Kerthelyiség-kalauz igényeseknek és igényteleneknek

Az Index ultimate kerthelyiség-kalauza a nyáréjszakák hatékony eltöltéséhez. Árak, térképek, részletes leírások az este nyolctól hajnal négyig tartó időszak túlélésére.
Bohémeknek

Bonzai-kert:Szőke raszta lányok nadrágra húzott batikolt ruhában tüzes pálcákat pörgetnek? Ne legyenek ilyen előítéleteink a goával kapcsolatban, és ha már a Római-parton járunk, látogassunk el a partszakasz északi végén található Bonzai-kert nevű intézménybe. A jellegzetes csónakházkülsőt viselő komplexum előterében fedéllel egybeszerkesztett (eső!), támla nélküli padokon ülhetünk szembe barátainkkal. Az ülőalkalmatosságok mögött kicsiny házacska, festékszóróval készített bonzai-jal a falán, egyetlen bárpulttal, ahol 330 és 350 forint közötti áron csapolják a korsó sört. A ház mellett sövénnyel körbevett füves terület nyílik, ahol gyékényeken heverészhet a nagyobb részt bringával járó, goásokból és nemgoásokból álló közönség. Itt tartják a Goafoci nevet viselő bajnokságot is kedden és csütörtökön, illetve a Deep Smile Cafét, amelynek rezidense Virág. A partikon a goánál szinte elengedhetetlen tábortűz is lobog, és a családias hangulatú kertben olyan megható leletekre bukkanhatunk, mint például a lengőteke.
1038 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpark 124.(Római-part)

Tekintse meg képeinket!
Holdudvar: E szofisztikáltnak tűnő helyet már megtalálni sem egyszerű, hiszen az ELTE-BTK főépületének egyik belső udvarán rejtették el. Viszont a Holdudvar üzemeltetői és látogatói mondhatják magukat egyedül szerencsésnek, amiért az idei nyár eddig nem sikeredett valami szívmelengetőre, ugyanis a tömör és magas falak között kánikulában kellemetlenül megreked a hőség, amit a tér fölött megannyi napkorongként lebegő, narancssárga lampionok látványa sem enyhít. Akit nem nyomaszt az egyetem közelsége, az absztinens partnereikkel üldögélő kosztümös közgazdász- és jogásznők, valamint a tarsolylemezes történészhallgatók társasága, az bátran járjon a Holdudvarba, ahol egy korsó sört 310 és 460 forint közötti áron vásárolhat meg, éhségét pedig különböző grillezett, pitában árult ételekkel csillapíthatja. Bicikli elhelyezésére számos lehetőség adódik a békésen hamburgerezgető biztonságiőr-család közelében, de ezzel - annak ellenére, hogy csütörtök este tömve volt a hely - rajtam kívül csak ketten éltek. Nagy előnye a Holdudvarnak, hogy nem érinti a szabadtéri szórakozóhelyek állandó problémája, az égbekiáltó széktelenség, mert a viszonylag szűk tér rogyásig van rakva különböző ülőalkalmatosságokkal. A Holdudvar zenei programokkal is szolgál: egyebek közt keddenként Jutasi és Konrád andalító Ibiza-technóját hallgathatjuk, szerdánként Negro játszik. A távozótól az egyetem egyik pincebejárata fölötti, hátborzongató felirat búcsúzik: "II.ik PHYSIKAI INTÉZET ÉSZLELŐ HELYISÉG
1085 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Kultiplex:

Nézze meg a képeket!
Nézze meg a képeket!
Az egykori Kinizsi moziban berendezett hely az állandóságot képviseli a szórakozóhely bizniszben. Megnyitása óta maradt az underground közönség törzshelye, egyesek szerint egy ideig be sem engedték az embert kopott mackófelső nélkül. A Kulti néven közismert, télen koncertterme jogán létező szórakozóhelybe a nyárra nyíló udvar lehel életet. A huszonnégy órán át nyitva tartó Kultiplexben meglepő módon 800-1000 forint között jól elkészített frissensülteket rendelhetünk, amelyek elfogyasztására azonban inkább a ska zenétől és progresszív elektronikus ritmusoktól mentes nappali órák alkalmasak.
IX. kerület, Kinizsi utca 28.

