Imre bácsi nagyon lenyomná Szalacsi Sándort

2005.11.20. 12:18
Úgy látszik, hogy az öttusa, a vízipóló és a lengőteke mellett az ismeretlen balfácánokból való online-sztár-faragás is magyar nemzeti sport. Terjed az interneten a legújabb versenyző, a Túl sok etetés című film, ami vagy hírességet akar csinálni Imre bácsiból, vagy nem.

A műfaj lényege köztudottan az, hogy találjunk egy borzasztóan hülye/retartdált/fogyatékos/öreg embert, beszéltessük, aztán lehet nevetni. Nehogy bármiféle rosszalló hangsúlyt érezzenek ki a szavainkból. A nyomorultakon való nevetés nagyon ősi és még annál is mélyebben emberi dolog, titokban mi is gyakoroljuk, Uhrin Benedek és Szalacsi Sándor óta pedig elfogadott viselkedési forma. Mielőtt Ön rálegyintene, hogy ez szemétség, gondolja végig, hogy az online sztár végül is híres lesz, és egyszerre csak egy rakás ember kezd foglalkozni vele, ami jó eséllyel sosem történt meg az életében, hiszen pont amiatt lett online sztár, hogy értelmezhetetlenül kommunikál.

Amúgy is, például Marcus Aurelius mennyit nevethetett bénákon.

Vaskos csabak forever!

A legfrissebb projekt horgászos, ami a szívünkhöz közel áll, az etetés szó címben való szerepeltetése még inkább. Lényegében arról van szó, hogy a videókamera kezelői egy tó partján beszélgetnek Imre bácsival, aki öreg és félig vak, mégis van pontos elképzelése az etetőanyag vízbe juttatásának módozatairól.

A filmet igazán étvágygerjesztően csomagolta be a projekt két motorja, Fekete Jéé (aki fotós, VJ, operatőr és rendező), illetve Vidéki Béla, akit az Est FM-ről ismerhet az, aki ilyesmire bukik. Supermannal volt közös műsora. A szájt egyszerű, de csinos a japános ponttyal a közepén, a menüsor ikonjai még annál is csinosabbak.

Az egész cuccon az érződik, hogy a készítők előre kitervelten online sztárt akarnak faragni. Annak idején ez olyan jól sikerült Etelének Uhrin Benedekkel, hogy ez a vágy végül is teljesen érthető. Ezt a célt szolgálják például az Imre bácsi szövegéből kivágott kis hangfájlok, amiket le lehet tölteni, és meg lehet hallgatni, sőt van felület az olvasók saját hangjainak feltöltéséhez. Azt Önök fogják eldönteni, hogy lehetséges-e kultfigurát lombikban kitenyészteni.

Tizenötször debilebb

Maga a film nekünk egy kicsit unalmasnak tűnt, Imre bácsi ugyanis várakozásainkkal ellentétben nem a világ legnagyobb hülyéje, sőt egyáltalán nem az, hanem tök értelmeseket mond, csak úgy beszél, ahogy az ő korában a falusi férfiak szoktak. Na jó, párszor mond vicceseket, de nem az a monitorleszakító kretén, aki elvinne egy több mint tíz perces filmet. Én járok horgászni, és több évtizedes szakmai tapasztalataim birtokában ki merem mondani: tegyenek ki tetszés szerinti magyar horgászvíz partján, és az első hat szembejövő ember között mutatok egy olyat, aki tizenötször debilebb Imre bácsinál, és viccesebben kommunikál egy beragasztózott Markos Györgynél.

Akkor talán az lenne az üzenet, hogy bárki lehet online sztár, akit megfelelően tálalnak, plusz mélyen emberi? Lehet, hogy dupla csavarral van dolgunk? Ha gondolja, nézze meg a filmet, és írja meg nekünk, hogy Ön szerint mi is ez az egész!