Védtelen a rohamrendőrök feneke

2006.12.02. 12:52
"Nagyon kemény! Baszott jó! Ki kezdi a fényképezkedést?" - kérdezi lelkendezve a Kriminálexpó bejáratánál egy 16 éves srác haverjaitól, miközben mobiljával keresi a megfelelő szöget az In-Kalos Hummer lefényképezéséhez. Néhány perc múlva a haverja egyszerre két géppel készít képeket. A Krimiálexpó azoknak való, akiknek 16 évesen minden álmuk a rendőrség, illetve egyszerűen szeretnének felkészülni a rendőrségből a következő zavargásokra.

A Kriminálexpo egyik szintjét gyakorlatilag a papírból épült "mini civil falu" tette ki, rengeteg drogprevenciós szervezettel, ahol még véletlenül sem látni érdeklődőket. Már csomagoltak, amikor az utolsó délután arra jártunk. De még találtunk egy "Ez a drogvilág, srácok!" táskát, CD-ROM-mal, módszertani útmutatóval. Örvendetes volt, hogy a drogok között szerepelt az alkohol, a kávé és a cigaretta is. Viszont a csattanó maszlag veszedelmeit eltúlzottnak éreztük, és egy kicsit meg is undorodtunk, amikor azt olvastuk, hogy "előfordulási helye: trágyatelepeken és állatszállások közelében".

Kedvenc idézeteink a drogügyi füzetekből

"Amíg egyetlenegy joint cigarettát is elszív hetente, a THC állandó hatása alatt áll és képtelen normálisan érzkelni, illetve feldolgozni azt, amit mondanak neki, vagy ami körülötte történik. Egyszerűen kilépett a normális világból."

"Az Extasy élvezője először is remegést érez a végtagjaiban, a pulzusa szaporább, egyenes arányban a technozene basszusának taktusával, mely kb. 150 ütés percenként."

"Néhány lehetőség, ahol elmondja a problémáját, ahol segítséget kaphat:" Következik egy felsorolás, majd a lap alján kisbetűvel: "Bizalommal fordulhat a Pest megyében található városi rendőrkapitányságok és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaihoz is!"

Ezt a hatalmas prevenciót nem is értettük. Az előadásokról és beszélgetésekről ki-be járó öltönyös szakemberek láthatóan nem mutattak érdeklődést. Nincs más magyarázat, az expóra kilátogató általános iskolásokat célozták meg ekkora erővel.

Intravénás marihuánával szerencsére nem találkoztunk, de a Vám- és Pénzügyőrség standjánál földbe gyökerezett a lábunk az alábbi felirattól: "A halál pora: kábítószer felderítés 79 esetben 178 kilogramm (főként marihuána és heroin)."

Felkészülés tévéostromra

A büntetés-végrehajtás is készült saját standdal: berendeztek egy börtöncellát, ahol fel lehetett próbálni a tyúkmintás rabruhát, de sajnos csak kisebb méretekben volt, és a vaságyon sem fért el egy olyan rendes bűnözőméret, mint mi. A közelmúlt utcai harcai miatt bennünket elsősorban az érdekelt, milyen új fejlesztések vannak a tüntetéselhárító és karhatalmi sisakok, valamint a tömegoszlatásnál használt egyéni védőeszközök területén.

Az egyetlen dolog, ami képes volt feldobni minket a roppant unalmas és sivár Kriminálexpón, az a B Consulting Service Kft. standján lévő speciális rendőrruha volt (pontosabban: közelharc-személyvédelmi eszközcsalád), amit eddig csak a filmekben lehetett látni. A prospektus szerint igen hasznos "tüntetések, zendülések és más jelentős kockázattartalmú eseményekkor", amikor "hatékony védelmet nyújtanak, ha a rendfenntartó személy ütésnek, rúgásnak, lökdösésnek vagy hasonló támadásnak van kitéve." Kérésre tűzálló borítással is kapható.

Védtelen a rohamrendőrök feneke

Miért nem lövik fejbe?

