Felakasztotta magát, installációnak nézték

2007.09.04. 11:12
A Lángoló Ember fesztivál utolsó napjai sem teltek botrány nélkül múlt hétvégén, egy férfi felakasztotta magát a sátrában, ráadásul az arra tévedő több ezer járókelő két órán keresztül hitte azt, hogy amit lát, az dekoráció. A fesztivál ettől függetlenül zökkenőmentesen zajlott, bár láthatóan egyre többen ábrándulnak ki belőle.

Múlt héten már beszámoltunk a nevadai Black Rock sivatagban rendezett Burning Man, azaz Lángoló Ember fesztiválról, amelyen szerda hajnalban sokak csodálatát, illetve felháborodását okozta, hogy egy a fesztiválban csalódott merénylő idő előtt gyújtotta fel a négynapos rendezvény szimbólumát, a több mint 13 méter magas Embert. A gyújtogatót akkor elkapták, az óriástákolmányt szombat estére pedig újból felállították, hogy a fesztivál csúcspontjaként aztán hivatalosan is lángba borítsák.

Kortárs művészet, a lángoló ember kultusza

Ám mindezt megelőzte még egy incidens, mégpedig csütörtökön, amikor egy fesztiválozó felakasztotta magát, ráadásul a rendezvény egy kifejezetten forgalmas helyén. Ez az első öngyilkosság a fesztivál 21 éves történetében, mondta az ügyben felelős Mark Pirtle, aki hozzátette még, hogy az öngyilkos férfi két órán keresztül lógott a sátrában, ám ez mégsem tűnt fel az arra elhaladó 36 ezer embernek, többek között a barátainak sem, mindenki azt hitte ugyanis, hogy amit lát, az csupán akcióművészet.

Ez nem annyira meglepő egyébként, hiszen az 1986 óta megrendezett Burning Man fesztivál célkitűzése szerint egyfajta közösségi-művészeti kísérlet, a kollektív önkifejezés évente ismétlődő radikális formája (sok kép erre, itt pedig érdekesség szerint válogatva). A fesztivál elődjét a hetvenes évek végén erős szálak fűzték a nudista szubkultúrához is.

A Black Rock City lakókocsiparkban az ügy kivizsgálásának idejére ideiglenes hullaházat állítottak fel.

Idén a 40 ezret is meghaladta a Renótól északra rendezett fesztivál látogatóinak a száma, ráadásul idén először a wi-fi szolgáltatást is megoldották, így sokan folyamatosan közvetíthették a történéseket. Egyes beszámolók szerint a Google alapítói is jelen voltak a Black Rock sivatagban.