Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemcsak a burzsujoké a golf, bár mégis

2007.05.19. 15:17
Magyarország egyik legnagyobb ingatlanberuházása a Budapest Gate, egy ír-izraeli konzorcium épít komplett falut a Bicske határában található ipari területen. A 300 millió eurós projekt épületei, a szállodák, a wellnessközpont és a közel kétezer lakóház Magyarország kilencedik 18-lyukú golfpályája köré épül. 2009-re várhatóan készen is lesz a sebészi pontossággal nyírt, füves, lyukas zöldterület, az ipari tóból átalakított homokos, úgynevezett beach-csel. A marketingszöveg szerint a golf mindenkié, a pénteki alapkőletétel mégis az önjelölt felső tízezer képviselőinek felvonultatásával zajlott.

Most már biztosnak tűnik, hogy Budapesttől 38 kilométerre felépül Magyarország kilencedik 18-lyukú golfpályája. A bicskei Budapest Gate névre hallgató beruházás nem egyszerűen golfpálya lesz, a marketingesek a golffalu nevet adták neki, ugyanis lakóingatlanok, szálloda, konferenciaközpont, termálfürdő és látványtó építésére is készülnek. Az alapkőletételt pénteken tartották, a terület egyelőre nélkülözi a jövőbeni luxusfalu fényét, az épületek elkészültét és a golfpálya nyitását 2009-2010-re ígérik. Az Index eltöltött néhány órát a magyar új arisztokrácia társaságában.

300 millió euró házra, fűre, lyukakra

A 300 hektáros beruházás várhatóan 300 millió euróba fog kerülni, tudtuk meg Arie Yom-Tovtól, a befektető Hollyworld Enterprises képviselőjétől. Erdei Bálint, az ír-magyar konzorcium hazai értékesítési és marketing igazgatója azt is elmondta, Magyarország egyik legnagyobb volumenű beruházásáról van szó: 360 villaépületet, 700 társasházat és 800 ikerházat terveznek, mindezt szuper bioóvodával egy hatalmas tó és golfpálya köré. A számokon már meg se tudtunk döbbeni, a sajátos közegben addigra igazán megszeppentnek tűnhettünk az alapkőletétel helyszínén. Volt olyan befektetőfeleség, aki tetőtől talpig Gucciban érkezett, egy magányosan álldogáló üzletember pedig arra hívta fel figyelmünket, hogy sokan rajta felejtették a márkajelzést drága öltönyükön. A sorok közt olvasva így megértettük, nem a golftársadalom képviselői voltak hivatalosak az alapkőletételnek nevezett exkluzív koktélpartira, inkább az ír-izraeli koprodukcióban létrejött befektetésbe potenciálisan betársuló üzletemberek tájékozódnak a lehetőségekről.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Káprázatban így nem volt hiány, a csúcspontot az alapkőletétel jelentette. A ceremónia jet ski-bemutatóval kezdődött, majd egy fekete helikopter hasította keresztül az eget bámulatos légi trükközésekkel, az alján egy betonkockával, az alapkővel. Yom-Tov felfedezhette az aggodalmat arcunkon, elmesélte ugyanis, hogy egy kezdőknek való teljes golffelszerelés 100 ezer forintba kerül, a pálya használatának költsége pedig pár ezer forint egy napra. A költségeknek megfelelően nem ez Magyarország tömegsportja, a Golfszövetség adatai szerint ma háromezer magyar tekinthető rendszeres játékosnak.

Az ingatlanokat viszont nem kizárólag a nagyon gazdagoknak szánják, bár medencés villák is épülnek, de lesz olyan lakás is, ami a többihez hasonlóan a pályára néz, és már 20-25 millió forintért is meg lehet vásárolni. Az előadás egyes részeit tapsvihar köszöntötte, a hangulatot végül tűzijátékkal, és a sztárvendég, az ír Christy O'Connor Jr. golfbajnok nyitóütésével fokozták.

Szép színes növények, sok sok tó

Christy O'Connor Jr. egyébként hazája leghíresebb, nagy tisztelettel övezett golfjátékosa, nem is érdem nélkül. 1989-ben a nyolcvan éve a világ legrangosabb golfeseményén, a Ryder Cupon egyszemélyben, egyetlen ütéssel védte meg Európa becsületét az Egyesült Államok ellen. Nyugdíjas éveire O'Connor golfpályatervezőnek állt, világszerte alkot, negyvenedik munkája a 104 hektáros bicskei 18-lyukú pálya lesz. "Európa második legszebb pályája díjat kaptam az ír PGA Palmatone pályáért, az ihleti a bicskei tervezést. Figyelem a területet, ahhoz képest alakítom a pályadizájnt, imádom a színeket, amit a növények telepítésével érek el. Bicskén sok tavas kompozíciót képzelek" - mondta az Indexnek.

"A golf nem az elitnek szól, mindenki sportja" - hallgattuk egyre nagyobb megnyugvással Christy O'Connor Jr. szavait. A szakember egy magyar golfgeneráció felcseperedését vizionálta, de beszélt a golfpályák turistákat vonzó erejéről is. Példaként Írországot említette, ahol az 500 golfpálya és az azok köré épült szolgáltatások 130 ezer embernek teremtettek munkalehetőséget, az ország csak a golfozni vágyó külföldi turistákból évi 200 millió euró bevételre tesz szert. Ha igaza lesz, nagyon fogunk örülni, ugyanis Magyarország a régióban igen rosszul muzsikál a golfpályák számát illetően. A cseheknek például 68, a lengyeleknek 24 van belőle, nekünk ez a bicskei lesz a kilencedik. De hátha megerősödik a hazai középosztály, mire elkészül, és képes kifizetni a költséges golfoktatást, felszerelést, és nemcsak háromezernek adatik meg, hogy ütővel játszhat, lyukra.