Messziről az egész úgy néz ki, mint egy profi jéghokikapus felszerelése, de felvéve a péppel etetett Robotzsarura hasonlít. Van abban valami félelmetesen riasztó, amikor egy átlőtt, 7-8 kilós golyóállómellényt adnak oda felpróbálásra, amiből ráadásul hullik a luknál a kerámiatörmelék. Csak kotorásznuk a lukban, mert az nem derül ki, vajon egy rendőrt lőttek-e le benne vagy csak dísznek van ott. Mindegy, mindenképpen pátosszal telítődik ez a pillanat.

De miért nem lövik fejbe a golyóálló mellényes embereket? - tesszük fel az adekvát kérdést a filmélményeink alapján Lengyel Jánosnak, aki a védőfelszerelések eladásával foglalkozik. Válasza egyszerű: "alapvetően nem arra képezik ki az embereket, hogy fejbe lőjék a másikat." Pedig mennyivel könnyebb lenne.

Szemcseppel a gázspré ellen

Egyikünk beöltözött, hogy rendőrré átlényegülve, belülről tudja meghatározni, milyen érzés rendőrnek lenni, illetve megtudja, mik a gyenge pontok a felszerelésen. Mondjuk a seggén támadható, állapítjuk meg, bár megnyugtatnak minket, hogy oda is lehet tenni valamit. A teljes felszerelést a zavargásoktól, fegyveres akcióktól nem túl zajos Finnországban gyártják, itthon 600 ezer forintért lehet kapni, plusz a sisak, ami több százezer forint. Minden a farokvédőn múlik, attól érezheti magát férfinak, keménynek a rendőr, és bátran áll a harcvonalban. Lányoknak nem láttunk semmi spéci védőfelszerelést. Ők is tökvédőt hordanak?

Megfigyeltük

Végre megtudtuk, min nevetnek az igazságügyi szakértők. Például ezen:


Szakértő úr! Ellenőrizte ön a boncolás előtt a sértett pulzusát? Nem. Ellenőrizte a vérnyomását? Nem. Lehet, hogy a sértett még élt? Nem. Miért olyan biztos ebben? Mert a sértett agya az asztalomon hevert.

A legnagyobb alapterületű stand: a Legfőbb Ügyészség150 négyzetméteren mutatta be a 122 éve véget ért tiszaeszlári pert. Itt volt az ideje.

A legbonyolultabb nevű kiállító: "Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság".

Tudta-e ön? 2004-ben Budapesten 2554 bűncselekményt követtek el bevásárlóközpontokban és hipermarketekben. A legérdekesebb bűneset az volt, amikor 3 símaszkos férfi bevásárlókocsin akarta elvinni az ATM páncélszekrényét. "Pajszert használtak."

"Egy baszom nagy vasrúddal ütötték meg" - magyarázza Lengyel az ütődést a rendőrpajzson, amit a kezünkbe ad, majd egy illegális viperával kezdi el ütni a rendőrszerkóban lévő kollégát. Nem fáj neki, bár azt nem engedi, hogy tökön vágják, majd ő magát. Próbálja, de fájdalmas.

A zavargásokra történő felkészülésünk fontos része, hogy rájöjjünk, hogyan érdemes felkészülni a különböző sprékre. "Ez nem olyan, mint a könnygáz, amit a Fradi-szurkolók egy kis szemcsepp becsepegtetésével már nem is éreznek" - mondja a standnál álló férfi, aki ezért a borsos-paprikás spréket ajánlja figyelmünkbe. A sisakok között is nehéz választani, van vastagplexis és futásra alkalmasabb is, mivel ezek már könnyebbek. Sok rendőr hordott csuklyát a sisak alatt a zavargások alatt, mivel szerintük azok kényelmetlenek, számunkra igen. "A zavargások alatt a rendőrség régi, úgynevezett. kiskőrösi sisakjai mentek tönkre, ráadásul több ezer el is tűnt, ezért most sokat kell vennie a rendőrségnek." Akkor ez most jól jön a cégének, igaz? "Hát, igen" - mosolyodik el a férfi.

Mi azért nem távoztunk ennyire elégedetten. A látnivalók legfeljebb a nagyon határozott erőszakszervezeti érdeklődésű kiskölykök igényeit elégítik ki.