Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Felakasztotta magát, installációnak nézték

2007.09.04. 11:12
A Lángoló Ember fesztivál utolsó napjai sem teltek botrány nélkül múlt hétvégén, egy férfi felakasztotta magát a sátrában, ráadásul az arra tévedő több ezer járókelő két órán keresztül hitte azt, hogy amit lát, az dekoráció. A fesztivál ettől függetlenül zökkenőmentesen zajlott, bár láthatóan egyre többen ábrándulnak ki belőle.

Múlt héten már beszámoltunk a nevadai Black Rock sivatagban rendezett Burning Man, azaz Lángoló Ember fesztiválról, amelyen szerda hajnalban sokak csodálatát, illetve felháborodását okozta, hogy egy a fesztiválban csalódott merénylő idő előtt gyújtotta fel a négynapos rendezvény szimbólumát, a több mint 13 méter magas Embert. A gyújtogatót akkor elkapták, az óriástákolmányt szombat estére pedig újból felállították, hogy a fesztivál csúcspontjaként aztán hivatalosan is lángba borítsák.

Kortárs művészet, a lángoló ember kultusza

Ám mindezt megelőzte még egy incidens, mégpedig csütörtökön, amikor egy fesztiválozó felakasztotta magát, ráadásul a rendezvény egy kifejezetten forgalmas helyén. Ez az első öngyilkosság a fesztivál 21 éves történetében, mondta az ügyben felelős Mark Pirtle, aki hozzátette még, hogy az öngyilkos férfi két órán keresztül lógott a sátrában, ám ez mégsem tűnt fel az arra elhaladó 36 ezer embernek, többek között a barátainak sem, mindenki azt hitte ugyanis, hogy amit lát, az csupán akcióművészet.

Ez nem annyira meglepő egyébként, hiszen az 1986 óta megrendezett Burning Man fesztivál célkitűzése szerint egyfajta közösségi-művészeti kísérlet, a kollektív önkifejezés évente ismétlődő radikális formája (sok kép erre, itt pedig érdekesség szerint válogatva). A fesztivál elődjét a hetvenes évek végén erős szálak fűzték a nudista szubkultúrához is.

A Black Rock City lakókocsiparkban az ügy kivizsgálásának idejére ideiglenes hullaházat állítottak fel.

Idén a 40 ezret is meghaladta a Renótól északra rendezett fesztivál látogatóinak a száma, ráadásul idén először a wi-fi szolgáltatást is megoldották, így sokan folyamatosan közvetíthették a történéseket. Egyes beszámolók szerint a Google alapítói is jelen voltak a Black Rock sivatagban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?