Loki karmesterével

A debreceni polgárokhoz hasonlóan mi is kitörő lelkesedéssel közelítettük meg az aranyló Vekeri-tavat, ahol az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját rendezték meg. A mélyzöld erdőben vidám fiatalokat szólítottunk meg: "Iron Majdnemre jöttünk és nagyon állat, főleg, hogy tíz ismerősből nyolc tuti, hogy itt van. Ráadásul ez sokkal családiasabb, nincsenek idegenek" - válaszolja a műszaki egyetemista Szabi arra a kérdésre, miért jön az EFOTT-ra a Sziget helyett. A Nemnemsoha és Nagy-Magyarország-póló árushoz egészen közel álldogálva gyorsan rá is kérdezünk, pontosan milyen típusú idegenekre gondol. "A többi fesztiválon meg se lehet mozdulni a külföldiektől, ráadásul az olaszok heroinoznak, a hollandok szívnak, az északiak meg ekiznek" - hangzik a velős nemzetközi társadalomkritika. "Itt meg szerencsére csak magyar zenekarok lépnek fel, az meg úgyse érdekli őket" - teszi hozzá.

Ezen a napon magyarnak és debreceninek a legjobb lenni: elsőt nem is magyaráznánk túl, utóbbihoz a Győr felett aratott mesés győzelmet fűznénk csak hozzá. Sőt itt személyesen találkoztunk a világ legjobb orvosbloggerével, Meskó Bercivel is.

A fesztiválozók szerint a legtöbben a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói, legtöbben minden évben visszatérnek. A hajdúsági helyszín azért is különösen jó, mert teljesen ingyen van a közlekedés és úszni is lehet a hetijegyes karszalaggal. Mit fűzhetnénk ehhez hozzá?

A teljesítményközpontú város

Kósa Lajos egy fiatal sportolóval fog kezet

A pénteki nap csúcsa az EFOTT életében a Guinness-rekorder 100-as Sörváltó volt. "Délelőtt a méréssel kezdődött. A feladat, minél gyorsabban meg kellett inni fél liter sört. Azok közül kiválasztották a száz leggyorsabbat, köztük engem is" - meséli a műszaki egyetemista Vince. "Azt is írd bele, hogy a Közlekkar az egyetlen kar Magyarországon, ahol nem keverik ki a sörből a buborékot és nem is melegítik fel a sört a verseny előtt. Amúgy mi tízes sörváltót szoktunk nyomni. Leül tíz ember egy asztalhoz. Egymás után isszák a sört, akkor jöhet a következő, ha az előző kiitta a korsót és odacsapta az üreset az asztalra. Ha csak egy valaki kihányja vagy melléönti, oda a rekord. 1,7 másodperc a csúcs egy személyre, a tíz főre pedig 28 másodperc" - diktálja és bőszen jegyzetelünk. Vince egyéni csúcsa 5,5 másodperc, a mai napon rontott, de még így is bekerült 6,4-gyel a legjobb százba.

A Guinness-rekord ugyanezzel a szabállyal, de 100 ember között zajlott, igaz könnyített, EU-szabványú sörváltó szabályokkal. "Itt csak 4 deci jut egy emberre, ami hát azért sokkal csírább, mint amit mi magyarok megszoktunk" - szól egy büszke hang és egymás szavába vágva dicsőítik az EFOTT közönségét és a sikerrel záródó rekordkísérletet.

Itt igényesebbek az emberek

Kósa Lajos átadja az M35-ös egy szakaszát

"Keressük a helyes fiúkat, de eddig egyet se láttunk. Addig is iszunk, táncolunk a Zúzdánál. Azért tetszik, mert nincsenek külföldiek, sokkal családiasabb" - mondja Judit, aki a Pázmány bölcsészkarára jár és nyeremény hetijeggyel vesz részt a fesztiválon, amit nagyon élvez. "Nyilván azért nem látsz helyes fiúkat, mert az egyetemisták mind gigabájtszerűek és monitorfejűek" - kiabál közbe Nyunya, aki ugyan nem jár egyetemre, de éppen Juditot fűzi ugyanannál az asztalnál.

"Igényesebbek itt az emberek, nem fekszenek a porban és fürdenek is minden nap" - érvel az EFOTT mellett Szilárd, majd István barátja percnyi gondolkozás után hozzáteszi, a pozitívumok között van, hogy olcsó a pia és dolgozni sem kell. Pécsről utaztak Debrecenbe, hét óra autózás után nincs sok idejük ránk, indulniuk kell felhajtani valami csajt.

A debreceni szólás-mondás

Kósa Lajos régi könyveket adományoz

Az előző cikkben már jeleztük, hogy igenis van új gerappa, de kutatóink nemcsak a szó etimológiáját vizsgálták, hanem röviden be is mutatjuk azt. Az EFOTT jelszava, 2007 gerappája a Nefürgyéle, amit 2-3 kurjongatás per perc sebességgel égetnek el a fesztivál résztvevői. Ráadásul pár éve még csak rendszergazdák és műszaki egyetemisták mondogatták szinte kényszeresen, hogy "igen... nem... az ellen nem véd", az új internetes jelmondatot viszont már pólóra nyomják, sőt volt olyan zenekar, amelyik a koncerten spontán beleénekelte legnagyobb slágerébe is. ( Road, Ne mondd ki!) A kurva és a hozzá jó előre bejelentkező kuncsaft interneten terjedő telefonbeszélgetéséből kivágott szlogen először tavasszal tűnt fel, a Hegyalja Fesztiválon állítólag már nagy sláger volt, azóta ráadásul naponta fél tucat újabb változat kerül fel a netre, ezért nem meglepő, hogy még a negyvenes pénztárosnő sem hökkent meg a pizzás bódénál, amikor valaki köszönés helyett csak szenvtelen hangon annyit hadart, hogy Nefürgyéle. Szívesen, máskor is. (Hallgassa meg itt, ha képbe akar kerülni!)

Galgamenti csajozós csárdás

A debreceni Hajdú Táncegyüttes sátrában, a Kispál-koncert ideje alatt öt embert és egy négytagú népizenekart találunk. "Nagy-Magyarországról bármit eltáncolunk, amit kérnek az emberek, napközben harminc-negyvenen is vannak itt" - mondja Pisti, az együttes táncosa, miközben galgamenti csárdást húznak mögöttünk. Pár órával később bizarr pornójelentbe illően a hegedűssel csókolózik valaki a sátorban, miközben mi boldogan figyeljük a táncszínház előadását.