Víkendfétis

2007.06.28. 22:15
Harminc éve nem történt ilyen és még harminc évig nem is fog. Egyszerre örülhetünk az év felének és a teliholdnak. Zenekari manőverek a sötétben, Skaland a tűző napon. Jazz, világsztárok és S.Z.A.R. Múltheti fellépők az ország másik végében. Hétvégi ajánlónk szigorúan a zene és a fétis jegyében.

Kezdetnek íme két tuti budapesti program szombatra. Először is Európa "egyik legnagyobb zenei eseményén" az 56-osok terén, azaz a Felvonulási téren, a rózsaszín telekommunikációs cég óriási ingyenkoncertjén Bryan Adams lesz a sztárfellépő, Rúzsa Magdi pedig a felvezető. A Kapcsolat hirdetésorgiájára idén is több százezer látogatót várnak.

Ezzel egyidőben a soroksári úti Gyárban Frusztráció Fétis Játszóház lesz, a párhuzamosan futó T-Mobile-os rendezvényhez hasonlóan sokadszorra. Ide azonban szigorú dresscode szerint (pl. latex, gumi, fém, bőr, lycra, pvc, csizma, álarc) és csak 18 éves kor felett engedélyezett a belépés.

Telihold Szentendrén, Kottafeszt Hajdúböszörményben

Csütörtöktől szombatig tart Hajdúböszörményben, a Fürdőkerti Szabadidőközpontban a 16. Kottafesztivál, amely idén rendhagyó módon egy hónappal korábban kerül megrendezésre. Számos hazai sztárfellépővel (pl. Mistery Gang, Zanzibár, Gangsta Zolee, KFT, The Moog, Kowalsky és a Neo) és egyéb tehetséges zenekarokkal, Zöld teaházzal, Nagyapa koktélbárral és dj-kel a Groovenation sátorban.


The Moog

Goával, triballel és elektróval ünnepelhetjük Szentendrén, a Lajos-forrás felé menet, nem túl magasan a hegyoldalban az idei év felét, ami egyedülálló módon most teliholdat is jelent majd. Egyesek már hetek óta érezni vélik ennek hatását, villamoson, tetőn, vagy a konyhában; szombaton a bulin többek között Sakal, Kraak, Ninth, illetve Remete és Tempo zenélnek majd, a dömörkapui elágazástól tíz percre.

A herceghalomi Kozáromy-tónál rendezett, szintén szombati buli neve a sokatmond nevű Party. Czellux (Neospirit), Psylocke (drugadiXX), Jorgi&Aztek (Nino-Team), Green Cosmos. Mindenki döntse el maga.

Dzsezz


Az Irakli Louis Ambassadors
Jazz szempontjából is sűrű hétvégénk lesz. Bánkon lesz például a kétnapos IV. Louis Armstrong Jazzfesztivál. Pénteken a Határőr Big Band és az Irakli Louis Ambassadors zenélnek, szombaton pedig a holland Antoine Trommelen Quartet, a Jazz Steps, illetve délután négytől hatig a Tó Hotel kertjében is lesznek koncertek a Louis Armstong szobornál.

Szombathelyen múlt vasárnap kezdődött és szombaton ér véget a Lamantin Jazzfesztivál és Improvizációs Tábor. A koncertek a Fő téren, a Lamantin Klubban és a kávéházakban. Pénteken Csapó Krisztián and The Morgen Groove, az izlandi Mezzoforte és a lengyel Janusz Muniak Quartet, szombaton pedig a Gyárfás Kvintett, a Babos Project Special és a francia Service Maximum lép fel.

Budán kedden, a Millenárisban lesz talán a hét legnívósabb jazzeseménye, ahol a Medeski, Scofield, Martin and Wood kvartett improvizálgat majd világhíresen. A Medeski, Martin and Wood trióhoz legutóbbi albumukon csatlakozott John Scofield, akit sokan a világ legjobb progresszív jazzgitárosának tartanak.