Mokka Cuka!: Most tekintsünk el attól az apró, de zavaró ténytől, hogy a kulturált szórakoztatóipari egység neve egyszerűen idegesítő, hiszen egy mulatóhelyet inkább az általa kínált szolgáltatások minősége fémjelez. És a Hajógyári-szigeten fekvő Mokk... (hagyjuk) valóban igényes dolgokkal jön elő: rendkívül finom, miniatűr ételadagok középmagas árakon, minden este parti, a természet és a folyóvíz közelsége az arra vágyóknak, igényes, nagyrészt fonott kerti bútorok, és a hajópadlós, magasított pult is barátságosabb, mint a Sziget idején, amikor poros, punkfrizurás osztrák fiatalok döglenek rajta. A III. kerületen kívül lakó gyalogosokat és a lusta biciklistákat azonban arra figyelmeztetnénk, ne ígérkezzenek el felelőtlenül a Mokka Cukába, mert végül úgysem szánják rá magukat, hogy elbumlizzanak odáig, szemben az idei nyarunkat jótékonyan kiszellőztető északi széllel. Pedig megérné kimenni, mert odaköltözött Budapest két nívós, évek óta tartó partisorozata: szerdánként Palotai és Cadik Rewindol, csütörtökönként Naga és Kevin Ablak-A-Dubra című sorozatát hallgathatjuk. Július 24-én szombaton pedig nem más zenél ott, mint Dj. Vadim a Ninja Tune-ból.
1030 Budapest, Hajógyári-sziget, túl a K-hídon

Ráckert: Már rengeteg befutás előtt álló írót, költőt és műfordítót megihletett a Ráckert fehér murvája, a két, fröccsszagú bárpult és a bányászöltözőket idéző illemhelyiség. A zöld fémasztalok közt cikázva estéről estére egymás kapcsolati hálóját rángatják itt a bölcsészlányok és az esztétika szakot kilenc év alatt abszolváló bohémek, akik a társadalom nyomásának engedve kreatív reklámszakemberként tengetik mindennapjaikat, esetleg nagy ívű minisztériumi projektekre pályáznak.

A Ráckertben megfordulnak progresszív szellemiségű biciklisfutárok és ebédidőben titokban Kunderát olvasó titkárnők is. Ez utóbbiak előszeretettel hívják egymás közt sráckertnek a helyet.

Amióta minden kiürített pesti bérházban trendi rommulató nyílik, a Ráckert egyre kevesebb embert vonz, bár a rosszindulatú konzervatívok még most is úgy tartják, hogy ha egy álmatag bolgár kamionsofőr az Erzsébet hídról levezető szerpentinről a mélybe hajtatna tizenöt tonnás Ivecojával, másnap pártolók és tagok híján felfüggesztené működését a Baloldali Ifjúsági Társulás és az Új Generáció is.

Sarkkert: A Margitsziget Pest felé eső oldalán, a bejárathoz közel található a Sarkkert, ami a biciklivel és Maci Laci feliratú bringó-hintókkal közlekedők oázisa. Lenne, mert a fent említettek felfoghatatlan okokból igen kevéssé kultiválják a patinát izzadó, belső-pesti romházakhoz képest bizony kissé sivár és szeles grundon található kocsmát. Így a Sarkkert fő profilja délutánonként a strandolás utáni fáradt beszélgetés marad. Opcionálisan ehetünk a finomabbnál finomabb grillételekből, és nagyokat kortyolhatunk a legendásan olcsó és kipróbáltan fejfájdító fröccsből, miközben a kerítés bukszusain át feltűnés nélkül stírölhetjük a rekortánszőnyegen futó sportemberek inas combjait. Mindezt padokon és alkalmas faszékeken ülve, illetve a szőnyegekkel borított, nagy dobogón tespedve tehetjük. A Sarkkert gyakran válik biciklis felvonulások kiindulópontjává, zenei rendezvényekkel többnyire csak ilyenkor szolgál. És hogy éjszakánként mi folyhat ott, ki tudja azt? Ki megy ki éjjel a Margitszigetre?
1138 Budapest, Margitsziget