S.Z.A.R., de jó

Pénteken és szombaton rendezik meg Szabadszálláson a S.Z.A.R.-t, azaz a Szabadszállási Amatőr Rockfesztivált. A koncertek előtt, után, között kispályás foci, íjászat és motoros felvonulás, valamint Házibuli sátor. A hétvége legjobb vörösboroskólás buliján olyan zenekarok lépnek fel, mint a Házmester, a Hisztéria, vagy a Hatás alatt, de hogy az a-betűsöket se hagyjuk ki, zenél az Agregator és az Alcohol is, de lesz Slipknot és System of a Down tribute zenekar is (s-betűsök). Közel harminc koncert, a belépés díjtalan.


Type O Negative
A hétvége két másik nagy rockeseménye hétfőn és szerdán lesz, mégpedig a PeCsában. Június 2-án a brooklyni, örökké depressziós Type O Negative ad koncertet, és mivel Peter Steele-ék legutóbbi albuma, a Dead Again (jellegzetesen zöld-fekete borítóján Raszputyinnal) helyenként kellemesen nyersre sikeredett, akár jó kis buli is kerekedhet a hétfő esti fellépésből. Főleg, hogy a W.A.S.P lesz az "előzenekar", bár csak egy eredeti taggal, Blackie Lawless énekessel, aki azonban annak idején majdnem eljátszotta a rossz terminátort az Ítélet napjában.

Szerdán pedig Heaven and Hell, szintén a PeCsában. A név a Black Sabbath Ronny James Dio énekessel fémjelzett, "második legsikeresebb" korszakára utal. Nem is fognak korábbi számokat játszani, viszont ott lesz Iommi és Butler az eredeti felállásból. Ez van, ilyen éveket élünk. Nagy rajongónak kell hozzá lenni, az biztos.

Skaland, west-coast hiphop és egy csajbanda

Már szerdán elkezdődött, de egészen vasárnapig eltart a Nagy Skaland a négyhektáros óbudai Ártér Kultúrparkban, a Római-parton, ami immár az ötödik, a név tehát valójában 5kaland, de ez teljesen lényegtelen. Külföldi fellépők a német Baboonz (péntek) és a cseh Prague Ska Conspiracy (szombat), de nem kevés ismerős magyar név is ott lesz, mint a Pannonia Allstars, az Irie Maffia, a Ladánybene 27 vagy a Tigris. Örömzenélés váltásban.

De Óbudára látogat szombaton a Dilates Peoples is. Halállaza nyugis underground hiphop ez Los Angelesből, a hajógyári Mokka Cukkában fellép a new york-i Alchemist is, valamint lesz graffiti, break és beatbox bajnokság is. Az Art-East Festet eső esetén az Events Hallban rendezik.

A Tűztate-ben, pénteken, a nyári Trash City Club harmadik buliján egy magyar "girlband", a Handle with Care zúz majd egy nagyot, utána pedig a cseh The Air Collective és a Gonzo lépnek fel élőben. A dj pultnál Miss Lucifer és Killbert.

Mindeközben javában tart majd a II. Akanak Fesztivál a West Balkánban. Az akanak cigányul azt jelenti "most". EtnoRom, Romano Drom, Parno Graszt, ingyenes folkfesztivál csütörtöktől vasárnapig a WB-ben.

Az Enola Gay nem a homokosokról szól

Az OMD több, mint tíz éve nem adott ki új lemezt, de idén újból turnézik, ráadásul az eredeti felállással. Július 3-án a bécsi Arenában is fellép az Orchestral Manoeuvres in the Dark, olyan new wave és szintipop klasszikusok szerzője, mint az Enola Gay, az Electricity vagy a Bunker Soldiers. Simán belefér a programba, ha a szerdán induló Volt fesztiválra egyébként is kilátogat az ember. Sopronban az első két nap fellép többek között a Roots, a Laibach és Daddy G a Massive Attackből: ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a nagy zenei fesztiválok magyarországi szezonja.