Szóda Udvar: A VII. kerületi romvidék zűrös ügyei miatt idén új helyszínen nyitott a romos szórakozóhelyek klasszikusa, a Szóda Udvar. Gyakran választják aktuális esti szétesésük helyszínéül az Udvart biciklis futárok is, de a csütörtök esti leltár szerint a futárokon kívül kapásból ott volt negyvenhárom bölcsészhallgató, harmincegy jogász, tizenkét újságíró, egy pornósztár, öt mérlegképes könyvelő, nyolc környezetvédelmi aktivista és három agronómus. A Szóda Udvar, hogy mindezeket a népeket magához csábíthassa, a környéken lakók idegeit kímélő, mélyre temetett pincediszkóval, ingyen popcornnal, csocsószobával és a kert közepéről ágaskodó fákkal újított. Jönnének talán többen is, de sajnos nincs hová leülniük. A Dob utcai kertben meglepően gyakran játszódik le az alábbi párbeszéd: Félénken: "Ne haragudjatok, ez a szék foglalt?" Ellentmondást nem tűrően és kórusban: "Igen!"

Bár a zenei kínálat sokszor az érthetetlenül népszerű retrodiszkó szerelmeseinek kedvez, az Udvar akkor is utánozhatatlan marad, kedves pultosaival, önfeledten ismerkedő vendégeivel együtt. Az udvar biztonsági őreinek egyetlen furcsa mániája, hogy ne hangoskodjon a nép, minden mást mosolyogva tűrnek, igaz, sokat nem láthatnak, mert jobbára az utcán üldögélnek.
1075 Budapest, Dob u. 19.

Nézze meg a képeket!
Nézze meg a képeket!
Szimplakert: A romszórakozóhelyek archetípusát három éve létrehozó társaság a verseny erősödésével a műfaj erőteljes fejlesztésébe kezdett. Kazinczy utcai telephelyük fele részben már fedett, ami a finn nyarakat idéző időjárásunk tükrében komoly jóstehetségre vall. A pados-faasztalos berendezés bajor sörkert hangulatát teljes egészében pestiesre domesztikálják a tűzfalak, árkádok, régi vakablakokból kihajtó ecetfák és egy hatalmas, tisztázatlan funkciójú gyárkémény.

Az udvar hátsó, lerekesztett részén kertmozi működik. A program a bohém közönség elvárásainak megfelelően ismert kultfilmekből, és teljesen ismeretlen tunéziai drámákból áll.

A Szimplakertben az adekvát elfoglaltság mégis inkább a beszélgetés és fogyasztás. A csajozás-pasizás a két, párhuzamosan működő, de főműsoridőben mégis csak hosszas tülekedés utánl kiszolgáló pultok egyikénél életszerű.
VII. ker. Kazinczy u. 14.

Szimpla kiskert: Ha a Hegedűs utca végén nem a Király utca lenne, hanem egy mediterrán tengerpart és nyugodt városka, akkor néhány kimért szóval elintézhetnénk ezt a csendes udvart, ahol hosszú délutánokat tölthet el az ember. Geopolitikai helyzetünkből kifolyólag azonban a leánderbokrok, a borostyánnal borított falak, és a dús fák alá helyezett fa kerti székek stratégiai szerepet tölthetnek be a kelet-európai depresszió ellen vívott napi küzdelemben.

Nézze meg a képeket!
Nézze meg a képeket!
Mivel a kert kisforgalmú délutánonként látogatandó, nem jelent gondot, hogy egyetlen pulttal üzemel, különösen, hogy Salma Hayek goás reinkarnációja a kiszolgáló. A hely amúgy sem az intenzív fogyasztás, inkább az elmélkedés helye, amit a falra szögezett, az épületben működő tanintézettől itt maradt feliratok is segítenek, olyasmik, hogy "A nevelés és fegyelem alapozzák meg az erkölcsöt".
VI. ker. Hegedű u. 3.

Tetthely: A Tetthely első pillanatban a harmadik generációs, kisméretű romszórakozóhelyek jellegzetes képviselőjének tűnik. A tűzfal és a gangos bérház közébe ékelődött udvar klasszikus vonásait, a kerti székeket, viaszkos vászonnal borított asztalokat és az ecetfákat egy Derricket ábrázoló graffiti és - a 2004-ben kezdődő jégkorszakra tekintettel - néhány kietlen fedett helyiség képviseli. Rövid ismerkedés után azonban nyilvánvaló lesz, hogy a hely leginkább azon az ifjú költőkre számít, akik egy alapvetően vidám évszakban sem szeretnének megfeledkezni az élet árnyékos oldaláról.

A napközben sem túl világos udvarban, ha éppen nem jön ki a rím, az ember elgondolkozhat, miért festették éppen Derricket a falra, mikor ő soha nem szerepelt a Tetthely című hetvenes évekbeli német krimiben. Vagy hogy mely vendégek jó közérzetéhez járulnak hozzá a körfolyosóra díszítőelemként aggatott, razziák és baleseti helyszínelés során használatos, police feliratú műanyagszalagok. Nem a demagógia, hanem a tényszerűség miatt jegyezzük meg, hogy információink szerint a hely tulajdonosa egy hajdani rendőr.

A Tetthely jó fekvése, barátságos árai (Borsodi 330, tejeskávé 150), udvarias biztonsági őrei és lógatós biciklitárolója ellenére esténként mégis csak azoknak ajánlható, akik rajonganak a zsúfolt helyeken nyomorgásért, viszont tudják, hogy a Ráckert már nem a régi.
Csányi u. 5.

Klikk a térképre!
West Balkán: Számoljanak le végre előítéleteikkel a régi West Balkánnak azok a hívei, akik látatlanban bizalmatlanságot szavaztak a Corvin mozi mögött nyílt új WB-nek, mondván, nincs folyópart, nincs otthonos lepattantság, nincs esti békazene. Törődjenek bele, hogy a megszelídített Kopaszi-gáton nincs, s valószínűleg soha nem is lesz helye a West Balkánnak, és nézzék meg a Kisfaludy utca egyik lakatlan házában található utódot. A ház belső udvarára sejtelmes vörös fénybe borított bejáraton át jut az ember, amivel szemben ottjártunkkor egy hajléktalan pár folytatott elalvás előtti, meghitt beszélgetést egy dupla matracon. A növényekkel zsúfolt kert abban különbözik a sokak által már megszokott belvárosi helyektől, hogy lépcsőzetes elhelyezkedésű, és alacsony, borostyánnal befuttatott falak határolják.

Sajna az egykori WB-ben zajló bulik színvonalát az új hely még a lobogó fáklyák ellenére sem fogja tudni hozni, már csak a környéken lakók miatt sem, megmaradt viszont a régi közönség - töredéke. A tizenévesek és a partiarcok lemorzsolódni látszanak, viszont titokzatosan mosolygó ázsiaiak és hatalmas termetű, hajpántos feketék felbukkanására bizton számíthatunk. A búzasörrajongók számára örömhír, hogy Erdingert csapolnak, talán nem olyan üdítő tény viszont, hogy 580 forintért. Fél liter Skolt 380-ért vehetnek magukhoz az ódivatúak, a rendszerint hajnali egy táján feltörő szórakozóhelyi éhség pedig grillezett pitákkal, pogácsával, szendvicsekkel kezelhető.
Csütörtök este halk Frank Sinatra szólt a pultból, ami szomorúsággal töltötte el a szívemet.
1081, Kisfaludy utca 36., Corvin mozi mögött

Zöldpardon: Nappal a "Ki a szabadba!" irodalmi mozgalomhoz közel álló elsőkötetes népi írók és ökomozgalmárok találkozóhelye, este viszont elözönlik a Kispálra és kalandra éhes gimisek. Ez az a hely, ahol még nem kínos, ha az ember részegen a Pál Utcai Fiúk b-oldalas számait énekli fennhangon, és a szabadtéri helyek közül csak itt lehet csajozni, a "Te is kereskedelmi szakközépiskolába jársz?" szöveggel.

A Zöld Pardon már régi műintézmény, így a folyamatos fejlesztések hatására szinte az utolsó fűcsomó is eltűnt a műanyag járólapok és a fapallók alatt, viszont kényelmesek a székek, van egy rakás napernyő, két tánctér, két óriási pult, lacipecsenye, sőt egy alternatív zenekarokra méretezett színpad is.

A Zöld Pardon specialitása az óriási sms-kivetítő, amin a hatékonyan automatizált cenzúra hatására megcsappantak a perverz egysorosok, és már szinte csak műszaki poénok és jobboldali vallomások követik egymást. (Orbán Viktor c++-ban van programozva!)

További jellegzetesség a fiatalkorúak szigorított nevelőintézetének biztonsági megoldásaira hajazó beengedési rendszer: a kamerák, a házi vörösboros kóla után kutató beengedő emberek és a biztonsági személyzet folyamatos jelenléte a felszabadultan tomboló tánctéren.
Goldmann György tér